Anasayfa  »  Avrupa Birliği ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü »  Avrupa Birliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
AVRUPA BİRLİĞİ'NİN KURUMSAL YAPISI SİBU503 - 3 + 0 10

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİTezsiz Yüksek Lisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS10
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) AB'nin tüm kurumlarını ve kurumsal yapısını iyi tanır.
2) AB kurumlarının yapısını, bu kurumların işletiş, görev, yetki ve tarihsel süreç içerisindeki evrimini öğrenir.
3) AB'nin bir ulusüstü/uluslararası entegrasyon örneği olarak kuramsal çerçevesini tartışır,
4) Tarihi süreç içindeki gelişimleri göz önünde bulundurarak, Birliğin yasama, yürütme, yargı ve yardımcı organlarının yapısı, yetkileri, çalışma yöntemleri, Birlik içindeki fonksiyonlarını ve birbirleriyle olan ilişkilerini inceler.
5) Üç-sütunlu AB politikalarının kapsamı, oluşum süreci ve kurumsal yapı içindeki yerlerini kavrar.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBu ders AB'nin karar alma yapısını oluşturan kurumların örgütsel yapılarını ve çalışma biçimlerini inceler.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta AB Entegrasyonuna Kuramsal Yaklaşım: 1. Uluslararası entegrasyon biçimleri: a. Konfederasyon; b. Konsosyanalizm; c. Federalizm. 2. Ulusüstü/uluslararası Entegrasyon Kuramları ve AB: 1. Realizm ("intergovernmentalism); 2. Fonksiyonalizm
2. Hafta AB Hukukunun Kaynakları; Yasama Süreçleri ve Ulusal Etkinlikleri: 1. Birincil Hukuk; 2. İkincil Hukuk; 3. Yasama Süreçleri
3. Hafta AB Organları I (Bakanlar Konseyi): 1. Yapısı; Çalışma Şekli; Karar Alma Yöntemi; 2. Genel Sekreterlik; 3. Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER); 4. Konseyler ve Yardımcı Komiteler.
4. Hafta AB Organları II (Bakanlar Konseyi): 1. Görev ve Yetkileri; 2. Diğer AB Kurumlarıyla İlişkiler; 3. Genişleme ve Reform Süreçlerinde Kurumsal Yenilikler.
5. Hafta AB Organları III (Parlamento): 1. Oluşumu; Seçimler; Üye Sayıları ve Dağılımı; 2. Siyasi Gruplar ve Komiteler; 3. Diğer AB Kurumlarıyla İlişkiler; 4. Ulusal Parlamentolarla İlişkiler.
6. Hafta AB Organları IV (Parlamento): 1. Çalşıma Şekli; 2. Siyasi Gündemi; 3. Görev ve Yetkileri; 4. AB Parlamentosu, Meşruiyet ve Demokratik Açık (deficit) Sorunu
7. Hafta AB Organları V (Komisyon): 1. Yapısı: Başkanlık; Komiserler, Genel Müdürlükler; Genel Sekreterlik; 2. Atanma Yöntemleri ve Görev Süreleri; 3. Çalışma Şekli
8. Hafta Ara-Sınav
9. Hafta AB Organları VI (Komisyon): 1. Görev Yetkileri; 2. Diğer AB Kurumlarıyla İlişkiler; 3. Genişlemenin Komisyon üzerindeki Etkileri
10. Hafta AB Organları VII (Yargı Organları): 1. Avrupa Adalet Divanı; 2. Bidayet Mahkemesi; 3. Sayıştay
11. Hafta AB Organları VIII (Avrupa Yatırım Bankası ve Komiteler): 1. Ekonomik ve Sosyal Komite; 2. Bölgeler Komitesi; 3. Avrupa Yatırım Bankası.
12. Hafta Avrupa Vatandaşları ve Temel Haklar: 1. Avrupa Kimliği; 2. "Siyasi aktör" olarak Avrupa Vatandaşı; 3. AB Temel Haklar Şartı ve AB Anayasası konusunda Gelişmeler.
13. Hafta AB Politikaları I: Birinci Sütun ve AB Ortak Politikaları: 1. Ortak Tarım Politikası (OTP); 2. Ortak Balıkçılık Politikası (OBP); 3. Ortak Mali Politikalar; 4. Tek Pazar ya da Gümrük Birliği.
14. Hafta AB Politikaları II: İkinci ve Üçüncü Sütun: 1. Ortak Dış ve Güvenlik Politikası; 2. Adalet ve Ulusal İşler (İçişleri)
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARB. Wessels ve R. S. Katz, "Introduction: European Parliament, National Parliaments, and European Integration", in R. S. Katz ve B. Wessels (der.), The European Parliament, the National Parliaments, and European Integration. Oxford: Oxford University Press, 1999, 3-18.
Juliet Lodge. "The Transformation of the European Parliament", Marmara Avrupa Araştırmaları Dergisi, Vol. 9 (2), 2001, 45-67.
J. Thomassen ve H. Schmitt. 1999. "Political Representation and Legitimacy in the European Union", in J. Thomassen ve H. Schmitt (der.), Political Representation and Legitimacy in the European Union. Oxford: Oxford University Press, 3-21.
Melis Bişkin. "AB'de Hukuki Araçlar", in C. Aktar (der.), Avrupa Birliği'nin Genişleme Süreci. İstanbul: İletişim Yayınları, 43-50.
P. Norton. 1996. "Addressing the Democratic Deficit", in P. Norton (der.), National Parliaments and the European Union. London: Frank Cass, 177-193.
R. Bellamy ve D. Castiglione. 2000. "The Uses of Democracy: Reflections on the European Democratic Deficit", in E. O. Eriksen ve J. E. Fossum (der.), Democracy in the European Union: Integration Through Deliberation? Routledge: London and New York, 65-83. R. O. Keohane ve S. Hoffmann. 1991. "Institutional Change in Europe in the 1990s", in R. O. Keohane ve S. Hoffmann (der.), The New European Community: Decisionmaking and Institutional Change. Oxford and San Francisco: Westview Press, 1-39.
R. S. Katz. 1999. "Representation, the Locus of Democratic Legitimation and the Role of the National Parliaments in the European Union", in R. S. Katz ve B. Wessels (der.), The European Parliament, the National Parliaments, and European Integration. Oxford: Oxford University Press, 21-44.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Ödev630
Toplam(%)60
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)60
Finalin Başarıya Oranı(%)40
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav133
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi7642
Final Sınavına Hazırlık19090
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık15050
Laboratuvar
Final Sınavı133
Ödevler61060
Toplam İş Yükü290
Toplam İş Yükü / 309,66
Dersin AKTS Kredisi10
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1      X    
P2        X   X
P3         
P4  X   X      
P5  X   X   X   X   X
P6  X   X   X   X   X
P7        X   X
P8