Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Karbonhidratların özellikleri ve işlevlerini ve hangi kaynaklarda bulunduğunu kavrar 2) Proteinlerin özellikleri ve işlevlerini ve hangi kaynaklarda bulunduğunu kavrar 3) Yağların özellikleri ve işlevlerini ve hangi kaynaklarda bulunduğunu kavrar 4) Enerji gereksinmesinin hesaplanmasını kavrar 5) Farklı pişirme yöntemleri ve ısı transfer yöntemlerini yorumlar. 6) Besin gruplarının porsiyon ve gereksinme miktarlarına hakim olur
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
İnsan beslenmesinde temel olan besin ögeleri ve besin ögesi olmayan, fakat sağlığı olumlu etkileyen ögelerin türlerini, kimyasal yapılarını, kaynaklarını, insan vücudundaki işlevlerini, yetersizlik ve aşırı alımlarla oluşan sorunları, gereksinmeleri, birbiriyle ve diğer ögelerle etkileşimlerini incelemektir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Dersin amacı, kapsamı, çalışma yöntemleri
2. Hafta
Genel tanım, ve kavramlar, Beslenme-sağlık etkileşimi,pişirme yöntemleri
3. Hafta
Karbonhidratlar: Tanımı, kimyası, özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi ve metabolizması, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar
4. Hafta
Karbonhidratlar: Tahıl grubu
5. Hafta
Karbonhidratlar: Şekerler
6. Hafta
Proteinler: Tanımı, kimyası, özellikleri, kaynakları, kalitesi, sindirimi, emilimi ve metabolizması, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar
7. Hafta
Proteinler: Et grubu
8. Hafta
Ara sınav
9. Hafta
Proteinler: Yumurta
10. Hafta
Proteinler: Kurubaklagiller ve Yağlı tohumlar
11. Hafta
Lipitler: Tanımı, kimyası, özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi ve metabolizması, gereksinmeler, aşırı ve dengesiz alım sorunları
12. Hafta
Lipitler: Yağlar
13. Hafta
Enerji: Tanımı, özellikler, hesaplamalar
14. Hafta
Genel değerlendirme
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
Beslenme. Baysal A., Hatiboğlu Yayınevi, 12. Baskı, Ankara,2010. Mahan K., Arlin M. Krause?s Food, Nutrition and Diet Therapy, 10 th edition, 2000 www.eatright.com/ www.fao.org/ www.fda.gov/ www.usda.gov/ www. who.org www.cfsan.fda.gov/ www.ilsi.org/ficinfo.health.org www.nalusda.gov/fnic/foodcomp
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ara Sınav
1
30
Uygulama/Pratik
1
30
Toplam(%)
60
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
60
Finalin Başarıya Oranı(%)
40
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
1
1
1
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
14
1
14
Final Sınavına Hazırlık
10
2
20
Ders Saati
14
4
56
Ara Sınava Hazırlık
7
5
35
Laboratuvar
3
5
15
Final Sınavı
1
1
1
Ödevler
2
3
6
Toplam İş Yükü
148
Toplam İş Yükü / 30
4,93
Dersin AKTS Kredisi
5
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ