Anasayfa  »  Kahramankazan Meslek Yüksekokulu »  Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
GENEL MİKROBİYOLOJİ KMGK103 Birinci Yarıyıl (Güz) 2 + 2 5

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİÖnlisans
DERSİN YILI1
YARIYILBirinci Yarıyıl (Güz)
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IÖğretim Görevlisi Gülşah Çalık Koç
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Mikrobiyoloji laboratuvarında uyulması gereken çalışma kuralları
2) Mikrobiyoloji laboratuvarında kullanılan araç ve gereçleri
3) Bakterilerin morfolojilerini, Mikroskop ve kullanımını
4) Besiyeri çeşitleri, besiyeri bileşimi, besiyeri sterilizasyonu ve muhafazası
5) Sterilizasyon ve Sterilizasyon yöntemlerini
6) Mikrobiyolojik örnek alma ve kültür yapma
7) Saf kültür eldesini, mikroorganizmaların gelişimini
8) Boyalar ve çeşitlerini
9) Biyokimyasal testleri
10) Mikrobiyolojik sayım yöntemlerini öğrenir
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIMikrobiyolojinin tanımı, Mikrobiyoloji laboratuvarında kullanılan alet ve ekipmanlar, mikroorganizmaların sınıflandırılması, aseptik çalışma tekniği, bakterilerin üreme ve üretilmeleri, besiyeri çeşitleri ve hazırlanması, mikroskop kullanımı, izolasyon, identifikasyon, mikroorganizmaların morfolojik özellikleri. Mikroorganizmaların kontrolü, metabolik faaliyetleri, yararları ve zararları hakkında bilgi verilecektir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Mikrobiyoloji temel kavramlar
2. Hafta Mikroskop ve mikroorganizmaların sınıflandırılması
3. Hafta Mikroorganizmaların morfolojileri,
4. Hafta Boyama yöntemleri ve mikrobiyolojide kullanılan boyalar
5. Hafta Mikrobiyolojide besiyerleri ve sterilizasyon yöntemleri
6. Hafta Mikroorganizmaların Aseptik transferi, ekim ve sayım yöntemleri
7. Hafta İzolasyon ve İdentifikasyon
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Mikroorganizmaların gelişmesi
10. Hafta Mikrobiyal gelişmenin kontrolü
11. Hafta Mikroorganizmalarda metabolik faaliyetler
12. Hafta Mikroorganizmalarda metabolik faaliyetler
13. Hafta Mikroorganizmaların yararları, zararları ve gıdalarda önemi
14. Hafta Ders tekrarı ve problem çözümü
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARGüven, S. ve Demirel Zorba, N.N. 2011; Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Nobel Akademik Yayıncılık, No 96, Ankara
Bender Buckley Stahl, Madigan Martinko, Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi, Palme Yayınları, 2016
Demirbağ, Z. 2006, Genel Mikrobiyoloji
Demirbağ, Z., Demir, İ., 2007, Genel Mikrobiyoloji Laboratuvarı
***Engel durumunuzdan dolayı akademik uyarlamaya ihtiyaç hissederseniz dersin öğretim elemanıyla irtibat kurunuz.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Deney
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav125
Ödev125
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14456
Final Sınavına Hazırlık11212
Ders Saati14228
Ara Sınava Hazırlık11212
Laboratuvar14228
Final Sınavı122
Ödevler2510
Toplam İş Yükü150
Toplam İş Yükü / 305
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5Ö6Ö7Ö8Ö9Ö10
P1  X   X                
P2        X   X   X   X   X   X   X
P3  X   X   X   X     X         X
P4                   
P5        X     X         X
P6  X   X                
P7  X   X   X   X   X   X   X   X   X   X
P8                   
P9                   
P10    X   X   X     X         X