Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Besinlerin içindeki mikroorganizmaları öğrenirler. 2) Besin zehirlenmelerini öğrenirler. 3) Besinlerin işlenmesi ve saklanması sırasında besinlerde oluşan kimyasal değişimleri öğrenirler. 4) Besinlerde görülen mikrobiyal bulaşma kaynaklarını öğrenirler. 5) Besin kaynaklı mikrobiyal hastalıkları öğrenirler.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMI
Besinlerde bulunan mikroorganizmalar, besinlerin kontaminasyonu, besin zehirlenmeleri, besin koruma ilkeleri hakkında temel bilgiyi vermek. Öğrencilerin besinlerin işlenmesi ve depolanması sırasında besinlerde oluşan kimyasal değişmeleri öğrenmeleri ve besin bileşenlerinin bu olaylardaki rolünü tanımaları hedeflenmektedir
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Besin mikrobiyolojisine giriş
2. Hafta
Mikroorganizmaların sınıflandırılması
3. Hafta
Besinlerde mikrobiyal üremeyi etkileyen etmenler
4. Hafta
Bakteriler
5. Hafta
Bakteriler
6. Hafta
Küfler
7. Hafta
Ara Sınav I
8. Hafta
Mayalar
9. Hafta
Virüsler- Parazitler
10. Hafta
Besinlerin mikrobiyal florası
11. Hafta
Besinlerin mikrobiyal florası
12. Hafta
Besinleri koruma yöntemleri
13. Hafta
Prebiyotikler-Probiyotikler
14. Hafta
Ara Sınav II
15. Hafta
Tartışma
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
"1)Adams M.R., Moss M.O. Food Microbiology. The Royal Society of Chemistry, Cambridge, 2000. 2)Garbut J. Essentials of Food Microbiology. Arnold, London, 1997. 3)Forsythe S.J., Hayes P.R. Food Hgyiene Microbiology and HACCP. 3rd Edition, Aspen Publication, Gaithersburg, Maryland, 1998. 4)Eley A.R. Microbial Food Poisoning. Second Edition, Chapman and Hall, London, 1996. 5)Hobbs B.C., Roberts D. Food Poisoning and Food Hygiene. 6th Edition, Edward Arnold, London, 1993. 6)Thurnham D.I., Roberts T.A. Health and The Food-Chain. British Medical Bulletin, Volume 56, Number 1, The Royal Society of Medicine Press Ltd., London, 2000. 7)Harrigan W.F. Laboratory Methods in Food Microbiology. Thirth Edition, Academic Press, San Diego, 1998."
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ara Sınav
2
30
Ödev
5
25
Uygulama/Pratik
5
5
Toplam(%)
60
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
60
Finalin Başarıya Oranı(%)
40
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
2
2
4
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
Final Sınavına Hazırlık
7
3
21
Ders Saati
14
3
42
Ara Sınava Hazırlık
1
15
15
Laboratuvar
12
2
24
Final Sınavı
1
1
1
Ödevler
5
1
5
Toplam İş Yükü
112
Toplam İş Yükü / 30
3,73
Dersin AKTS Kredisi
4
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ