Anasayfa  »  Sağlık Bilimleri Fakültesi »  Beslenme ve Diyetetik Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
ENDÜSTRİYEL BESLENME BES444 - 3 + 0 4

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS4
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IDoktor Öğretim Üyesi İrem Olcay Eminsoy
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Tarım, besin, çevre ve sağlık konularının birbiriyle ilişkisi ve beslenme uzmanlarının bu ilişkideki etkinliği konusunda bilgi sahibi olur.
2) Gıdanın tohumdan sofraya yolculuğu konusunda bilgi sahibi olur.
3) Sağlıklı gıdaya ulaşımdaki problemler ve alternatif yöntemler konusunda bilgi sahibi olur.
4) Sürdürülebilir gıda sistemlerinde beslenme uzmanlarının rolü hakkında bilgi sahibi olur.
5) Daha sürdürülebilir bir gıda sistemine katkıda bulunan gıda stratejileri ve diyetler hakkında bilgi sahibi olur.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERyok
DERS TANIMISürdürülebilir beslenme kavramı, gıda güvenliği ve gıda güvencesi konularının tanımı ve bu konudaki problemlerin ortaya konmasıyla, alternatif ve sürdürülebilir gıda üretimi ve tedariğine dayalı çözümlerin anlaşılması ve tartışılması, diyetisyenlerin bu konudaki etkinliğinin vurgulanması amaçlanmaktadır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta GİRİŞ
2. Hafta GIDA GÜVENLİĞİ, GIDA GÜVENCESİ, GIDA EGEMENLİĞİ KAVRAMLARI, KÜRESEL GIDA SORUNLARI: GIDA ERİŞİLEBİLİRLİĞİ VE GIDA ADALETİ SAĞLIKLI KALİTELİ GÜVENİLİR GIDA
3. Hafta TOHUM NEDİR? TOHUMDAN SOFRAYA GIDANIN YOLCULUĞU, TOHUM, YEREL TOHUM, ATALIK TOHUM
4. Hafta BESLENMEDE SORUNLAR: GIDA ÜRETİMİ/ENDÜSTRİYEL YÖNTEMLER/YARATTIĞI ETKİLER/PROBLEMLER
5. Hafta ZARARLILARLA BAŞETME YÖNTEMLERİ
6. Hafta TOPRAK BİLİMİ, TOPRAK MİKROBİYOLOJİSİNİN ÖNEMİ, TEMEL BİLGİLER, BESLENME İLE İLİŞKİSİ
7. Hafta ALTERNATİF GIDA ÜRETİM SİSTEMLERİ
8. Hafta ALTERNATİF GIDA ÜRETİM SİSTEMLERİ
9. Hafta EKOLOJİK ÜRETİM ÖRNEKLERİ
10. Hafta GIDA İSRAFI
11. Hafta YERLİ, DOĞAL, MEVSİMİNDE GIDA
12. Hafta SAĞLIKLI, KALİTELİ, GÜVENİLİR GIDAYA ERİŞİMDE ALTERNATİFLER
13. Hafta SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA SİSTEMİNDE SAĞLIKLI BESLENME VE BESLENME UZMANININ ROLÜ
14. Hafta YENİ DÜNYA DÜZENİNDE TARIM ve BESLENME
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARoys.baskent.edu.tr (moodle) öğrenme ve yönetim sisteminden verilen güncel ders notları ve diğer elektronik kitap vb. yardımcı kaynaklar
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Proje,Sunum
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Makale Sunuşu120
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14228
Final Sınavına Hazırlık14228
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık7214
Laboratuvar
Final Sınavı111
Ödevler
Toplam İş Yükü114
Toplam İş Yükü / 303,8
Dersin AKTS Kredisi4
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1      X    
P2    X      
P3          X
P4    X   X    
P5    X     X  
P6      X    
P7    X   X    
P8    X     X  
P9