Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu »  Aşçılık Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
TEMEL MUTFAK UYGULAMALARI II AŞP106 İkinci Yarıyıl (Bahar) 1 + 3 4

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİÖnlisans
DERSİN YILI1
YARIYILİkinci Yarıyıl (Bahar)
AKTS4
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IÖğretim Görevlisi Şerife Umay Cicik
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Mutfakta iş sağlığı ve güvenliği kurallarını bilir, uygular ve uygulanması için süreci yönetir,
2) Kişisel hijyen ve besin hijyeni kavramlarının önemini bilir ve risklere karşı hassasiyet gösterir,
3) Doğrama tahtalarının renk kodlarını bilir ve çarpraz bulaş riskine karşı doğru besinle doğru tahtayı eşleştirerek kullanır,
4) Dünya mutfaklarındaki son uygulamaları takip eder ve yaratacılığını kullanarak mevcut bilgisiyle harmanlar,
5) Pişirdiği yemeği analiz eder, kusurlarını düzeltir ve porsiyonlamayı yapar,
6) Tabak sunumunu hem görsel hemde besin ögeleri bakamından dekore eder,
7) Yiyecek içecek sektöründe en çok tercih edilen ürünleri bilir ve uygular.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMIEt, tavuk, balık açma, deniz ürünlerini işleme, doğrama teknikleri ve lezzet vericileri açıklayabilme/uygulayabilme, Pişirme yöntemlerini kavrayabilme ve uygulayabilme, Et suyu hazırlama ve sosları açıklayabilme ve yapabilme amaçlanır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Uluslararası Çorbalar
2. Hafta Patatesler
3. Hafta Özel Çorbalar
4. Hafta Patatesler
5. Hafta Garnitürler
6. Hafta Pirinçler
7. Hafta Pirinçler
8. Hafta ARA SINAV HAFTASI
9. Hafta Makarnalar ve Sosları
10. Hafta Ara Soslar
11. Hafta Etler
12. Hafta Etler
13. Hafta Salatalar ve Sosları
14. Hafta Salatalar ve Sosları
15. Hafta Final Haftası
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Toplam(%)40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)40
Finalin Başarıya Oranı(%)60
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14342
Final Sınavına Hazırlık12020
Ders Saati14456
Ara Sınava Hazırlık11515
Laboratuvar14456
Final Sınavı122
Ödevler
Toplam İş Yükü192
Toplam İş Yükü / 306,4
Dersin AKTS Kredisi4
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5Ö6Ö7
P1             
P2        X       X
P3        X      
P4  X   X   X   X   X   X   X
P5  X   X          
P6  X   X       X    
P7  X   X   X        
P8  X   X   X     X   X  
P9  X   X          
P10      X        
P11        X   X   X   X
P12        X   X     X