Anasayfa  »  Sağlık Bilimleri Fakültesi »  Beslenme ve Diyetetik Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
BESİN MİKROBİYOLOJİSİ BES218 Dördüncü Yarıyıl (Bahar) 2 + 2 4

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI2
YARIYILDördüncü Yarıyıl (Bahar)
AKTS4
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IDoçent Doktor Esen Yeşil
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Besinlerin içindeki mikroorganizmaları öğrenirler.
2) Besin zehirlenmelerini öğrenirler.
3) Besinlerin işlenmesi ve saklanması sırasında besinlerde oluşan kimyasal değişimleri öğrenirler.
4) Besinlerde görülen mikrobiyal bulaşma kaynaklarını öğrenirler.
5) Besin kaynaklı mikrobiyal hastalıkları öğrenirler.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMI Besinlerde bulunan mikroorganizmalar, besinlerin kontaminasyonu, besin zehirlenmeleri, besin koruma ilkeleri hakkında temel bilgiyi vermek. Öğrencilerin besinlerin işlenmesi ve depolanması sırasında besinlerde oluşan kimyasal değişmeleri öğrenmeleri ve besin bileşenlerinin bu olaylardaki rolünü tanımaları hedeflenmektedir
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Besin mikrobiyolojisine giriş
2. Hafta Mikroorganizmaların sınıflandırılması
3. Hafta Besinlerde mikrobiyal üremeyi etkileyen etmenler
4. Hafta Bakteriler
5. Hafta Bakteriler
6. Hafta Küfler
7. Hafta Ara Sınav I
8. Hafta Mayalar
9. Hafta Virüsler- Parazitler
10. Hafta Besinlerin mikrobiyal florası
11. Hafta Besinlerin mikrobiyal florası
12. Hafta Besinleri koruma yöntemleri
13. Hafta Prebiyotikler-Probiyotikler
14. Hafta Ara Sınav II
15. Hafta Tartışma
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR"1)Adams M.R., Moss M.O. Food Microbiology. The Royal Society of Chemistry, Cambridge, 2000.
2)Garbut J. Essentials of Food Microbiology. Arnold, London, 1997.
3)Forsythe S.J., Hayes P.R. Food Hgyiene Microbiology and HACCP. 3rd Edition, Aspen Publication, Gaithersburg, Maryland, 1998.
4)Eley A.R. Microbial Food Poisoning. Second Edition, Chapman and Hall, London, 1996.
5)Hobbs B.C., Roberts D. Food Poisoning and Food Hygiene. 6th Edition, Edward Arnold, London, 1993.
6)Thurnham D.I., Roberts T.A. Health and The Food-Chain. British Medical Bulletin, Volume 56, Number 1, The Royal Society of Medicine Press Ltd., London, 2000.
7)Harrigan W.F. Laboratory Methods in Food Microbiology. Thirth Edition, Academic Press, San Diego, 1998."
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav230
Ödev525
Uygulama/Pratik55
Toplam(%)60
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)60
Finalin Başarıya Oranı(%)40
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav224
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
Final Sınavına Hazırlık7321
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık11515
Laboratuvar12224
Final Sınavı111
Ödevler515
Toplam İş Yükü112
Toplam İş Yükü / 303,73
Dersin AKTS Kredisi4
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1  X   X   X   X   X
P2  X   X   X   X   X
P3         
P4         
P5         
P6         
P7  X   X   X   X   X
P8         
P9