Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Maliyet kontrolü, maliyet, harcama ve gider kavramlarını bilmek. 2) Maliyet sitemlerini ve maliyet kontrolü açısından işleyişlerini bilmek. 3) Yiyecek içecek işletmeleri ve yiyecek içecek işletmelerinde üretim süreçlerini bilmek. 4) Satın alma, teslim alma, depolama, depodan çıkarma, üretim ve satış aşamalarında yapılması gereken kontrol işlemleri ve bunların süreçlerini bilmek. 5) Standart sapma analizlerini yapabilmek ve başabaş noktasını hesaplaya bilmek, yiyecek içecek fiyatının oluşturulmasını bilmek.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
yok
DERS TANIMI
Maliyet kontrolü, maliyet, harcama ve gider kavramlarını bilmek, Maliyet sitemlerini ve maliyet kontrolü açısından işleyişlerini bilmek, Yiyecek içecek işletmeleri ve yiyecek içecek işletmelerinde üretim süreçlerini bilmek, Satın alma, teslim alma, depolama, depodan çıkarma, üretim ve satış aşamalarında yapılması gereken kontrol işlemleri ve bunların süreçleri bilmek, Standart sapma analizlerini yapabilmek ve başa baş noktasını hesaplaya bilmek, yiyecek içecek fiyatının oluşturulmasını bilmek.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Temel Kavramlar
2. Hafta
Yiyecek İçecek Satış Tahminleri
3. Hafta
Satış Değişim Hesapları
4. Hafta
Satın Alma ve Teslim Alma
5. Hafta
Satınalma Etkinliğinin Ölçülmesi
6. Hafta
Yiyecek İçecek İşletmelerinde Envanter Yönetimi
7. Hafta
Depolama
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
Stoklama ve Stok Miktarının Belirlenmesi
10. Hafta
Stok Devir Hızı
11. Hafta
Bütçe Gider Tahmini
12. Hafta
Depodan Ürün Çıkarma ve Kontrol Süreci
13. Hafta
Üretim Hataları ve Porsiyon Maliyetleme
14. Hafta
Başabaş Noktası
15. Hafta
Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
Dopson, L. R., & Hayes, D. K. (2019). Food and beverage cost control. John Wiley & Sons. Davis, B., Lockwood, A., Pantelidis, I., & Alcott, P. (2013). Food and beverage management. Routledge. Casbarian, A. (1966). Food and Beverage Control. Cornell Hotel and Restaurant Administration Quarterly, 7(3), 30-36. Sezerel H. ve Doğdubay, M. (2018) (Ed). Yiyecek İçecek Yönetimi,Anadolu Üniversitesi Yayınevi, Eskişehir
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatım,Tartışma
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ara Sınav
1
40
Toplam(%)
40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
40
Finalin Başarıya Oranı(%)
60
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
1
1
1
Kısa Sınavlara hazırlık
0
0
0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
14
5
70
Final Sınavına Hazırlık
1
25
25
Ders Saati
14
3
42
Ara Sınava Hazırlık
1
20
20
Laboratuvar
0
0
0
Final Sınavı
1
1
1
Ödevler
0
0
0
Toplam İş Yükü
159
Toplam İş Yükü / 30
5,3
Dersin AKTS Kredisi
5
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ