DERSİN TÜRÜ | Zorunlu |
DERSİN DÜZEYİ | Önlisans |
DERSİN YILI | 2 |
YARIYIL | Üçüncü Yarıyıl (Güz) |
AKTS | 6 |
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I | Öğretim Görevlisi Sevinç Kuş
|
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI |
Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Temel mutfak bilgisine sahip olmak. 2) Menü planlama ile ilgili temel kavramları ve ilkeleri bilir. 3) Beslenme ilkeleri ve menü planlama ilkeleri doğrultusunda menü planlar. 4) Menü tasarımının işletmenin pazarlanmasındaki önemini kavrar.
|
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ | Yüz Yüze |
DERSİN ÖNKOŞULLARI | Yok |
ÖNERİLEN DERSLER | |
DERS TANIMI | Menü planlama dersinde; öğrencilerin menü planlama ilke ve yöntemleri, farklı yaş gruplarının özelliklerine ve risk gruplarına göre menü planlama, ayrıca hazırlanan menülerin yönetimi ve denetimi ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazanması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda menü planlama dersinde; Menü kavramı, menü planlama ve geliştirme, menü ve tüketici, menü ve yiyecek içecek, menü ve üretim menü ve fiyatlandırma, menü ve tutundurma, menü ve servis, menü ve beslenme, menü ve maliyet, menü ve pazarlama konularında teorik bilgiler verilir. |
DERS İÇERİĞİ | HAFTA | KONULAR |
---|
1. Hafta | Menü tanımı,menü planlama ve temel kavramlar | 2. Hafta | Menü çeşitleri | 3. Hafta | Menü planlama ve hazırlama ilkeleri | 4. Hafta | Yemek kalorisi hesaplama | 5. Hafta | Yaşam dönemlerine göre menü planlama | 6. Hafta | Menü kartı hazırlama | 7. Hafta | Uygulama; Alacarte menü | 8. Hafta | Ara sınav | 9. Hafta | Uygulama; tabldote menü hazırlama | 10. Hafta | Uygulama; Kahvaltı menüsü | 11. Hafta | Uygulama; çocuk menüsü | 12. Hafta | Uygulama; vejetaryen menüsü | 13. Hafta | Uygulama; özel menüler | 14. Hafta | Uygulama; Ziyafet menüsü | 15. Hafta | Final Sınavı | 16. Hafta | |
|
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR | Öğretim elemanı notları Fügen Durlu-Özkaya ve Menekşe Cömert, 2010. Menü Planlama. Profesyonel Restoran Yönetimi (Mehmet Sarıışık eds.). Detay Yayıncılık. Ninemeier, J. D. (2008). Menu Planning, Design, and Evaluation: Managing for Appeal and Profit. Second Edition. McCutchan Pub Corp. Cemal Türkan 2003. Turizmde Beslenme İlkeleri ve Mönü Planlama. Detay yayıncılık |
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ | Anlatım,Sunum |
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ | | Sayısı | Toplam Katkısı(%) |
---|
Ara Sınav | 1 | 40 | Toplam(%) | | 40 | Yıl İçinin Başarıya Oranı(%) | | 40 | Finalin Başarıya Oranı(%) | | 60 | Toplam(%) | | 100 |
|
AKTS İŞ YÜKÜ |
Aktivite |
Sayı |
Süresi(Saat) |
İş Yükü |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Kısa Sınavlara hazırlık | 0 | 0 | 0 | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 14 | 5 | 70 | Final Sınavına Hazırlık | 1 | 25 | 25 | Ders Saati | 14 | 3 | 42 | Ara Sınava Hazırlık | 1 | 20 | 20 | Laboratuvar | 0 | 0 | 0 | Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | Ödevler | 0 | 0 | 0 | Toplam İş Yükü | | | 159 |
---|
Toplam İş Yükü / 30 | | | 5,3 |
---|
Dersin AKTS Kredisi | | | 6 |
|
DİL | Türkçe |
STAJ / UYGULAMA | Yok |
| |