Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu »  Aşçılık Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
YİYECEK İÇECEK MALİYET KONTROLÜ AŞP156 - 3 + 0 5

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİÖnlisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Maliyet kontrolü, maliyet, harcama ve gider kavramlarını bilmek.
2) Maliyet sitemlerini ve maliyet kontrolü açısından işleyişlerini bilmek.
3) Yiyecek içecek işletmeleri ve yiyecek içecek işletmelerinde üretim süreçlerini bilmek.
4) Satın alma, teslim alma, depolama, depodan çıkarma, üretim ve satış aşamalarında yapılması gereken kontrol işlemleri ve bunların süreçlerini bilmek.
5) Standart sapma analizlerini yapabilmek ve başabaş noktasını hesaplaya bilmek,
yiyecek içecek fiyatının oluşturulmasını bilmek.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERyok
DERS TANIMIMaliyet kontrolü, maliyet, harcama ve gider kavramlarını bilmek, Maliyet sitemlerini ve maliyet kontrolü açısından işleyişlerini bilmek, Yiyecek içecek işletmeleri ve yiyecek içecek işletmelerinde üretim süreçlerini bilmek, Satın alma, teslim alma, depolama, depodan çıkarma, üretim ve satış aşamalarında yapılması gereken kontrol işlemleri ve bunların süreçleri bilmek, Standart sapma analizlerini yapabilmek ve başa baş noktasını hesaplaya bilmek, yiyecek içecek fiyatının oluşturulmasını bilmek.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Temel Kavramlar
2. Hafta Yiyecek İçecek Satış Tahminleri
3. Hafta Satış Değişim Hesapları
4. Hafta Satın Alma ve Teslim Alma
5. Hafta Satınalma Etkinliğinin Ölçülmesi
6. Hafta Yiyecek İçecek İşletmelerinde Envanter Yönetimi
7. Hafta Depolama
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Stoklama ve Stok Miktarının Belirlenmesi
10. Hafta Stok Devir Hızı
11. Hafta Bütçe Gider Tahmini
12. Hafta Depodan Ürün Çıkarma ve Kontrol Süreci
13. Hafta Üretim Hataları ve Porsiyon Maliyetleme
14. Hafta Başabaş Noktası
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARDopson, L. R., & Hayes, D. K. (2019). Food and beverage cost control. John Wiley & Sons.
Davis, B., Lockwood, A., Pantelidis, I., & Alcott, P. (2013). Food and beverage management. Routledge.
Casbarian, A. (1966). Food and Beverage Control. Cornell Hotel and Restaurant Administration Quarterly, 7(3), 30-36.
Sezerel H. ve Doğdubay, M. (2018) (Ed). Yiyecek İçecek Yönetimi,Anadolu Üniversitesi Yayınevi, Eskişehir
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Toplam(%)40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)40
Finalin Başarıya Oranı(%)60
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14570
Final Sınavına Hazırlık12525
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık12020
Laboratuvar000
Final Sınavı111
Ödevler000
Toplam İş Yükü159
Toplam İş Yükü / 305,3
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1         
P2         
P3  X   X   X   X  
P4  X   X   X    
P5      X    
P6      X    
P7  X   X   X    
P8  X   X   X    
P9      X    
P10  X   X   X    
P11  X   X   X   X   X
P12      X   X