Anasayfa  »  Sağlık Bilimleri Fakültesi »  Beslenme ve Diyetetik Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
BESLENME İLKELERİ I BES255 Üçüncü Yarıyıl (Güz) 3 + 3 5

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI2
YARIYILÜçüncü Yarıyıl (Güz)
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IDoçent Doktor Beril Köse
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Karbonhidratların özellikleri ve işlevlerini ve hangi kaynaklarda bulunduğunu kavrar
2) Proteinlerin özellikleri ve işlevlerini ve hangi kaynaklarda bulunduğunu kavrar
3) Yağların özellikleri ve işlevlerini ve hangi kaynaklarda bulunduğunu kavrar
4) Enerji gereksinmesinin hesaplanmasını kavrar
5) Farklı pişirme yöntemleri ve ısı transfer yöntemlerini yorumlar.
6) Besin gruplarının porsiyon ve gereksinme miktarlarına hakim olur
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIİnsan beslenmesinde temel olan besin ögeleri ve besin ögesi olmayan, fakat sağlığı olumlu etkileyen ögelerin türlerini, kimyasal yapılarını, kaynaklarını, insan vücudundaki işlevlerini, yetersizlik ve aşırı alımlarla oluşan sorunları, gereksinmeleri, birbiriyle ve diğer ögelerle etkileşimlerini incelemektir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Dersin amacı, kapsamı, çalışma yöntemleri
2. Hafta Genel tanım, ve kavramlar, Beslenme-sağlık etkileşimi,pişirme yöntemleri
3. Hafta Karbonhidratlar: Tanımı, kimyası, özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi ve metabolizması, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar
4. Hafta Karbonhidratlar: Tahıl grubu
5. Hafta Karbonhidratlar: Şekerler
6. Hafta Proteinler: Tanımı, kimyası, özellikleri, kaynakları, kalitesi, sindirimi, emilimi ve metabolizması, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar
7. Hafta Proteinler: Et grubu
8. Hafta Ara sınav
9. Hafta Proteinler: Yumurta
10. Hafta Proteinler: Kurubaklagiller ve Yağlı tohumlar
11. Hafta Lipitler: Tanımı, kimyası, özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi ve metabolizması, gereksinmeler, aşırı ve dengesiz alım sorunları
12. Hafta Lipitler: Yağlar
13. Hafta Enerji: Tanımı, özellikler, hesaplamalar
14. Hafta Genel değerlendirme
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARBeslenme. Baysal A., Hatiboğlu Yayınevi, 12. Baskı, Ankara,2010.
Mahan K., Arlin M. Krause?s Food, Nutrition and Diet Therapy, 10 th edition, 2000
www.eatright.com/
www.fao.org/
www.fda.gov/
www.usda.gov/
www. who.org
www.cfsan.fda.gov/
www.ilsi.org/ficinfo.health.org
www.nalusda.gov/fnic/foodcomp
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Uygulama/Pratik130
Toplam(%)60
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)60
Finalin Başarıya Oranı(%)40
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14114
Final Sınavına Hazırlık10220
Ders Saati14456
Ara Sınava Hazırlık7535
Laboratuvar3515
Final Sınavı111
Ödevler236
Toplam İş Yükü148
Toplam İş Yükü / 304,93
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5Ö6
P1  X   X   X   X   X   X
P2  X   X   X   X   X   X
P3           
P4           
P5  X   X   X   X   X   X
P6           
P7           
P8  X   X   X   X   X   X
P9