Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Antik yemek kültürü ile ilgili kavramları tanımlar ve açıklar. 2) Yiyeceğin ekonomik, sosyal, kültürel, çevresel ve dini önemini kavrar. 3) Toplumlar üzerindeki kültürel, çevresel ve dini önemini kavrar. 4) Değişik inanç ve kültürlerde yiyeceğin anlam ve önemini anlar. 5) Arkeolojik çalışmalardan elde edilen gıda ürünlerini yorumlayarak çıkarımlarda bulunur.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMI
Antik yemek kültürü ile ilgili kavramları tanımlar ve açıklar, Yiyeceğin ekonomik, sosyal, kültürel, çevresel ve dini önemini kavrar, Değişik inanç ve kültürlerde yiyeceğin anlam ve önemini anlar.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Derse Giriş
2. Hafta
Antik Çağ'da Mutfak Kültürü
3. Hafta
Eski Yunan Toplumunda Beslenme
4. Hafta
Besin Maddeleri ve Kullanımı I
5. Hafta
Besin Maddeleri ve Kullanımı II
6. Hafta
Şarap
7. Hafta
Sofra Adetleri I
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
Sofra Adetleri II
10. Hafta
Şölen
11. Hafta
Mutfak Eşyaları
12. Hafta
Roma Toplumunda Beslenme
13. Hafta
Genel Tekrar
14. Hafta
Final
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
Bober, P., Antik ve Ortaçağda Yemek Kültürü Sanat, Kültür ve Mutfak Eski Çağ, 2003, Kitap Yayınevi, İstanbul
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatım,Tartışma
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ara Sınav
1
30
Mini-Sınav
1
20
Toplam(%)
50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
50
Finalin Başarıya Oranı(%)
50
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
1
1
1
Kısa Sınavlara hazırlık
0
0
0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
14
5
70
Final Sınavına Hazırlık
1
25
25
Ders Saati
14
3
42
Ara Sınava Hazırlık
1
20
20
Laboratuvar
0
0
0
Final Sınavı
1
1
1
Ödevler
0
0
0
Toplam İş Yükü
159
Toplam İş Yükü / 30
5,3
Dersin AKTS Kredisi
5
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ