DERSİN TÜRÜ | Zorunlu |
DERSİN DÜZEYİ | Önlisans |
DERSİN YILI | 1 |
YARIYIL | Birinci Yarıyıl (Güz) |
AKTS | 6 |
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I | Öğretim Görevlisi Şerife Umay Cicik
|
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI |
Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Mutfakta iş sağlığı ve güvenliği kurallarını bilir, uygular ve uygulanması için süreci yönetir, 2) Kişisel hijyen ve besin hijyeni kavramlarının önemini bilir ve risklere karşı hassasiyet gösterir, 3) Doğrama tahtalarının renk kodlarını bilir ve çarpraz bulaş riskine karşı doğru besinle doğru tahtayı eşleştirerek kullanır, 4) Uluslararası doğrama ve pişirme yöntemlerini bilir ve uygular, 5) Uluslaraarsı ana sosları ve çorbaları bilir ve uygular, 6) Isının besin üzerindeki kimyasal etkilerini bilir ve hangi besine hangi pişirme yöntemini uygulayacağını analiz eder, 7) Baharat çeşitlerine ve kullanımının yemekler üzerindeki etkisine hakim olur ve süreci doğru yönetir,
|
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ | Yüz Yüze |
DERSİN ÖNKOŞULLARI | Yok |
ÖNERİLEN DERSLER | |
DERS TANIMI | Uluslararası kullanılan temel pişirme ve doğrama teknikleri uygulanarak sebze, et, tavuk ve balık hazırlanması ile temel stokların, çorbaların ve sosların yapımının öğretilir. |
DERS İÇERİĞİ | HAFTA | KONULAR |
---|
1. Hafta | Uluslararası Doğrama Yöntemleri | 2. Hafta | Uluslararası Pişirme Yöntemler | 3. Hafta | Mise en Place | 4. Hafta | Stoklar ve Brothlar | 5. Hafta | Uluslararası Temel Soslar | 6. Hafta | Uluslararası Temel Soslar | 7. Hafta | Sebzeler | 8. Hafta | ARA SINAV HAFTASI | 9. Hafta | Otlar ve Baharatlar | 10. Hafta | Uluslararası Temel Çorbalar | 11. Hafta | Uluslararası Temel Çorbalar | 12. Hafta | Baklagiller ve Tahıllar | 13. Hafta | Kümes Hayvanları | 14. Hafta | Kümes Hayvanları | 15. Hafta | Final Sınavı |
|
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR | |
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ | Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama |
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ | | Sayısı | Toplam Katkısı(%) |
---|
Ara Sınav | 1 | 40 | Toplam(%) | | 40 | Yıl İçinin Başarıya Oranı(%) | | 40 | Finalin Başarıya Oranı(%) | | 60 | Toplam(%) | | 100 |
|
AKTS İŞ YÜKÜ |
Aktivite |
Sayı |
Süresi(Saat) |
İş Yükü |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Kısa Sınavlara hazırlık | 0 | 0 | 0 | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 14 | 3 | 42 | Final Sınavına Hazırlık | 1 | 20 | 20 | Ders Saati | 14 | 4 | 56 | Ara Sınava Hazırlık | 1 | 15 | 15 | Laboratuvar | 14 | 4 | 56 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Ödevler | | | | Toplam İş Yükü | | | 192 |
---|
Toplam İş Yükü / 30 | | | 6,4 |
---|
Dersin AKTS Kredisi | | | 6 |
|
DİL | Türkçe |
STAJ / UYGULAMA | Yok |
| |