Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu »  Aşçılık Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
MENÜ YÖNETİMİ VE PLANLAMASI AŞP201 Üçüncü Yarıyıl (Güz) 3 + 0 6

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİÖnlisans
DERSİN YILI2
YARIYILÜçüncü Yarıyıl (Güz)
AKTS6
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IÖğretim Görevlisi Sevinç Kuş
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Temel mutfak bilgisine sahip olmak.
2) Menü planlama ile ilgili temel kavramları ve ilkeleri bilir.
3) Beslenme ilkeleri ve menü planlama ilkeleri doğrultusunda menü planlar.
4) Menü tasarımının işletmenin pazarlanmasındaki önemini kavrar.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMIMenü planlama dersinde; öğrencilerin menü planlama ilke ve yöntemleri, farklı yaş gruplarının özelliklerine ve risk gruplarına göre menü planlama, ayrıca hazırlanan menülerin yönetimi ve denetimi ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazanması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda menü planlama dersinde; Menü kavramı, menü planlama ve geliştirme, menü ve tüketici, menü ve yiyecek içecek, menü ve üretim menü ve fiyatlandırma, menü ve tutundurma, menü ve servis, menü ve beslenme, menü ve maliyet, menü ve pazarlama konularında teorik bilgiler verilir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Menü tanımı,menü planlama ve temel kavramlar
2. Hafta Menü çeşitleri
3. Hafta Menü planlama ve hazırlama ilkeleri
4. Hafta Yemek kalorisi hesaplama
5. Hafta Yaşam dönemlerine göre menü planlama
6. Hafta Menü kartı hazırlama
7. Hafta Uygulama; Alacarte menü
8. Hafta Ara sınav
9. Hafta Uygulama; tabldote menü hazırlama
10. Hafta Uygulama; Kahvaltı menüsü
11. Hafta Uygulama; çocuk menüsü
12. Hafta Uygulama; vejetaryen menüsü
13. Hafta Uygulama; özel menüler
14. Hafta Uygulama; Ziyafet menüsü
15. Hafta Final Sınavı
16. Hafta
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARÖğretim elemanı notları Fügen Durlu-Özkaya ve Menekşe Cömert, 2010. Menü Planlama. Profesyonel Restoran Yönetimi (Mehmet Sarıışık eds.). Detay Yayıncılık. Ninemeier, J. D. (2008). Menu Planning, Design, and Evaluation: Managing for Appeal and Profit. Second Edition. McCutchan Pub Corp. Cemal Türkan 2003. Turizmde Beslenme İlkeleri ve Mönü Planlama. Detay yayıncılık
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Sunum
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Toplam(%)40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)40
Finalin Başarıya Oranı(%)60
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14570
Final Sınavına Hazırlık12525
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık12020
Laboratuvar000
Final Sınavı111
Ödevler000
Toplam İş Yükü159
Toplam İş Yükü / 305,3
Dersin AKTS Kredisi6
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4
P1       
P2  X     X  
P3      X  
P4    X   X  
P5      X  
P6  X     X  
P7       
P8    X    
P9    X   X  
P10        X
P11  X   X   X   X
P12  X   X     X