Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Mikrobiyoloji laboratuvarında uyulması gereken çalışma kuralları 2) Mikrobiyoloji laboratuvarında kullanılan araç ve gereçleri 3) Bakterilerin morfolojilerini, Mikroskop ve kullanımını 4) Besiyeri çeşitleri, besiyeri bileşimi, besiyeri sterilizasyonu ve muhafazası 5) Sterilizasyon ve Sterilizasyon yöntemlerini 6) Mikrobiyolojik örnek alma ve kültür yapma 7) Saf kültür eldesini, mikroorganizmaların gelişimini 8) Boyalar ve çeşitlerini 9) Biyokimyasal testleri 10) Mikrobiyolojik sayım yöntemlerini öğrenir
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Mikrobiyolojinin tanımı, Mikrobiyoloji laboratuvarında kullanılan alet ve ekipmanlar, mikroorganizmaların sınıflandırılması, aseptik çalışma tekniği, bakterilerin üreme ve üretilmeleri, besiyeri çeşitleri ve hazırlanması, mikroskop kullanımı, izolasyon, identifikasyon, mikroorganizmaların morfolojik özellikleri. Mikroorganizmaların kontrolü, metabolik faaliyetleri, yararları ve zararları hakkında bilgi verilecektir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Mikrobiyoloji temel kavramlar
2. Hafta
Mikroskop ve mikroorganizmaların sınıflandırılması
3. Hafta
Mikroorganizmaların morfolojileri,
4. Hafta
Boyama yöntemleri ve mikrobiyolojide kullanılan boyalar
5. Hafta
Mikrobiyolojide besiyerleri ve sterilizasyon yöntemleri
6. Hafta
Mikroorganizmaların Aseptik transferi, ekim ve sayım yöntemleri
7. Hafta
İzolasyon ve İdentifikasyon
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
Mikroorganizmaların gelişmesi
10. Hafta
Mikrobiyal gelişmenin kontrolü
11. Hafta
Mikroorganizmalarda metabolik faaliyetler
12. Hafta
Mikroorganizmalarda metabolik faaliyetler
13. Hafta
Mikroorganizmaların yararları, zararları ve gıdalarda önemi
14. Hafta
Ders tekrarı ve problem çözümü
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
Güven, S. ve Demirel Zorba, N.N. 2011; Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Nobel Akademik Yayıncılık, No 96, Ankara Bender Buckley Stahl, Madigan Martinko, Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi, Palme Yayınları, 2016 Demirbağ, Z. 2006, Genel Mikrobiyoloji Demirbağ, Z., Demir, İ., 2007, Genel Mikrobiyoloji Laboratuvarı ***Engel durumunuzdan dolayı akademik uyarlamaya ihtiyaç hissederseniz dersin öğretim elemanıyla irtibat kurunuz.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Deney
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ara Sınav
1
25
Ödev
1
25
Toplam(%)
50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
50
Finalin Başarıya Oranı(%)
50
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
1
2
2
Kısa Sınavlara hazırlık
0
0
0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
14
4
56
Final Sınavına Hazırlık
1
12
12
Ders Saati
14
2
28
Ara Sınava Hazırlık
1
12
12
Laboratuvar
14
2
28
Final Sınavı
1
2
2
Ödevler
2
5
10
Toplam İş Yükü
150
Toplam İş Yükü / 30
5
Dersin AKTS Kredisi
5
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ