Anasayfa  »  Gıda Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Enstitüsü »  Sürdürülebilir Tarım ve Gıda Sistemleri Tezli Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
TARIMSAL ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE ÇED STG527 - 3 + 0 10

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİTezli Yüksek Lisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS10
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Çevre kavramı, ekosistem ve öğeleri, doğal ekosistemler konusunda bilgi sahibi olur.
2) Çevre sorunlarının ortaya çıkmasındaki nedenler hakkında bilgi sahibi olur.
3) Tarımsal çevre kirleticileri hakkında bilgi sahibi olur.
4) Çevresel etki yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBu derste öğrenciler, çevre kavramı, ekosistem ve öğeleri, doğal ekosistemler ve özellikleri, enerji kaynakları ve sorunları, çevre sorunlarının ortaya çıkmasındaki nedenler, kirlenmenin tanımı, kirletici kaynakları, atıklar ve kirlenme, besin zinciri ve kirlenme, kirlilik çeşitleri, hava kirliliği ve kirleticiler, küresel ısınma atmosferi kirleten kaynaklar, tarımsal çevre kirleticileri, toprak kirliliği nedenleri, hava kirleticilerin toprağa etkileri, kirli suların tarımda kullanılması, arıtma çamuru ve toprak kirliliği, pestisitler, ağır metaller ve toprak kirliliği, toprak koruma yönetmelikleri, kimyasal gübreler ve toprak kirliliği, katı atık yönetimi, su kirliliği, suyun kirlenmesi ve su kirliliğinde kullanılan bazı kavramlar, Türkiye?de su kirliliği sorunları, sulak alanlar, çevresel etki değerlendirilmesi kavramı ve tarihçesi, çed aşamaları, çevresel etki yöntemleri, çevresel etki yönetmeliği, toprak kirliliği yönetmeliği, su kirliliği yönetmenliği ve hava kirliliği yönetmenliğini öğreneceklerdir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta 1 Tarımsal yapılardan kaynaklanan çevre sorunları
2. Hafta 2 Tarımsal çevre kirliliğinin Küresel iklim değişikliğine etkisi
3. Hafta 3 Tarımsal çevre kirliliğinin Ekosistem Üzerine etkisi
4. Hafta 4 Tarımsal çevre kirliliğine Seracılık faaliyetleri sırasında kullanılan çeşitli kimyasalların etkisi
5. Hafta 5 Tarımsal çevre kirliliğine Hayvansal üretimin etkisi
6. Hafta 6 Toprak kirliliği I
7. Hafta 7 Toprak kirliliği II
8. Hafta 8 Ara sınav
9. Hafta 9 Hava kirliliği
10. Hafta 10 Su kaynaklarının kirlenmesi
11. Hafta 11 Atık yönetimi
12. Hafta 12 Çevresel Etki Değerlendirme Yöntemleri ve Teknikleri
13. Hafta 13 Türkiye ve Dünyadaki ÇED Yönetmeliklerinin karşılaştırılması
14. Hafta 14 ÇED ve ülkemizdeki Uygulamaları
15. Hafta
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR? Çevresel Etki Değerlendirme (Prof. Dr. Muzaffer Yücel) Baki kitabevi, 2001, Adana
? Çevre Kirliliği (Prof. Dr. Mümtaz Turgut Topbaş, Prof. Dr. A. Reşit Brohi, Yrd. Doç. Dr. Rüştü Karaman) Ankara, 1998

ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİYüz yüze
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav135
Mini-Sınav110
Proje110
Toplam(%)55
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)55
Finalin Başarıya Oranı(%)45
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık11212
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi11212
Final Sınavına Hazırlık17777
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık16060
Laboratuvar
Final Sınavı133
Ödevler24692
Toplam İş Yükü300
Toplam İş Yükü / 3010
Dersin AKTS Kredisi10
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4
P1  X      
P2  X   X   X   X
P3  X   X   X   X
P4  X   X   X   X
P5       
P6  X   X   X   X
P7  X   X   X   X