Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Besin öğelerine ilişkin temel bilgi ve beceri kazanırlar. 2) Suyun ve çözeltilerin özelliklerini öğrenirler. 3) Makro besin öğelerinin bileşimlerini öğrenirler. 4) Mikro besin öğelerinin bileşimlerini öğrenirler. 5) Laboratuarda deney yaparlar ve deneyleri tartışırlar. 6) Besinlerin kalitesini etkileyen kimyasal ve fiziksel reaksiyonları anlarlar
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMI
Öğrencilerin besinlerin işlenmesi ve depolanması sırasında besinlerde oluşan kimyasal değişmeleri öğrenmeleri ve besin bileşenlerinin bu olaylardaki rolünü tanımaları hedeflenmektedir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Besin Kimyasına Giriş
2. Hafta
Su: yapısı ve özellikleri
3. Hafta
Çözeltiler
4. Hafta
Karbonhidratlar
5. Hafta
Karbonhidratlar
6. Hafta
Proteinler
7. Hafta
Proteinler
8. Hafta
Ara Sınav I
9. Hafta
Yağlar
10. Hafta
Vitaminler
11. Hafta
Mineraller/Enzimler
12. Hafta
Pigmentler/Lezzet ve Tadım Unsurları
13. Hafta
Ara Sınav II
14. Hafta
Genel Tekrar
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
1)Fennema OR (Ed.). Food Chemistry. Thirth Edition, Marcel Dekker Inc., 1996. 2)James C.S. Analytical Chemistry of Food. Aspen Publisher Inc., Maryland, 1999. 3)Mc Williams M. Foods, Experimental Perspectives. Fourth edition, Prentice Hall, New Jersey, 2001. 4)Gaman P.M., Sherrington K.B. The Science of Food. Fourth Edition, Butter-Heinemann, Oxford, 2000. 5)Miller D.D. Food Chemistry: A Laboratory Manual. John Wiley and Sons Inc. New York, 1998. 6)Christen G.L. Scott Smith J (Eds). Food Chemistry: Principles and Applications, Science Technology System (sTs). West Sacromento, California, 2000. 7)Coultate T.P. Food: The Chemistry of Its Compenents. The Royal Society of Chemistry, 1995.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatım,Tartışma,Deney,Eğitim-Uygulama
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ara Sınav
2
30
Ödev
5
20
Mini-Sınav
4
10
Toplam(%)
60
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
60
Finalin Başarıya Oranı(%)
40
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
2
2
4
Kısa Sınavlara hazırlık
4
1
4
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
Final Sınavına Hazırlık
7
3
21
Ders Saati
14
3
42
Ara Sınava Hazırlık
2
10
20
Laboratuvar
10
2
20
Final Sınavı
2
1
2
Ödevler
5
2
10
Toplam İş Yükü
123
Toplam İş Yükü / 30
4,1
Dersin AKTS Kredisi
4
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ