Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Mutfakta iş sağlığı ve güvenliği kurallarını bilir, uygular ve uygulanması için süreci yönetir, 2) Kişisel hijyen ve besin hijyeni kavramlarının önemini bilir ve risklere karşı hassasiyet gösterir, 3) Doğrama tahtalarının renk kodlarını bilir ve çarpraz bulaş riskine karşı doğru besinle doğru tahtayı eşleştirerek kullanır, 4) Dünya mutfaklarındaki son uygulamaları takip eder ve yaratacılığını kullanarak mevcut bilgisiyle harmanlar, 5) Pişirdiği yemeği analiz eder, kusurlarını düzeltir ve porsiyonlamayı yapar, 6) Tabak sunumunu hem görsel hemde besin ögeleri bakamından dekore eder, 7) Yiyecek içecek sektöründe en çok tercih edilen ürünleri bilir ve uygular.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMI
Et, tavuk, balık açma, deniz ürünlerini işleme, doğrama teknikleri ve lezzet vericileri açıklayabilme/uygulayabilme, Pişirme yöntemlerini kavrayabilme ve uygulayabilme, Et suyu hazırlama ve sosları açıklayabilme ve yapabilme amaçlanır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Uluslararası Çorbalar
2. Hafta
Patatesler
3. Hafta
Özel Çorbalar
4. Hafta
Patatesler
5. Hafta
Garnitürler
6. Hafta
Pirinçler
7. Hafta
Pirinçler
8. Hafta
ARA SINAV HAFTASI
9. Hafta
Makarnalar ve Sosları
10. Hafta
Ara Soslar
11. Hafta
Etler
12. Hafta
Etler
13. Hafta
Salatalar ve Sosları
14. Hafta
Salatalar ve Sosları
15. Hafta
Final Haftası
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ara Sınav
1
40
Toplam(%)
40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
40
Finalin Başarıya Oranı(%)
60
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
1
1
1
Kısa Sınavlara hazırlık
0
0
0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
14
3
42
Final Sınavına Hazırlık
1
20
20
Ders Saati
14
4
56
Ara Sınava Hazırlık
1
15
15
Laboratuvar
14
4
56
Final Sınavı
1
2
2
Ödevler
Toplam İş Yükü
192
Toplam İş Yükü / 30
6,4
Dersin AKTS Kredisi
4
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ