Anasayfa  »  Ticari Bilimler Fakültesi »  Turizm ve Otelcilik Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
TEMEL İŞLETMECİLİK BİLGİLERİ TOT123 Birinci Yarıyıl (Güz) 3 + 0 5

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI1
YARIYILBirinci Yarıyıl (Güz)
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) İşletmecilik ile ilgili temel kavramları, işletmelerin varlık sebeplerini ve işletmelerin ekonomik yaşam içersindeki rolünü bilebilir.
2) İşletme türlerini bilebilir, işletmenin iç ve dış çevresini tanıyabilir, analiz edebilir, işletmeyi etkileyen faktörleri açıklayabilir.
3) İşletmelerinin kuruluş aşamalarını, anlaşma, bütünleşme ve işbirliği şekillerini açıklayabilir.
4) İşletme işlevlerini ve birbirleriyle olan ilişkilerini ve bir bütün olarak işleyişini bilebilir.
5) Yönetim işlevlerini açıklayabilir, örgüt yapısı, yönetsel süreci bilebilir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBu ders öğrencilere, işletmecilikle ilgili kavramlara ve işletme çevresine odaklanarak işletme sosyal sorumluluğunu, işletme yatırımlarını, işletme yönetiminin temellerini, üretim yönetimi, pazarlama, çalışanların yönetimi ve finansal yönetim gibi konuları aktarabilmek üzere tasarlanmıştır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Ekonomik yaşam ve işletme
2. Hafta İşletmelerin amaçları ile gelir ve giderleri
3. Hafta İşletmelerin türleri
4. Hafta İşletmelerin çevresi ve çevre faktörleri
5. Hafta İşletmelerin çevresi ve çevre faktörleri
6. Hafta İşletme kurma fikri ve sonuçları
7. Hafta İşletme kurma fikri ve sonuçları
8. Hafta Ara sınav
9. Hafta Kuruluş araştırmaları
10. Hafta Kuruluş araştırmaları
11. Hafta İşletmelerin büyümesi
12. Hafta Yönetim ve örgüt
13. Hafta Yönetim ve örgüt
14. Hafta Değerlendirme
15. Hafta
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARGenel İşletmecilik Bilgileri, Doğan TUNCER, Doğan Yaşar AYHAN, Demet VAROĞLU,Siyasal Kitapevi, 3. Baskı, Ankara 2009
Understanding Business, William G. Nickels,James M. McHugh, Susan M. McHugh, McGraw-Hill, Sixth Ed, 2002
Business Essentials, Ronald J. Ebert, Ricky W. Griffin,Prentice Hall, Sixth Ed., 2002
İşletme Yöneticiliği, Tamer Koçel, Beta Yayınları, 2001
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım, Soru-Cevap, Tartışma
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav125
Mini-Sınav210
Örnek Olay Sunumu410
Toplam(%)45
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)45
Finalin Başarıya Oranı(%)55
Toplam(%)100
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1  X   X   X   X   X
P2  X         X
P3    X   X   X  
P4  X   X   X   X   X
P5    X   X   X  
P6  X         X
P7         
P8         
P9         
P10  X     X   X  
P11  X         X
P12    X   X   X   X
P13