Anasayfa  »  Sağlık Bilimleri Fakültesi »  Beslenme ve Diyetetik Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
BESLENME İLKELERİ II BES256 Dördüncü Yarıyıl (Bahar) 2 + 3 5

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI2
YARIYILDördüncü Yarıyıl (Bahar)
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IDoçent Doktor Beril Köse
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Vitaminlerin özellikleri ve işlevlerini ve hangi kaynaklarda bulunduğunu kavrar.
2) Minerallerin özellikleri ve işlevlerini ve hangi kaynaklarda bulunduğunu kavrar.
3) Su ve elektrolitlerin özellikleri ve işlevlerini ve hangi kaynaklarda bulunduğunu kavrar.
4) Besin gruplarının porsiyon ve gereksinme miktarlarına hakim olur.
5) Farklı pişirme yöntemleri ve ısı transfer yöntemlerini yorumlar.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIVar( BES255)
ÖNERİLEN DERSLERVar (BES255 Beslenme İlkeleri I)
DERS TANIMIBeslenme ilkeleri, besin güvenliği, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyeceklerin hazırlanması ve üretimi ile ilgili işlem ve süreçleri uygulamalı olarak ele almak, beslenme hizmetleri alanındaki operasyonel yapıyı kavramaktır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Su ve Elektrolitler
2. Hafta Mineraller
3. Hafta Mineraller
4. Hafta Süt ve Süt Ürünleri
5. Hafta Sebze ve Meyve
6. Hafta Vitaminler
7. Hafta Vitaminler
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Bayram Tatili
10. Hafta Vitaminler
11. Hafta Bayram Tatili
12. Hafta İçecekler/Saklama Yöntemleri
13. Hafta Besin Tüketim Kaydı Sunumu
14. Hafta Besin Tüketim Kaydı Sunumu
15. Hafta Besin Tüketim Kaydı Sunumu
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1)Beslenme. Baysal A., Hatiboğlu Yayınevi, 12. Baskı, Ankara,2010.
2)Cisslen W. Professional Cooking. 3rd Edition, John Wiley and Sons Inc., USA, 1995.
3)Ceserani V., Kinton R., Foskett D. Practical Cookery. 8th Edition, Butler and Tanner Ltd., London, 1996.
4)Deirdre Donovan M. Cooking Essentials for The New Professional Chef. Van Nostrand Reinhold, New York, 1997.
5)Vieira E.R. Elementary Food Science. Wadswoth Thomson Learning Amy, USA, 1999.
6)www.eatright.com/
7)www.fao.org/
8)www.fda.gov/
9)www.usda.gov/
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav120
Ödev125
Uygulama/Pratik115
Toplam(%)60
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)60
Finalin Başarıya Oranı(%)40
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık236
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14228
Final Sınavına Hazırlık10220
Ders Saati14228
Ara Sınava Hazırlık5210
Laboratuvar14342
Final Sınavı122
Ödevler133
Toplam İş Yükü141
Toplam İş Yükü / 304,7
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1  X   X   X   X   X
P2  X   X   X   X   X
P3  X   X   X   X   X
P4         
P5        X  
P6         
P7  X   X   X   X   X
P8         
P9