DERSİN TÜRÜ | Seçmeli |
DERSİN DÜZEYİ | Lisans |
DERSİN YILI | - |
YARIYIL | - |
AKTS | 4 |
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I | -
|
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI |
Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Tarih öncesi ve tarih sonrası dönemlerde kültürün etkisi ile beslenme alışkanlıklarında oluşan değişimleri inceleyecektir. 2) Beslenme alışkanlıklarının gelişim ve değişiminde inançların, sosyo-ekonomik yapıların ve yaşadıkları çevrenin etkilerini değerlendirecektir. 3) Bireyin diyetini oluştururken hangi hususlara dikkat edileceği konusunda deneyim sahibi olacaktır. 4) Farklı kültürlerin beslenme alışkanlıklarını tanıyacaktır.
|
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ | Yüz Yüze |
DERSİN ÖNKOŞULLARI | Yok |
ÖNERİLEN DERSLER | |
DERS TANIMI | Kültürel faktörlerin etkisi ile beslenme alışkanlıklarında oluşan değişimler, farklı ülkelerin mutfakları ve beslenme alışkanlıklarını öğretmek |
DERS İÇERİĞİ | HAFTA | KONULAR |
---|
1. Hafta | Giriş | 2. Hafta | Tanımlar ve Genel Kavramlar | 3. Hafta | Tarih Öncesi ve Sonrası Dönemlerde Mutfak | 4. Hafta | Yeme Araçları ve Öğünler | 5. Hafta | Yemek ve Kültür | 6. Hafta | Dinler ve Beslenme | 7. Hafta | Türk ve Osmanlı Mutfağı | 8. Hafta | Yöresel Türk Mutfakları | 9. Hafta | Ara Sınav | 10. Hafta | Yöresel Türk Mutfakları | 11. Hafta | Dünya Mutfakları | 12. Hafta | Dünya Mutfakları | 13. Hafta | Dünya Mutfakları | 14. Hafta | Genel Değerlendirme |
|
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR | "1)Beşirli, H. (2012). Yemek sosyolojisi yiyeceklere ve mutfağa sosyolojik bakış. Ankara: Phoenix Yayınevi, 125. 2)Gürman, Ü. (1993). Mutfak ve yemek temel bilgileri.Ankara: Alfa Yayınları 3)Bilgin, A., & Samancı, Ö. (2008). Türk Mutfağı (Ankara: TC Kültür ve Turizm Bakanlığı). |
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ | Anlatım,Soru-Cevap,Proje,Tartışma |
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ | | Sayısı | Toplam Katkısı(%) |
---|
Ara Sınav | 1 | 20 | Ödev | 1 | 10 | Proje | 1 | 20 | Toplam(%) | | 50 | Yıl İçinin Başarıya Oranı(%) | | 50 | Finalin Başarıya Oranı(%) | | 50 | Toplam(%) | | 100 |
|
AKTS İŞ YÜKÜ |
Aktivite |
Sayı |
Süresi(Saat) |
İş Yükü |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Kısa Sınavlara hazırlık | | | | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 14 | 2 | 28 | Final Sınavına Hazırlık | 4 | 3 | 12 | Ders Saati | 14 | 3 | 42 | Ara Sınava Hazırlık | 5 | 1 | 5 | Laboratuvar | | | | Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | Ödevler | 5 | 2 | 10 | Proje | 1 | 6 | 6 | Toplam İş Yükü | | | 105 |
---|
Toplam İş Yükü / 30 | | | 3,5 |
---|
Dersin AKTS Kredisi | | | 4 |
|
DİL | Türkçe |
STAJ / UYGULAMA | Yok |
| |