Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu »  Aşçılık Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
TEMEL MUTFAK UYGULAMALARI I AŞP105 Birinci Yarıyıl (Güz) 1 + 3 6

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİÖnlisans
DERSİN YILI1
YARIYILBirinci Yarıyıl (Güz)
AKTS6
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IÖğretim Görevlisi Şerife Umay Cicik
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Mutfakta iş sağlığı ve güvenliği kurallarını bilir, uygular ve uygulanması için süreci yönetir,
2) Kişisel hijyen ve besin hijyeni kavramlarının önemini bilir ve risklere karşı hassasiyet gösterir,
3) Doğrama tahtalarının renk kodlarını bilir ve çarpraz bulaş riskine karşı doğru besinle doğru tahtayı eşleştirerek kullanır,
4) Uluslararası doğrama ve pişirme yöntemlerini bilir ve uygular,
5) Uluslaraarsı ana sosları ve çorbaları bilir ve uygular,
6) Isının besin üzerindeki kimyasal etkilerini bilir ve hangi besine hangi pişirme yöntemini uygulayacağını analiz eder,
7) Baharat çeşitlerine ve kullanımının yemekler üzerindeki etkisine hakim olur ve süreci doğru yönetir,
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMIUluslararası kullanılan temel pişirme ve doğrama teknikleri uygulanarak sebze, et, tavuk ve balık hazırlanması ile temel stokların, çorbaların ve sosların yapımının öğretilir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Uluslararası Doğrama Yöntemleri
2. Hafta Uluslararası Pişirme Yöntemler
3. Hafta Mise en Place
4. Hafta Stoklar ve Brothlar
5. Hafta Uluslararası Temel Soslar
6. Hafta Uluslararası Temel Soslar
7. Hafta Sebzeler
8. Hafta ARA SINAV HAFTASI
9. Hafta Otlar ve Baharatlar
10. Hafta Uluslararası Temel Çorbalar
11. Hafta Uluslararası Temel Çorbalar
12. Hafta Baklagiller ve Tahıllar
13. Hafta Kümes Hayvanları
14. Hafta Kümes Hayvanları
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Toplam(%)40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)40
Finalin Başarıya Oranı(%)60
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14342
Final Sınavına Hazırlık12020
Ders Saati14456
Ara Sınava Hazırlık11515
Laboratuvar14456
Final Sınavı122
Ödevler
Toplam İş Yükü192
Toplam İş Yükü / 306,4
Dersin AKTS Kredisi6
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5Ö6Ö7
P1             
P2      X   X   X   X  
P3  X   X          
P4  X   X   X   X   X   X   X
P5  X   X          
P6            X   X
P7  X   X   X   X   X   X   X
P8  X   X          
P9  X   X          
P10  X   X   X        
P11      X   X   X   X   X
P12  X   X