Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu »  Aşçılık Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
GIDA HUKUKU VE MEVZUATI AŞP154 - 3 + 0 5

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİÖnlisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Gıda kalite kontrolünün önemini kavrar.
2) Kanun, tebliğ ve talimatlar hakkında genel bilgilere sahip olur ve uygular.
3) Gıda maddelerinin etiketlerini inceler ve analiz eder.
4) Gıda standartlarını ve kontrol kriterlerini bilir ve uygular.
5) Tehlike analizi ve kritik kontrol noktalarını bilir ve sorumluluk alır.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMIGıda Hukuku ve Mevzuatı, Kanun, Yönetmelik, Tebliğ ve Talimatlar Hakkında Genel Bilgiler, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği, Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği Gıda Hijyeni Yönetmeliği, HACCP ve ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi hakkında bilgi verir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Gıda Kontrolünün Önemi
2. Hafta Kalite Kavramı ve Gıdaların Kalite Ögeleri
3. Hafta Kanun, Yönetmelik, Tebliğ ve Talimatlar Hakkında Genel Bilgiler
4. Hafta Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği
5. Hafta 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu
6. Hafta Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği
7. Hafta Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Bazı Gıda Maddelerinin Etiketlerini İnceleme
10. Hafta Gıda Hijyeni Yönetmeliği
11. Hafta Gıda Standartları ve Kontrol Kriterleri
12. Hafta Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktalarının Tanımı (HACCP)
13. Hafta Bazı Gıdaların Üretiminde HACCP Uygulamaları
14. Hafta ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARDers Notları
Artık, N., Şanlıer, N., Ceyhun-Sezgin, A. (2019) Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı. Genişletilmiş 2. Baskı. Detay Yayıncılık, Ankara.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Sunum
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14570
Final Sınavına Hazırlık12525
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık12020
Laboratuvar000
Final Sınavı111
Ödevler000
Toplam İş Yükü159
Toplam İş Yükü / 305,3
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1         
P2  X       X  
P3      X   X  
P4  X   X     X   X
P5         
P6      X   X   X
P7  X   X   X   X   X
P8        X   X
P9  X     X   X   X
P10  X   X     X   X
P11         
P12