Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu »  Aşçılık Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
YEMEK STİLİSTLİĞİ VE FOTOĞRAFÇILIK AŞP174 - 1 + 2 5

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİÖnlisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IÖğretim Görevlisi Selim Delil
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Servise hazır olan yiyeceklerin nasıl dizayn edileceğini öğrenir.
2) Sanatsal konulara ilişkin bireysel yeteneklerini geliştirir, görsel sunum tekniklerini bilir ve uygular.
3) Yemeklerin görselliğine sanatsal bakış açısı kazandırmak için hangi çekim tekniğini uygulayacağına karar verir.
4) Yenebilen sanat eserleri olarak adlandırılan sunum tabaklarını kalıcı hale getirmek için fotoğraf sanatının inceliklerini kullanır.
5) Yemek ya da ürünü konumlandırırken, uygun ışık kullanımını, renkleri, dekor ve aksesuarları analiz eder.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMIYemek fotoğrafçılığına giriş olarak planlanan bu dersin içeriğinde görsel, yazılı, sosyal medya alanında ve sanatsal uygulamaların yer alacağı çalışma alanlarında uzmanlık sağlamak üzere, ihtiyaç duyulacak teknik bilgiler ve uygulamada yer alan örnekler hakkında bilgiler aktarılır. Öğrenciler yemek ve gıda endüstrisinde pazarlama ve iletişim alanı başta olmak üzere biçim, doku, denge, renk, hareket ve bütünlük gibi temel tasarım kavramları ve sunum tabağı tasarımı, yazılı bilgi, görsel boyut uygulamaları hakkında eğitilir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Çizgi, şekil, doku, denge, renk, hareket kontrast ve bütünlük gibi temel tasarım kavramları
2. Hafta Yiyecek ve içecek işletmelerinde tasarım kavramları uygulanması.
3. Hafta İki ve üç boyutlu tasarım ve tabak tasarımları analizi, yazılı açıklama teknikleri, fonksiyonel ve görsel boyutları.
4. Hafta Yemek süslemenin tanımı ve kuralları
5. Hafta Garnitürler, renk uyumu ve kompozisyon
6. Hafta Kırmızı et yemeklerini süsleme
7. Hafta Balık tabaklarını süsleme Salataları süsleme
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Çorba ve mezeleri süsleme Beyaz et yemeklerini süsleme
10. Hafta Soğuk Meyve ve tatlıları süsleme
11. Hafta Büfe tasarımı, düzenlenmesi
12. Hafta Sabah kahvaltı büfeleri süsleme
13. Hafta Akşam yemekleri için büfe süsleme, kongre ve toplantılar için fuaye süsleme
14. Hafta Yemek fotoğrafçılığı
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARGeorge, C., A'dan Z'ye Dijital Fotoğrafcılık Kitabı, 2011, İnkılap Kitapevi, İstanbul.
Yardımcı Ders Kitapları: Young, N. FoodPhotography: FromSnapshotsto Great Shots, Peachpit Press, 2014, England.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Eğitim-Uygulama,Sunum
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Toplam(%)40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)40
Finalin Başarıya Oranı(%)60
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14570
Final Sınavına Hazırlık12525
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık12020
Laboratuvar000
Final Sınavı111
Ödevler000
Toplam İş Yükü159
Toplam İş Yükü / 305,3
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1         
P2    X      
P3    X   X   X  
P4    X     X  
P5    X      
P6    X      
P7    X      
P8    X      
P9  X   X      
P10         
P11  X   X   X   X   X
P12