Anasayfa  »  Sağlık Bilimleri Fakültesi »  Beslenme ve Diyetetik Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
YETİŞKİN HASTALIKLARINDA BESLENME I BES373 Beşinci Yarıyıl (Güz) 3 + 2 4

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI3
YARIYILBeşinci Yarıyıl (Güz)
AKTS4
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IDoçent Doktor Esra Köseler Beyaz
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Obezite, diyabet, kalp ve damar hastalıkları,kanser, enfeksiyon hastalıkları, kemik ve eklem hastalıkları, safra ve pankreas hastalıklarının patofizyolojisini ve etiyolojisini öğreneceklerdir.
2) Hastalıkların belirtilerini ve komplikasyonlarını öğreneceklerdir.
3) Hastalıklarda tıbbi beslenme tedavi ilkelerini öğreneceklerdir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBeslenmenin sağlık açısından önemini kavrayıp, pekiştirmek ve edinilmiş beslenme bilgilerini sentezleyebilmek, çeşitli hastalıklarda diyet tedavi ilkelerini öğrenmek ve pratik çalışmalarla beceri geliştirmek, klinik beslenme ile ilgili son yayınları tartışarak ve vaka takdimi yaparak, gelişmelerden haberdar olmak, klinik beslenme kapsamında proje çalışması yaparak bilimsel çalışma yapma becerisi kazandırmak.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Diyetetik bilimine giriş, Beslenmeyle ilintili hastalıklar
2. Hafta Ağırlık yönetimi: Şişmanlık
3. Hafta Ağırlık yönetimi: Şişmanlık
4. Hafta Ağırlık yönetimi: Şişmanlık
5. Hafta Diyabette tıbbi beslenme tedavisi
6. Hafta Diyabette tıbbi beslenme tedavisi
7. Hafta Diyabette tıbbi beslenme tedavisi
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Kalp-damar hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi
10. Hafta Kalp-damar hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi
11. Hafta Hipertansiyonda beslenme
12. Hafta Kemik ve eklem hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi
13. Hafta Enfeksiyon hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi
14. Hafta Safra ve pankreas hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1)Baysal A.ve ark., Diyet El Kitabı, Yenilenmiş 3. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 1999.
2)Mahan L.K., Escott-Stump S., Karuse's Food, Nutrition and Diet Therapy, 10th Edition, W. B. Saunders Company, USA, 2000.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Tartışma
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav135
Ödev520
Toplam(%)55
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)55
Finalin Başarıya Oranı(%)45
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık111
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14228
Final Sınavına Hazırlık515
Ders Saati14570
Ara Sınava Hazırlık515
Laboratuvar
Final Sınavı122
Ödevler717
Kısa Sınavlar111
Toplam İş Yükü120
Toplam İş Yükü / 304
Dersin AKTS Kredisi4
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3
P1  X    
P2    X   X
P3  X    
P4    X   X
P5    X  
P6  X    
P7    X  
P8    X  
P9