Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Vitaminlerin özellikleri ve işlevlerini ve hangi kaynaklarda bulunduğunu kavrar. 2) Minerallerin özellikleri ve işlevlerini ve hangi kaynaklarda bulunduğunu kavrar. 3) Su ve elektrolitlerin özellikleri ve işlevlerini ve hangi kaynaklarda bulunduğunu kavrar. 4) Besin gruplarının porsiyon ve gereksinme miktarlarına hakim olur. 5) Farklı pişirme yöntemleri ve ısı transfer yöntemlerini yorumlar.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Var( BES255)
ÖNERİLEN DERSLER
Var (BES255 Beslenme İlkeleri I)
DERS TANIMI
Beslenme ilkeleri, besin güvenliği, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyeceklerin hazırlanması ve üretimi ile ilgili işlem ve süreçleri uygulamalı olarak ele almak, beslenme hizmetleri alanındaki operasyonel yapıyı kavramaktır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Su ve Elektrolitler
2. Hafta
Mineraller
3. Hafta
Mineraller
4. Hafta
Süt ve Süt Ürünleri
5. Hafta
Sebze ve Meyve
6. Hafta
Vitaminler
7. Hafta
Vitaminler
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
Bayram Tatili
10. Hafta
Vitaminler
11. Hafta
Bayram Tatili
12. Hafta
İçecekler/Saklama Yöntemleri
13. Hafta
Besin Tüketim Kaydı Sunumu
14. Hafta
Besin Tüketim Kaydı Sunumu
15. Hafta
Besin Tüketim Kaydı Sunumu
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
1)Beslenme. Baysal A., Hatiboğlu Yayınevi, 12. Baskı, Ankara,2010. 2)Cisslen W. Professional Cooking. 3rd Edition, John Wiley and Sons Inc., USA, 1995. 3)Ceserani V., Kinton R., Foskett D. Practical Cookery. 8th Edition, Butler and Tanner Ltd., London, 1996. 4)Deirdre Donovan M. Cooking Essentials for The New Professional Chef. Van Nostrand Reinhold, New York, 1997. 5)Vieira E.R. Elementary Food Science. Wadswoth Thomson Learning Amy, USA, 1999. 6)www.eatright.com/ 7)www.fao.org/ 8)www.fda.gov/ 9)www.usda.gov/
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ara Sınav
1
20
Ödev
1
25
Uygulama/Pratik
1
15
Toplam(%)
60
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
60
Finalin Başarıya Oranı(%)
40
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
1
2
2
Kısa Sınavlara hazırlık
2
3
6
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
14
2
28
Final Sınavına Hazırlık
10
2
20
Ders Saati
14
2
28
Ara Sınava Hazırlık
5
2
10
Laboratuvar
14
3
42
Final Sınavı
1
2
2
Ödevler
1
3
3
Toplam İş Yükü
141
Toplam İş Yükü / 30
4,7
Dersin AKTS Kredisi
5
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ