Anasayfa  »  Sağlık Bilimleri Fakültesi »  Beslenme ve Diyetetik Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
BESİN KİMYASI BES253 Üçüncü Yarıyıl (Güz) 3 + 2 4

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI2
YARIYILÜçüncü Yarıyıl (Güz)
AKTS4
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IDoçent Doktor Esen Yeşil
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Besin öğelerine ilişkin temel bilgi ve beceri kazanırlar.
2) Suyun ve çözeltilerin özelliklerini öğrenirler.
3) Makro besin öğelerinin bileşimlerini öğrenirler.
4) Mikro besin öğelerinin bileşimlerini öğrenirler.
5) Laboratuarda deney yaparlar ve deneyleri tartışırlar.
6) Besinlerin kalitesini etkileyen kimyasal ve fiziksel reaksiyonları anlarlar
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMIÖğrencilerin besinlerin işlenmesi ve depolanması sırasında besinlerde oluşan kimyasal değişmeleri öğrenmeleri ve besin bileşenlerinin bu olaylardaki rolünü tanımaları hedeflenmektedir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Besin Kimyasına Giriş
2. Hafta Su: yapısı ve özellikleri
3. Hafta Çözeltiler
4. Hafta Karbonhidratlar
5. Hafta Karbonhidratlar
6. Hafta Proteinler
7. Hafta Proteinler
8. Hafta Ara Sınav I
9. Hafta Yağlar
10. Hafta Vitaminler
11. Hafta Mineraller/Enzimler
12. Hafta Pigmentler/Lezzet ve Tadım Unsurları
13. Hafta Ara Sınav II
14. Hafta Genel Tekrar
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1)Fennema OR (Ed.). Food Chemistry. Thirth Edition, Marcel Dekker Inc., 1996.
2)James C.S. Analytical Chemistry of Food. Aspen Publisher Inc., Maryland, 1999.
3)Mc Williams M. Foods, Experimental Perspectives. Fourth edition, Prentice Hall, New Jersey, 2001.
4)Gaman P.M., Sherrington K.B. The Science of Food. Fourth Edition, Butter-Heinemann, Oxford, 2000.
5)Miller D.D. Food Chemistry: A Laboratory Manual. John Wiley and Sons Inc. New York, 1998.
6)Christen G.L. Scott Smith J (Eds). Food Chemistry: Principles and Applications, Science Technology System (sTs). West Sacromento, California, 2000.
7)Coultate T.P. Food: The Chemistry of Its Compenents. The Royal Society of Chemistry, 1995.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Deney,Eğitim-Uygulama
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav230
Ödev520
Mini-Sınav410
Toplam(%)60
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)60
Finalin Başarıya Oranı(%)40
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav224
Kısa Sınavlara hazırlık414
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
Final Sınavına Hazırlık7321
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık21020
Laboratuvar10220
Final Sınavı212
Ödevler5210
Toplam İş Yükü123
Toplam İş Yükü / 304,1
Dersin AKTS Kredisi4
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5Ö6
P1  X   X   X   X   X   X
P2  X   X   X   X   X   X
P3  X   X   X   X   X   X
P4           
P5           
P6           
P7           
P8           
P9