DERSİN TÜRÜ | Zorunlu |
DERSİN DÜZEYİ | Lisans |
DERSİN YILI | 2 |
YARIYIL | Dördüncü Yarıyıl (Bahar) |
AKTS | 2 |
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I | Doçent Doktor Perim Fatma Türker
|
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI |
Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Menü planlama ilkelerini öğrenirler. 2) Menü planlamayı etkileyen faktörleri değerlendirir ve yorumlar. 3) Menü yemek gruplarını ve standart reçete oluşturmayı öğrenirler. 4) Özel gruplara göre menü planlanma ilkelerini öğrenirler. 5) Sağlıklı beslenme ilkelerine göre menüler üzerinde pratik uygulamayı öğrenirler.
|
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ | Yüz Yüze |
DERSİN ÖNKOŞULLARI | Yok |
ÖNERİLEN DERSLER | Yok |
DERS TANIMI | Menü planlama ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırır. |
DERS İÇERİĞİ | HAFTA | KONULAR |
---|
1. Hafta | Menü kavramı,gelişimi | 2. Hafta | Menü Türleri | 3. Hafta | Menü Yemek Grupları ve Adları | 4. Hafta | Menü İskelesi Oluşturma | 5. Hafta | Standart reçeteler | 6. Hafta | Standart Reçeteler | 7. Hafta | Okul öncesi ve ilköğretimde menü planlama I | 8. Hafta | Okul öncesi ve ilköğretimde menü planlama I | 9. Hafta | Ara sınav | 10. Hafta | Yaşlılarda ve vejeteryanlarda Menü Planlama | 11. Hafta | İşçilerde menü planlama | 12. Hafta | Hastalıklara göre menü planlama | 13. Hafta | Menü örnekleri/Pratik Uygulamaları | 14. Hafta | Genel tekrar | 15. Hafta | Tartışma |
|
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR | 1)Ciğerim N., Beyhan Y. Toplu Beslenme Sistemlerinde Menü Yönetimi ve Denetimi. Kök Yayıncılık, Ankara, 1995. 2)Kıvela J.Menu Planning for Hospitality Industry.Hospitality Press Pty Ltd, Australia,1994.
|
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ | Rapor Hazırlama,Eğitim-Uygulama,Tartışma,Anlatım,Sorun/Problem Çözme |
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ | | Sayısı | Toplam Katkısı(%) |
---|
Ara Sınav | 1 | 30 | Ödev | 2 | 20 | Toplam(%) | | 50 | Yıl İçinin Başarıya Oranı(%) | | 50 | Finalin Başarıya Oranı(%) | | 50 | Toplam(%) | | 100 |
|
AKTS İŞ YÜKÜ |
Aktivite |
Sayı |
Süresi(Saat) |
İş Yükü |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Kısa Sınavlara hazırlık | | | | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 4 | 1 | 4 | Final Sınavına Hazırlık | 2 | 3 | 6 | Ders Saati | 14 | 2 | 28 | Ara Sınava Hazırlık | 3 | 2 | 6 | Laboratuvar | | | | Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | Ödevler | 2 | 2 | 4 | Uygulama | 14 | 1 | 14 | Toplam İş Yükü | | | 64 |
---|
Toplam İş Yükü / 30 | | | 2,13 |
---|
Dersin AKTS Kredisi | | | 2 |
|
DİL | Türkçe |
STAJ / UYGULAMA | Yok |
| |