Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Besin kontrol hizmetlerini öğrenirler. 2) Besin kalite özelliklerini öğrenirler. 3) Besinlerle ilgili yasal düzenleme konusunda faaliyet gösteren uluslararası kuruluşların çalışmalarını öğrenirler 4) Besin güvenliği sistemleri yönetim ve denetimini benimser 5) İş sağlığı ve güveniliğini önlemlerini özümser 6) Hasta hakları,izolasyon kodalrı hakkında bilgi sahibi olur
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMI
Toplu beslenme sistemlerinde kalite uygulamaları, besin toksikolojisi, besin güvenliği, besinlerle ilgili yasal düzenlemeler, maliyet kontrolü, atık ve artık yönetimi ve hijyen uygulamalarını kavranmaları dersin kapsamını oluşturmaktadır.
Genetiği değiştirilmiş organizmalar,organik ve nanoteknoljik besinler
12. Hafta
İş sağlığı ve güvenliği
13. Hafta
Hasta hakları, izolasyon kodları,atıkların ayrıştırlması
14. Hafta
Tartışma
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
1.Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ve ekleri, Tebliğler 2. Kinton R., Ceserani V., Foskett D. The Theory of Catering. Hodder&Stoughton, Tenth Edition, London, 2004. 3. Davis B., Stone S. Food and Beverage Management. Second Edition, The Bath Press, Great Britain, 1996. 4. plaver B. Successfull Catering. Van Nostrand Reinhold, New York, 1991. 5. Napleton L. A Guide to Cook-Chill Catering. International Business, London, 1990. 6. Baş M. Besin Hijyeni, Güvenliği ve HACCP, 2004 7. Bilici S, Baş M. Toplu beslenme sistemleri. Hedef yayıncılık ve mühendislik yayınları, 2021 8. https://www.tarimorman.gov.tr/Konular/Gida-Ve-Yem-Hizmetleri/Gida-Hizmetleri/Kodeks
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatım,Tartışma,Örnek Olay İncelemesi,Sunum,Soru-Cevap
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ara Sınav
1
30
Ödev
1
10
Mini-Sınav
1
10
Uygulama/Pratik
1
10
Toplam(%)
60
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
60
Finalin Başarıya Oranı(%)
40
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
1
1
1
Kısa Sınavlara hazırlık
5
2
10
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
5
2
10
Final Sınavına Hazırlık
6
3
18
Ders Saati
14
3
42
Ara Sınava Hazırlık
5
2
10
Laboratuvar
Final Sınavı
1
1
1
Ödevler
Toplam İş Yükü
92
Toplam İş Yükü / 30
3,06
Dersin AKTS Kredisi
3
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ