Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Standardizasyonun tanımının, konusunun, amaçlarının ve ilkelerinin öğrenilmesi, Standardizasyonun üreticiye, tüketiciye ve ekonomiye sağladığı faydalarını kavrayabilir 2) Türkiye?de yapılan standart ve standardizasyon çalışmalarının öğrenilmesi, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve görevlerinin kavrayabilir. 3) Türkiye?deki akreditasyon ve belgelendirme çalışmalarının, Bölgesel ve uluslararası standardizasyon kuruluşlarının , Ulusal ve uluslararası metroloji ve kalibrasyon çalışmalarının ve kuruluşlarının öğrenilebilmesi, CE İşaretlemesinin öğrenilebilir. 4) Kalitenin tanımının öğrenilmesi, kalite ile ilgili kavramların kavranılması, kalite kavramları arasındaki ilişkinin öğrenilmesi, kalite yaklaşımlarının kavrayabilir. 5) Kalite ve verimlilik arasındaki ilişkinin kavranılması, kalite maliyetleri ve risklerinin öğrenilmesi, kalite güvencenin yararlarının kavranılması, kalite kontrol kavramını öğrenilebilir. 6) Toplam kalite yönetimini ve Kaizen?i kavrayabilir. 7) Kalite yönetim sistemlerini ve Mesleki standartları kavrayabilir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Standardizasyonun önemini ve faydalarını kavrayabilme, ulusal ve uluslar arası standardizasyon kuruluşlarını tanıyabilme, kalite ve kalite kavramlarını açıklayabilme, kalite güvencenin önemini kavrayabilme, kalite yönetim sistemlerini kavrayabilme, Kaizen, Toplam Kalite Yönetimi, Sıfır Hata, Tasarım Kalitesi ve CE İşaretlemesi tanımlarını kavrayabilme, mesleki standartları açıklayabilme ve öğrendiklerini iş hayatına uygulayabilme amaçlanmıştır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Standardizasyonun tanımı, Standardizasyonun konusu, amaçları ve ilkeleri, Standardizasyonun üreticiye, tüketiciye ve ekonomiye sağladığı faydalar
2. Hafta
Türk Standartları Enstitüsü ve görevleri, Türkiye'deki belgelendirme çalışmaları, Bölgesel ve uluslararası standardizasyon kuruluşları, Mesleki standartlar
3. Hafta
Ulusal ve uluslararası metroloji, kalibrasyon çalışmaları ve kuruluşları
4. Hafta
Kalite ve kalite kavramları, Kalitenin önemi ve boyutları, kalitenin gelişimi, kalite yaklaşımları
5. Hafta
Kalite kontrol, Toplam Kalite Kontrol, Firma Çapında Kalite Kontrol, yaklaşımı
6. Hafta
Tasarım Kalitesi, Kalite maliyetleri kalite ve verimlilik ve Sıfır hata kavramları
7. Hafta
Kaizen ve Toplam Kalite Yönetimi
8. Hafta
Toplam Kalite Yönetim faaliyetleri ve kullanılan araçlar
9. Hafta
Kalite Güvence Sistemi, Kalite Yönetim Sistemleri
10. Hafta
ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi
11. Hafta
ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirme, Kapsam, hazırlanışı Uygulanışı ve Kalite El Kitabı
12. Hafta
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, kavramları, amacı, faydaları
13. Hafta
ISO 9001, ISO 14001 VE ISO 16949 Kalite Yönetim Sistemleri benzerlik ve farkları.
14. Hafta
CE İşaretlemesi, Ürün Pasaportu, Önemi, Kullanıldığı alanlar, Uygulanışı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
TSE ?TS-EN-ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemleri Temel Eğitim Notu? TSE Ankara
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatım,Sorun/Problem Çözme,Soru-Cevap,Tartışma
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ara Sınav
1
35
Ödev
2
25
Toplam(%)
60
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
60
Finalin Başarıya Oranı(%)
40
Toplam(%)
100
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ