Anasayfa  »  Sağlık Bilimleri Fakültesi »  Beslenme ve Diyetetik Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
BESLENME VE KÜLTÜR BES140 - 3 + 0 4

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS4
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Tarih öncesi ve tarih sonrası dönemlerde kültürün etkisi ile beslenme alışkanlıklarında oluşan değişimleri inceleyecektir.
2) Beslenme alışkanlıklarının gelişim ve değişiminde inançların, sosyo-ekonomik yapıların ve yaşadıkları çevrenin etkilerini değerlendirecektir.
3) Bireyin diyetini oluştururken hangi hususlara dikkat edileceği konusunda deneyim sahibi olacaktır.
4) Farklı kültürlerin beslenme alışkanlıklarını tanıyacaktır.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMIKültürel faktörlerin etkisi ile beslenme alışkanlıklarında oluşan değişimler, farklı ülkelerin mutfakları ve beslenme alışkanlıklarını öğretmek
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Giriş
2. Hafta Tanımlar ve Genel Kavramlar
3. Hafta Tarih Öncesi ve Sonrası Dönemlerde Mutfak
4. Hafta Yeme Araçları ve Öğünler
5. Hafta Yemek ve Kültür
6. Hafta Dinler ve Beslenme
7. Hafta Türk ve Osmanlı Mutfağı
8. Hafta Yöresel Türk Mutfakları
9. Hafta Ara Sınav
10. Hafta Yöresel Türk Mutfakları
11. Hafta Dünya Mutfakları
12. Hafta Dünya Mutfakları
13. Hafta Dünya Mutfakları
14. Hafta Genel Değerlendirme
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR"1)Beşirli, H. (2012). Yemek sosyolojisi yiyeceklere ve mutfağa sosyolojik bakış. Ankara: Phoenix Yayınevi, 125.
2)Gürman, Ü. (1993). Mutfak ve yemek temel bilgileri.Ankara: Alfa Yayınları
3)Bilgin, A., & Samancı, Ö. (2008). Türk Mutfağı (Ankara: TC Kültür ve Turizm Bakanlığı).
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Soru-Cevap,Proje,Tartışma
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav120
Ödev110
Proje120
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14228
Final Sınavına Hazırlık4312
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık515
Laboratuvar
Final Sınavı111
Ödevler5210
Proje166
Toplam İş Yükü105
Toplam İş Yükü / 303,5
Dersin AKTS Kredisi4
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4
P1      X  
P2       
P3       
P4       
P5       
P6       
P7  X   X   X  
P8       
P9