Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Malnütrisyonu değerlendirmek için beslenme durumu saptama yöntemlerini öğrenirler. 2) Oral alamayan hastalarda enteral beslenme ilkelerini öğrenirler. 3) Oral alamayan hastalarda parenteral beslenme ilkelerini öğrenirler. 4) Hastalığa özgü enerji, protein ve besin ögeleri gereksinimlerini hesaplayabilmeyi öğrenirler. 5) Enteral beslenmede kullanılan ürünleri ve ürünlerin özelliklerini öğrenirler 6) Parenteral beslenmede kullanılan ürünleri ve ürünlerin özelliklerini öğrenirler.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Öğrencilerin beslenme destek sistemlerinde teorik ve pratik uygulamaları görüp tanımaları ve bu konuda bilgi ve beceri düzeylerini, analiz yeteneklerini geliştirilmeleri hedeflenmektedir. Ayrıca klinikte beslenme desteği uygulamalarında ekip çalışmasının önemi ve diyetisyenin ekip içindeki rolünü vurgulamaktır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Beslenme Destek Sistemleri ve Önemi
2. Hafta
Malnütrisyon Tanımı ve Beslenme Durumu Saptama Yöntemleri
3. Hafta
Beslenme Durumu Saptamada Kullanılan Yöntemler
4. Hafta
Enteral Beslenme Tanımı, beslenme desteği verilme şekli, yöntemleri, komplikasyonları, avantajları
5. Hafta
Enteral Beslenme Tanımı, beslenme desteği verilme şekli, yöntemleri, komplikasyonları, avantajları
6. Hafta
Parenteral Beslenme Tanımı, beslenme desteği verilme şekli, yöntemleri, komplikasyonları, avantajları
7. Hafta
Ara Sınav
8. Hafta
Kullanılan Enteral Ürünler
9. Hafta
Kullanılan Parenteral Ürünler
10. Hafta
Enteral ve Parenteral Beslenmede enerji, protein ve besin ögesi gereksinmeleri
11. Hafta
Enteral ve Parenteral Beslenmede enerji, protein ve besin ögesi gereksinmelerinin hesaplanması, örnek çözümler
12. Hafta
Enteral ve Parenteral Beslenmede enerji, protein ve besin ögesi gereksinmelerinin hesaplanması, örnek çözümler
13. Hafta
Enteral ve Parenteral Beslenmede enerji, protein ve besin ögesi gereksinmelerinin hesaplanması, örnek çözümler
14. Hafta
Enteral ve Parenteral Beslenmede enerji, protein ve besin ögesi gereksinmelerinin hesaplanması, örnek çözümler
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
1)Başoğlu S., Karaağaoğlu N., Erbaş N., Ünlü A. Enteral-Parenteral Beslenme. Türkiye Diyetisyenler Derneği Yayını, Ankara, 1996. 2)Moral A.R. Klinik Nutrisyon. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi. Ayın Kitabı ; 84, 1997 3)Coşkun T., Yurdakök M., Özalp İ. Çocuklarda Enteral ve Parenteral Beslenme. Sinem Ofset, Ankara, 1997.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ara Sınav
1
40
Toplam(%)
40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
40
Finalin Başarıya Oranı(%)
60
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
1
1
1
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
14
2
28
Final Sınavına Hazırlık
5
2
10
Ders Saati
14
3
42
Ara Sınava Hazırlık
5
2
10
Laboratuvar
Final Sınavı
1
1
1
Ödevler
Toplam İş Yükü
92
Toplam İş Yükü / 30
3,06
Dersin AKTS Kredisi
3
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ