Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) hastalıkların önlenmesinde tıbbi beslenme tedavisi konusunda bilgi sahibi olurlar 2) bilimsel yayınlarla konuyu pekiştirmektedirler
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Beslenmenin sağlık açısından önemini kavrayıp, pekiştirmek ve edinilmiş beslenme bilgilerini sentezleyebilmek, çeşitli hastalıkların önlenmesinde diyet tedavi ilkelerini öğrenmek.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Hastalıkların önlenmesinde beslenme I
2. Hafta
Hastalıkların önlenmesinde beslenme II
3. Hafta
Beslenme durumunun saptanması
4. Hafta
Obezitenin önlenmesinde beslenme I
5. Hafta
Obezitenin önlenmesinde beslenme II
6. Hafta
Obezitenin önlenmesinde beslenme III
7. Hafta
Ara sınav Diyabetin önlenmesinde beslenme I
8. Hafta
Diyabetin önlenmesinde beslenme II
9. Hafta
Kalp damar hastalıklarının önlenmesinde beslenme I
10. Hafta
Kalp damar hastalıklarının önlenmesinde beslenme II
11. Hafta
Hipertansiyonun önlenmesinde beslenme I
12. Hafta
Hipertansiyonun önlenmesinde beslenme II
13. Hafta
Kanserin önlenmesinde beslenme
14. Hafta
Genel tekrar
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
1)Baysal A.ve ark., Diyet El Kitabı, Yenilenmiş 6. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2011. 2)Lutz C, Mazur E, Litch N. Nutrition and Diet Therapy, Sixth edition, F.A. Davis Company, Philadelphia, 2014.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatım,Tartışma,Sunum
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ara Sınav
1
30
Makale Sunuşu
1
30
Toplam(%)
60
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
60
Finalin Başarıya Oranı(%)
40
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
1
1
1
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
14
2
28
Final Sınavına Hazırlık
5
3
15
Ders Saati
14
3
42
Ara Sınava Hazırlık
5
2
10
Laboratuvar
Final Sınavı
1
1
1
Ödevler
Proje
1
10
10
Toplam İş Yükü
107
Toplam İş Yükü / 30
3,56
Dersin AKTS Kredisi
4
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ