Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu »  Çocuk Gelişimi Programı

Program Profili

Çocuk Gelişimi programı, çocuğun yüksek yararı doğrultusunda, ülkemizde normal gelişim gösteren, özel gereksinimli, hasta, korunmaya muhtaç ve risk altındaki çocukların eğitim ve danışmanlık ihtiyacının karşılanması amacı ile kurulmuştur. Programın amacı, 0-18 yaş normal gelişim gösteren, özel gereksinimli ve korunmaya muhtaç olan çocukların gelişimlerini destekleyici eğitim programları hazırlayabilen, alanla ilgili kişi, kurum ve kuruluşlara (gereksinimleri doğrultusunda) danışmanlık ve yayın hizmetleri sunabilen; çocuk, aile, eğitimci ve toplumla ilgili çağdaş yaklaşımlar kullanarak projeler geliştirebilen, çocuk gelişimi ve eğitimi alanında çocuğa, aileye ve topluma hizmet sunan tüm birimlere donanımlı ve nitelikli meslek elemanı yetiştirmektir.

Program, yaşam boyu eğitim ilkesiyle; çocuk gelişimi ve eğitimi alanında bilim ve eğitimi temel alan, kuramsal bilgi birikimini pratikle birleştirebilen, toplumun değişen ve gelişen gereksinimleri doğrultusunda kendini yenileyebilen ve geliştirebilen, yaratıcı, etkili iletişim kurabilen,mesleğinin profesyonel gereklerini yerine getirebilen meslek elemanlarını yetiştirmek üzere çağın ve iş yaşamının gereklerine uygun ve çağdaş öğretim yöntemleri ile mesleki becerileri kazandırmaya yönelik bir eğitim hizmeti sunmaktadır.

Program 2 yıllık eğitim veren önlisans programı olup, 4 yarıyıldan oluşmaktadır. İki yıllık öğretim programı ağırlıklı olarak 0-6 yaş çocuklar olmak üzere, 0-18 yaş çocukların gelişimi ve eğitimine ilişkin kuramsal ve uygulamalı dersleri içermektedir. Uygulamalar resmi ve özel okul öncesi eğitim kurumları ile özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde gerçekleştirilmektedir. Programda edinilen teorik bilgilerin uygulanması ve pekiştirilmesi amacıyla 30 iş gününü içeren stajın yapılması zorunludur. Programdan mezun olan öğrenciler, "Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik" hükümleri uyarınca örgün veya Uzaktan Eğitim Sistemi ile öğrenim yapan programlara dikey geçiş yapma olanağına sahiptir.