Anasayfa  »  Sağlık Bilimleri Fakültesi »  Beslenme ve Diyetetik Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
KALİTE YÖNETİMİ VE AKREDİTASYON BES138 - 3 + 0 4

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS4
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IProfesör Doktor Gül Kızıltan
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Kalite ve toplam kalitenin tarihsel gelişimini öğrenebilmek
2) Toplam Kalite Yönetimi ve unsurlarını açıklayabilmek
3) Akreditasyon-Kalibrasyon kavramlarını açıklayabilmek ve Türk Akreditasyon Kurumunu (TÜRKAK) tanıyabilmek
4) Mükemmellik Modelini, EFQM Mükemmellik Modelini, Türkiye Kalite Derneğinin Kuruluş amacını ve Türkiye'deki Kalite ödüllerini bilmek
5) Toplam Kalite Yönetimi Uygulama Adımlarını bilmek Standart tanımı, çeşitleri ve standartlaşma kavramlarını ayırt edebilmek
6) Kalite Kontrol Çemberlerini açıklayabilmek
7) Problem Çözümünde Kalite Kontrol Çemberlerinde Kullanılan Teknikleri kullanabilmek
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERyok
DERS TANIMIİş dünyası ve toplumsal mükemmellik ilkelerini tanıtmak, öğrencilere model ve kalite yönetim metodolojisini özel ve kamu sektörünün her alanında kullanabilecek bilgi ve becerileri kazandırmaktır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Kalite , Genel Terimler ve Temel Değerler ve TQM paradigmaları
2. Hafta Toplam Yönetim ve kalite yönetiminin tarihsel gelişimi
3. Hafta Kalite kontrol, Kalite Güvence ve Toplam Kalite Yönetimi
4. Hafta Memnuniyeti, Elde Tutma ve Sadakat
5. Hafta ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemi
6. Hafta Akreditasyon, Kalibrasyon ve EFQM Modeli
7. Hafta Ara Sınav
8. Hafta Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK), Ulusal ve uluslararası kalite Ödülleri
9. Hafta Kaliteyi Etkileyen Temel Faktörler ( Strateji, Misyon, Vizyon, Değerler, Müşteri odaklılık ve Kıyaslama)
10. Hafta Kaliteyi Etkileyen Temel Faktörler (Proses Yönetimi, Sürekli İyileştirme (KAİZEN), Takım Çalışması
11. Hafta Kalite Kontrol Çemberi ve özellikleri
12. Hafta İstatistiksel Kalite Kontrol Yöntemleri
13. Hafta Toplam kalite yönetiminin uygulama süreci: Planlama süreci
14. Hafta Toplam kalite yönetiminin uygulama süreci: Kalite planlama tekniği
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARhttps://shgmkalitedb.saglik.gov.tr/

Juran, J.M. ve Godfrey, A.B. (1991) Juran?s Quality Handbook, Mc-Graw Hill.
Kaya, S. (ed) (2013) Sağlık Kurumlarında Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Yayınları.
Ders notları
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Eğitim-Uygulama,Soru-Cevap
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Proje120
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
Final Sınavına Hazırlık14228
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık6318
Laboratuvar
Final Sınavı111
Ödevler5315
Toplam İş Yükü105
Toplam İş Yükü / 303,5
Dersin AKTS Kredisi4
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5Ö6Ö7
P1             
P2             
P3      X        
P4             
P5            X  
P6             
P7  X     X     X     X
P8             
P9