Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu »  Aşçılık Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
GIDALARDA DEKORASYON SANATI VE TEKNİKLERİ AŞP172 - 1 + 2 5

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİÖnlisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Şeker, çikolata, meyve, sebze gibi yiyeceklerde süsleme tekniklerini kavrar.
2) Dekorasyon ve sunum tekniklerinin önemli noktalarını bilir.
3) Sunum esnasında, esas öge olan gıda ile dekorasyon için kullanılacak yan ürünler arasındaki renk, doku, koku ve besin değeri uyumunu analiz eder.
4) Gıdaları dekore ederken hijyen kurallarına uyulması konusunda farkındalık sahibi olur.
5) Gıda kimyasına hakim olur ve hangi gıdaya hangi dekoru uygulanacağına karar verir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMIŞeker, çikolata, meyve-sebze gibi yiyecekler ile dekorasyon ve sunumlar gerçekleştirilerek dekorasyon teknikleri öğretilmektedir. Farklı olarak ise, macun, buz heykel ile dekorasyon sanatı da ders kapsamında bulunmaktadır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Dersin tanıtımının yapılması, giriş ve tanışma
2. Hafta Gıdalarda dekorasyon yapmaya yardımcı ekipmanların tanıtılması
3. Hafta Gıdalarda dekorasyon uygulamalarına giriş
4. Hafta Şeker hamuru ve gıda boyalarının kullanım alanları ve teknikleri
5. Hafta Canlı çiçek ve soslarla naked cake süsleme teknikleri
6. Hafta Çikolata ile yapılan süsleme teknikleri
7. Hafta Isomalt ile şekerden yapılan süsleme teknikleri
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Tatlılarda Dekorasyon Teknikleri
10. Hafta Macun teknikleri ve dekorasyonu
11. Hafta Meyvelerde dekorasyon teknikleri uygulama
12. Hafta Yağ ve çikolata dekorasyon teknikleri
13. Hafta Sebzelerde dekorasyon tekniklerini uygulama
14. Hafta Buz heykel süsleme sanatı
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Sözer, I. & Gülşen, B. (2010). Butik Pastacılık. Boyut Yayın Grubu, Ankara.
2. Gioffre, R. (2007). Çikolata-Büyülü Lezzetler. Boyut Yayın Grubu, Ankara.
3. Telli, F. (2014). Mutfakta Sanat, Dönence Yayıncılık.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Toplam(%)40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)40
Finalin Başarıya Oranı(%)60
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14570
Final Sınavına Hazırlık12525
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık12020
Laboratuvar000
Final Sınavı111
Ödevler000
Toplam İş Yükü159
Toplam İş Yükü / 305,3
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1         
P2    X   X    
P3          X
P4  X     X    
P5         
P6  X        
P7         
P8          X
P9        X  
P10         
P11  X   X   X     X
P12      X     X