Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Gıda kalite kontrolünün önemini kavrar. 2) Kanun, tebliğ ve talimatlar hakkında genel bilgilere sahip olur ve uygular. 3) Gıda maddelerinin etiketlerini inceler ve analiz eder. 4) Gıda standartlarını ve kontrol kriterlerini bilir ve uygular. 5) Tehlike analizi ve kritik kontrol noktalarını bilir ve sorumluluk alır.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMI
Gıda Hukuku ve Mevzuatı, Kanun, Yönetmelik, Tebliğ ve Talimatlar Hakkında Genel Bilgiler, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği, Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği Gıda Hijyeni Yönetmeliği, HACCP ve ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi hakkında bilgi verir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Gıda Kontrolünün Önemi
2. Hafta
Kalite Kavramı ve Gıdaların Kalite Ögeleri
3. Hafta
Kanun, Yönetmelik, Tebliğ ve Talimatlar Hakkında Genel Bilgiler
4. Hafta
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği
5. Hafta
5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu
6. Hafta
Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği
7. Hafta
Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
Bazı Gıda Maddelerinin Etiketlerini İnceleme
10. Hafta
Gıda Hijyeni Yönetmeliği
11. Hafta
Gıda Standartları ve Kontrol Kriterleri
12. Hafta
Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktalarının Tanımı (HACCP)
13. Hafta
Bazı Gıdaların Üretiminde HACCP Uygulamaları
14. Hafta
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
15. Hafta
Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
Ders Notları Artık, N., Şanlıer, N., Ceyhun-Sezgin, A. (2019) Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı. Genişletilmiş 2. Baskı. Detay Yayıncılık, Ankara.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Sunum
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
1
1
1
Kısa Sınavlara hazırlık
0
0
0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
14
5
70
Final Sınavına Hazırlık
1
25
25
Ders Saati
14
3
42
Ara Sınava Hazırlık
1
20
20
Laboratuvar
0
0
0
Final Sınavı
1
1
1
Ödevler
0
0
0
Toplam İş Yükü
159
Toplam İş Yükü / 30
5,3
Dersin AKTS Kredisi
5
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ