Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu »  Aşçılık Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
YEMEK VE MÜZİK İLİŞKİSİ AŞP164 - 3 + 0 5

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİÖnlisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Müziğin kültürel bir konu olduğunu anlar.
2) Kendine ait kavramları bulunduğunu, farklı kültürlerin farklı müziklere sahip olduklarını ve etnosantrizmin müzik kültürü alanında yeri olamayacağını öğrenir.
3) Müzik ve yemek arasındaki bağıntıyı ortaya koyar.
4) Müziğin yeme duyusunu nasıl harekete geçirdiğini anlar.
5) Yemek türlerine göre müzikleri öğrenir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMIMüzik ve yemek arasındaki bağıntı ile ilgili olarak müziğin oluşumundaki kültürel süreçler, maddi kültürler, müzikoloji, etnomüzikoloji ve müziğin sosyal organizasyonu öğretilmektedir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Temel Kavramlar: Müzik, kültür ve müzik kültürü
2. Hafta Müzik ve kökenine ilişkin inanışlar
3. Hafta Müziği Öğrenmek ve Aktarmak: Kültürel süreçler
4. Hafta Müzik Kültürü Modeli: Etkileme-icra-topluluk-bellek ve geçmiş
5. Hafta Müzik kültüründe başlıca bileşenler
6. Hafta Müziğin sosyal organizasyonu: Müzisyen, besteci, yorumcu, dinleyici ve diğerleri
7. Hafta Müzik ve Çeşitli Konular: Müzik tarihi, müziksel tarz, teori, repertuar ve analitik başlıklar
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Müziğin Maddi Kültürü: Çalgılar, elyazmaları ve basılı materyaller
10. Hafta Müzikoloji, etnomüzikoloji, kültürel antropoloji, etnisite, etnosantrizm ve kültürel kodlar
11. Hafta Halk müziği, sanat müziği, popüler müzik kavramları
12. Hafta Bağlantılar: Kimlik, toplumsal cinsiyet, dilbilim, anlam ve müzik
13. Hafta Müzikte Yapı: Ses ve zaman boyutları ve kavramlar
14. Hafta Müziğin Evrenselleri: Ses ve zaman olarak müzik
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Slobin, M. & Titon, J. T. (2007). Bir Müzik Dünyası Olarak Müzik Kültürü(Çev. Okan M. Öztürk). Folklor/Edebiyat.
2. Cook, N. (1999). Müziğin ABC'si. Kabalcı Yayıncılık, İstanbul.
3. Güvenç, B. (1997). Kültürün ABC'si. Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.
4. Edgar, A. & Sedwick, P. (2007). Kültürel Kuramda Anahtar Kavramlar. Açılım Kitap, İstanbul.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Toplam(%)40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)40
Finalin Başarıya Oranı(%)60
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14570
Final Sınavına Hazırlık12525
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık12020
Laboratuvar000
Final Sınavı111
Ödevler000
Toplam İş Yükü159
Toplam İş Yükü / 305,3
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1         
P2         
P3         
P4      X   X   X
P5         
P6        X   X
P7         
P8         
P9      X   X   X
P10         
P11         
P12