Anasayfa  »  Sağlık Bilimleri Fakültesi »  Beslenme ve Diyetetik Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
SPORCU BESLENMESİ BES380 - 3 + 0 4

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS4
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IDoçent Doktor Beril Köse
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) profesyonel düzeyde spor yapan sporcular ve amatörce sporla uğraşan kişilerin beslenmelerinde dikkat
2) Sporcunun cinsiyetine, yaşına, günlük fiziksel aktivitesine ve yaptığı spor çeşidine göre antrenman ve müsabaka dönemlerine göre düzenlemeler yapılarak besinlerin yeterli ve dengeli bir biçimde alınmasına yönelik konular incelenir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMISporcunun yapmış olduğu spor dalına göre vücut yapısı, beslenme bilgi düzeyi, beslenme alışanlıkları, sağlık durumu, sosyal ve ekonomik koşulları dikkate alınarak sporcu için en doğru ve yararlı olan beslenme programını oluşturabilmektir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Sporcu Beslenmesine Giriş
2. Hafta Egzersiz fizyolojisi
3. Hafta Enerji metabolizması
4. Hafta Karbonhidratlar, tanımı, görevi, fiziksel performansa etkileri
5. Hafta Proteinlerin tanımı, görevi, fiziksel performansa etkileri
6. Hafta Sıvı ve elektrolitler
7. Hafta Ödev sorularının çözümü
8. Hafta Ergojenik destekler
9. Hafta Sporcularda menü planlama
10. Hafta Ödev sorularının çözümü
11. Hafta Sporcularda vücut kompozisyonu
12. Hafta Ödev sorularının çözümü
13. Hafta Vaka çözümü
14. Hafta Vaka ÇÖzümü
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARManore M., Thompson J. Sports nutrition for health and performance. Human Kinetics, USA, 2000.
McArdle WD, Katch FI, Katch VL. Exercise physıology: Energy, Nutrition and Human Performance, Williams and Wilkins A Waverly Company, 1996.
Food and Nutrition Board, Institute of Medicine, The Role of Protein and Amino acids in Sustaining and Enhancing Performance, National Academy Press, Washington, 1999.
www.acsm.org/index.asp
www.aapsm.org
www.ama-assn.org
www.asmi.org
www.ncaa.org
www.eatright.org
http:\\ificinfo.heath.org
www.nutrifit.org
www.gssiweb.com
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ödev360
Toplam(%)60
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)60
Finalin Başarıya Oranı(%)40
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi12224
Final Sınavına Hazırlık313
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık
Laboratuvar
Final Sınavı111
Ödevler3618
Proje12020
Toplam İş Yükü108
Toplam İş Yükü / 303,6
Dersin AKTS Kredisi4
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2
P1  X   X
P2   
P3  X   X
P4   
P5   
P6  X   X
P7   
P8  X   X
P9