Anasayfa  »  Fen Edebiyat Fakültesi »  Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Programı (İngilizce)

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
TÜRK-AMERİKAN İLİŞKİLERİ TARİHİ AMER494 - 3 + 0 4

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS4
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) tarihte Türk-Amerikan ilişkilerinin izlediği süreci tanır, önemli aşamalarını bilir;
2) Türk-Amerikan ilişkilerini geniş bir perspektif içinde değerlendirir;
3) Türk-Amerikan ilişkilerini eleştirel bir bakış açısıyla yorumlar;
4) Türk-Amerikan ilişkileri konusunda kazandığı bilgi birikimini, Amerikan kültürü ve edebiyatına ilişkin bilgisi ile bütünleştirir ve böylece Amerika?ya ilişkin tarih ve edebiyat bilgisini güçlendirir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBu derste, tarihte Türk-Amerikan ilişkilerinin başlangıcı ve günümüze kadar geçirdiği evreler ele alınır. Konu öncelikle siyasi ve diplomatik çerçevede ele alınsa da, kültürel, ekonomik ve kurumsal ilişkiler üzerinde de durulur. Anı, tarihsel anlatım, mektup, biyografi ve otobiyografi türünde ilgili metinlerle dersin içeriği çok yönlü olarak örneklendirilir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Giriş: Dersin konusunun ve içeriğinin ana çizgileriyle açıklanması. Türk-Amerikan ilişkilerinin çok yönlü önemi; dersin, Amerikan kültürü ve edebiyatı çalışmalarına katkısı.
2. Hafta Türk-Amerikan ilişkilerinin başlangıcı: Amerikan Devrimi'nden sonraki dönemde Amerika'nın oluşmaya başlayan dış siyaseti ve ilişkileri; Osmanlı İmparatorluğu ile ilişkilerin oluşum süreci. Kuzey Afrika Osmanlı korsanları ve Amerikan müdahalesi (1801-1805 ve 1815).
3. Hafta Amerikan İç Savaşı (1861-1865) öncesi dönemde (1829-1861), Osmanlı-Amerikan ilişkileri; 1830 Ticaret ve Denizcilik Andlaşması; Osmanlı İmparatorluğu'nda Amerikan misyonerlik faaliyetlerinin başlaması ve giderek yayılması; Amerikan İç Savaşı ve Osmanlı İmparatorluğu.
4. Hafta İç Savaş sonrası dönemde ve I. Dünya Savaşı'na kadar Osmanlı-Amerikan ilişkileri; Amerikan misyoner faaliyetlerinin siyasal, kültürel ve sosyal etkileri. Ticaret ve siyaset.
5. Hafta (Konunun devamı)
6. Hafta Ara sınav I
7. Hafta I. ve II. Dünya savaşları arasında Türk-Amerikan ilişkileri; Türk Kurtuluş Savaşı'na, Cumhuriyet'in kuruluşuna ve Cumhuriyet devrimlerine yönelik Amerikan siyaseti; Atatürk'ün Amerika siyaseti; Türk-Amerikan ekonomik, kültürel, kurumsal ve sosyal ilişkileri.
8. Hafta (Konunun devamı)
9. Hafta II. Dünya Savaşı'nda Türk-Amerikan ilişkileri.
10. Hafta Ara sınav II
11. Hafta II. Dünya Savaşı?ndan sonraki dönemde Türk-Amerikan ilişkileri; Marshall yardımı, Kore savaşı, Türkiye'nin NATO'ya katılımı; siyasal, ekonomik, kültürel, endüstriyel, sosyal ilişkilerin giderek yoğunlaşması; Soğuk Savaş'ın başlaması.
12. Hafta 1960'lardan günümüze Türk-Amerikan ilişkileri: Soğuk Savaş ve sonrası.
13. Hafta (Konunun devamı)
14. Hafta Genel değerlendirme ve gözden geçirme. Sorular ve cevaplar.
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARAydın, Mustafa. Turkish-American Relations: Past, Present, and Future. London: Routledge, 2004.
Bolukbasi, Suha. The Superpowers and the Third World: Turkish-American Relations and Cyprus. Lanham, MD: University Press of America, 1988.
Criss, Bilge. American Turkish Encounters: Politics and Culture, 1830-1989. Newcastle upon Tyne: Cambridge Scholars, 2011.
McCarthy, Justin. The Turk in America The Creation of an Enduring Prejudice. Salt Lake City: University of Utah Press, 2010.
Harris, George S. Studies in Atatürk's Turkey: The American Dimension. Boston: Brill, 2009.
Pakel, Aykın Berk. Turkısh-American Relations (1945-1980): Quest for Security and Adapting to Change. Ankara: The Department of International Relations, Bilkent University, 2007.
Dodd, C. H. Turkish Foreign Policy: New Prospects. Huntingdon, Cambridgeshire: Eothen Press, 1992.
Sander, Oral. Türk-Amerikan ilişkileri, 1947-1964. Ankara: Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, 1979.
Armaoğlu, Fahir, ed. Belgelerle Türk-Amerikan Münasebetleri: Açıklamalı. Ankara: Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yayınları, 1991.
Berrin Akalin. ?Ottoman-American Relations, Francis Hopkins Smith and Armenian Issue.? Journal of International Education and Leadership, Volume 5 Issue 1 Spring 2015: 1-28.
Allison, Robert J. The Crescent Obscured: The United States and the Muslim World. 1776-1815. New York: Oxford University Press, 1995.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Sunum
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav150
Sözlü115
Devam110
Toplam(%)75
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)75
Finalin Başarıya Oranı(%)25
Toplam(%)100
DİLİngilizce
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4
P1       
P2       
P3       
P4       
P5       
P6       
P7       
P8       
P9       
P10       
P11       
P12       
P13       
P14