Anasayfa  »  Gıda Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Enstitüsü »  Sürdürülebilir Tarım ve Gıda Sistemleri Tezli Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
BESİN ANALİZİ STG516 - 3 + 0 10

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİTezli Yüksek Lisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS10
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Besinlerin yapısında bulunan makro besin ögeleri ve diğer besin bileşenlerinin fiziksel ve kimyasal özelliklerini öğrenir
2) Besinin kalitesini etkileyen kimyasal ve fiziksel reaksiyonlarını bilir.
3) Besinle ilgili temel analiz ilke ve kurallarını bilir.
4) Enzimlerin yapısını, sınıflandırmasını ve kontrol yöntemlerini bilir ve tartışabilir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBu derste öğrenciler, besin analiz ilkeleri, ph ve titre edilebilir asitlik, nem ve toplam katı madde tayini, kül analizi, mineral analizi, karonhidrat analizi, posa analizi, yağ analizi, protein analizi, vitamin analizi, pigment analizi, mikotoksin analizi, analitik verilerin değerlendirilmesi konularında bilgi sahibi olurlar.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta 1 Dersin Genel Tanıtımı
2. Hafta 2 Kolloid Sistemler ve Çözeltiler
3. Hafta 3 Karbonhidratlar I
4. Hafta 4 Karbonhidratlar II
5. Hafta 5 Lipitler I
6. Hafta 6 Lipitler II
7. Hafta 7 Proteinler I
8. Hafta 8 Ara sınav
9. Hafta 9 Proteinler II
10. Hafta 10 Enzimler I
11. Hafta 11 Enzimler II
12. Hafta 12 Pigmentler
13. Hafta 13 Tat ve Koku Bileşikleri I
14. Hafta 14 Tat ve Koku Bileşikleri II
15. Hafta
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR? James C.S. Analytical Chemistry of Food. Aspen Publisher Inc., Maryland, 1999.
? Miller D.D. Food Chemistry: A Laboratory Manual. John Wiley and Sons Inc., New York, 1998.
? Nielsen SS. Food Analysis, Second Edition, Apsen Publishers, Inc., Gaithersburg, Maryland, 1998.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİYüz yüze
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Ödev15
Mini-Sınav15
Devam15
Toplam(%)45
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)45
Finalin Başarıya Oranı(%)55
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
Final Sınavına Hazırlık19090
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık17171
Laboratuvar
Final Sınavı133
Ödevler24692
Toplam İş Yükü300
Toplam İş Yükü / 3010
Dersin AKTS Kredisi10
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4
P1  X       X
P2    X   X  
P3  X   X   X   X
P4    X   X   X
P5  X     X   X
P6  X   X   X   X
P7