Anasayfa  »  Sağlık Bilimleri Fakültesi »  Beslenme ve Diyetetik Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
TOPLUMDA BESLENME SORUNLARI VE EPİDEMİYOLOJİSİ BES385 Beşinci Yarıyıl (Güz) 3 + 0 3

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI3
YARIYILBeşinci Yarıyıl (Güz)
AKTS3
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IDoktor Öğretim Üyesi Merve Özdemir
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Sağlığı etkileyen sosyal ve biyolojik faktörler konusunda bilgi ve beceri sahibi olacaklardır.
2) Toplumdaki risk grupları konusunda bilgi ve beceri sahibi olacaklardır.
3) Risk gruplarının sağlığını geliştirmeye yönelik uygulamalar konusunda bilgi ve beceri sahibi olacaklardır.
4) Toplumdaki beslenme sorunlarını ve nedenlerini öğreneceklerdir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERyok
DERS TANIMIToplumda risk gruplarının belirlenmesi, bu grupların sağlık sorunları, nedenleri ve korunma yolları konularında öğrencilerin bilgi ve becerilerinin geliştirilmesidir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Terimlerin Açıklaması/Toplum Yapısına Etki Eden Faktörler
2. Hafta Toplumun Sağlık Durumunu Belirleme Yöntemleri/Sosyal bilimler- sağlık ilişkisi
3. Hafta Sağlık Düzeyini etkileyen sosyal faktörler/Sağlık ve hastalık kavramı
4. Hafta Cinsiyet- sağlık etkileşimi/Eğitim düzeyi, meslek, gelir düzeyi ve sağlık
5. Hafta Kırsal- kentsel alan ve sağlık/Yiyecek üretimi ve beslenme alışkanlıkları
6. Hafta Hastalıkların tedavisinde geleneksel yaklaşımlar/Sağlık bakım sistemleri
7. Hafta Ara sınav
8. Hafta Sağlık hizmetlerinde iletişim/Toplumun sağlık düzeyini gösteren ölçütler
9. Hafta Toplumda risk grupları/Toplumda kadının yeri, toplumsal cinsiyet
10. Hafta Beslenme ve sağlık durumunun saptanmasında antropometrik yöntemler/Ana Sağlığı ve gebelik dönemi
11. Hafta Bebeklik ve Çocukluk çağı/Toplumda sık görülen beslenme sorunları, çözüme yönelik öneriler/Okul çağı ve adolesan dönemi
12. Hafta Enfeksiyon Hastalıkları/Çevre Sağlığı
13. Hafta Yetişkin ve Yaşlılık dönemi
14. Hafta Genel tekrar
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARHalk Sağlığı Temel Bilgiler. Editörler : Bertan M, Güler Ç. Güneş Kitabevi Ltd.Şti., Ankara, 1995.
Bilir N. Epidemiyoloji. Hatiboğlu yayınları ; 24. Ders kitabı dizisi ; 14, 1989. ISBN:9789757527114
WHO: The World Health Reports (2000-2009). Geneva, Switzerland.
Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 1998-2003-2008. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etüdleri Enstitüsü, Ankara.
Sağlık Bakanlığı İstatistikleri, TÜİK İstatistikleri, DPT Verileri.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Proje,Sunum
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Ödev110
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
Final Sınavına Hazırlık14114
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık7214
Laboratuvar
Final Sınavı111
Ödevler10110
Toplam İş Yükü82
Toplam İş Yükü / 302,73
Dersin AKTS Kredisi3
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4
P1    X    
P2    X    
P3  X     X  
P4       
P5  X      
P6      X  
P7  X      
P8    X    
P9