Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Servise hazır olan yiyeceklerin nasıl dizayn edileceğini öğrenir. 2) Sanatsal konulara ilişkin bireysel yeteneklerini geliştirir, görsel sunum tekniklerini bilir ve uygular. 3) Yemeklerin görselliğine sanatsal bakış açısı kazandırmak için hangi çekim tekniğini uygulayacağına karar verir. 4) Yenebilen sanat eserleri olarak adlandırılan sunum tabaklarını kalıcı hale getirmek için fotoğraf sanatının inceliklerini kullanır. 5) Yemek ya da ürünü konumlandırırken, uygun ışık kullanımını, renkleri, dekor ve aksesuarları analiz eder.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMI
Yemek fotoğrafçılığına giriş olarak planlanan bu dersin içeriğinde görsel, yazılı, sosyal medya alanında ve sanatsal uygulamaların yer alacağı çalışma alanlarında uzmanlık sağlamak üzere, ihtiyaç duyulacak teknik bilgiler ve uygulamada yer alan örnekler hakkında bilgiler aktarılır. Öğrenciler yemek ve gıda endüstrisinde pazarlama ve iletişim alanı başta olmak üzere biçim, doku, denge, renk, hareket ve bütünlük gibi temel tasarım kavramları ve sunum tabağı tasarımı, yazılı bilgi, görsel boyut uygulamaları hakkında eğitilir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Çizgi, şekil, doku, denge, renk, hareket kontrast ve bütünlük gibi temel tasarım kavramları
2. Hafta
Yiyecek ve içecek işletmelerinde tasarım kavramları uygulanması.
3. Hafta
İki ve üç boyutlu tasarım ve tabak tasarımları analizi, yazılı açıklama teknikleri, fonksiyonel ve görsel boyutları.
4. Hafta
Yemek süslemenin tanımı ve kuralları
5. Hafta
Garnitürler, renk uyumu ve kompozisyon
6. Hafta
Kırmızı et yemeklerini süsleme
7. Hafta
Balık tabaklarını süsleme Salataları süsleme
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
Çorba ve mezeleri süsleme Beyaz et yemeklerini süsleme
10. Hafta
Soğuk Meyve ve tatlıları süsleme
11. Hafta
Büfe tasarımı, düzenlenmesi
12. Hafta
Sabah kahvaltı büfeleri süsleme
13. Hafta
Akşam yemekleri için büfe süsleme, kongre ve toplantılar için fuaye süsleme
14. Hafta
Yemek fotoğrafçılığı
15. Hafta
Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
George, C., A'dan Z'ye Dijital Fotoğrafcılık Kitabı, 2011, İnkılap Kitapevi, İstanbul. Yardımcı Ders Kitapları: Young, N. FoodPhotography: FromSnapshotsto Great Shots, Peachpit Press, 2014, England.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatım,Eğitim-Uygulama,Sunum
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ara Sınav
1
40
Toplam(%)
40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
40
Finalin Başarıya Oranı(%)
60
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
1
1
1
Kısa Sınavlara hazırlık
0
0
0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
14
5
70
Final Sınavına Hazırlık
1
25
25
Ders Saati
14
3
42
Ara Sınava Hazırlık
1
20
20
Laboratuvar
0
0
0
Final Sınavı
1
1
1
Ödevler
0
0
0
Toplam İş Yükü
159
Toplam İş Yükü / 30
5,3
Dersin AKTS Kredisi
5
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ