Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu »  Aşçılık Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
ÜRÜN BELİRLEME VE SATINALMA AŞP159 - 3 + 0 5

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİÖnlisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IÖğretim Görevlisi Selim Delil
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Ürünlerin satın alınması sırasında dikkat edilecek kuralları bilir ve uygular.
2) Satın alma departmanının ilişkili olduğu diğer departmanları bilir ve koordinasyonunu sağlar.
3) Ürünlerin saklama ve depolama kurallarını bilir ve uygular.
4) Depoda eksilen ürünlerin takibini yapar ve satın alma işlemi için zaman planlaması yapar.
5) Depoda eksilen ürünlerin takibini yapacak güncel dijital sistemleri keşfeder ve mevcut işine uyarlar.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMIBu dersin amacı öğrencilere belirli bir satın alma bütçe ile satın alma ve prosedürleri hakkımda bilgi kazandırmaktadır. Yiyecek, içecek ve çalışanlarla ilgili harcama ve gider kontrolü konularında bilgiler verilir. Yiyecek, içecek, ekipmanları ile ilgili hammadde ve hizmetlerin satın alınma süreçleri ile ürün tanımlama, tedarikçi seçimi, sipariş, teslimat, stoklama ve ürünlerin kullanım süreçleri öğretilir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Dersin genel tanıtımının yapılması
2. Hafta Yiyecek içecek işletmelerinde satın alma ve önemi
3. Hafta Satın alma departmanının organizasyon içerisindeki yeri
4. Hafta Satın alma departmanının amaçları ve görevleri
5. Hafta Satın alma süreci ve satın almada uyulması gereken kurallar
6. Hafta Satın alma yöntemleri
7. Hafta Satıcı seçimi
8. Hafta Ara sınav
9. Hafta Teslim alma süreci
10. Hafta Teslim alma sırasında kalite kontrol ve personelin görevleri
11. Hafta Depolama ilkeleri ve depodan mal çıkış ilkeleri
12. Hafta Maliyet kontrolü ve fiyatlandırma
13. Hafta Standart reçete
14. Hafta Genel tekrar
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Sökmen, A. (2005). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği. Detay Yayıcılık, Ankara.
2. Ninemeier, J.D. (2000). Food and Beverage Management, Ahla, Michigan.
3. Sarıışık, M., Çavuş, Ş. & Karamustafa, K. (2010). Profesyonel Restoran Yönetimi, İlkeler, Uygulamalar ve Örnek Olaylar. Detay Yayıncılık, Ankara.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Toplam(%)40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)40
Finalin Başarıya Oranı(%)60
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14570
Final Sınavına Hazırlık12525
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık12020
Laboratuvar000
Final Sınavı111
Ödevler000
Toplam İş Yükü159
Toplam İş Yükü / 305,3
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1         
P2         
P3    X   X   X   X
P4    X      
P5         
P6         
P7  X     X    
P8  X   X   X    
P9         
P10         
P11  X   X   X   X   X
P12  X   X