DERSİN TÜRÜ | Seçmeli |
DERSİN DÜZEYİ | Tezli Yüksek Lisans |
DERSİN YILI | - |
YARIYIL | - |
AKTS | 10 |
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I | -
|
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI |
Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Gıda katkı maddelerini tanımayı ve kullanım amaçlarını bilir. 2) Bir maddenin gıda katkısı olabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerektiğini bilir. 3) Gıda katkı maddelerinin kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken hususları bilir. 4) Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılmasını bilir.
|
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ | Yüz Yüze |
DERSİN ÖNKOŞULLARI | Yok |
ÖNERİLEN DERSLER | Yok |
DERS TANIMI | Bu derste öğrencilerin gıda katkı maddeleri (GKM) tanım ve kullanımı, GKMlerin alım ölçümleri, GKMlerinin güvenliği, yasal düzenlemeler, antioksidantlar, koruyucular, lezzet vericiler, reklendiriciler, tatlandırcılar, gkmlerinin riskleri ve yararları, GKMlerine karşı olumsuz tepkimeleri öğrenmeleri beklenmektedir. |
DERS İÇERİĞİ | HAFTA | KONULAR |
---|
1. Hafta | 1 Gıda Katkı Maddelerine Giriş | 2. Hafta | 2 Asitlik düzenleyiciler | 3. Hafta | 3 Antimikrobiyal katkı maddeleri | 4. Hafta | 4 Antioksidanlar | 5. Hafta | 5 Dokusal yapıyı düzenleyici katkı maddeleri | 6. Hafta | 6 Renklendiriciler | 7. Hafta | 7 Lezzet arttırıcılar | 8. Hafta | 8 Ara sınav | 9. Hafta | 9 Tatlandırıcılar | 10. Hafta | 10 Zenginleştirici olarak kullanılan katkı maddeleri | 11. Hafta | 11 Starter olarak kullanılan katkı maddeleri | 12. Hafta | 12 Enzimler | 13. Hafta | 13 Katkı maddesi olarak gıdalarda kullanılan enzimler I | 14. Hafta | 14 Katkı maddesi olarak gıdalarda kullanılan enzimler II | 15. Hafta | |
|
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR | ? A. Larry Branen, P. Michael Davidson, Seppo Salminen, John Thorngate. Food Additives, 2001, CRC Press. |
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ | Yüz Yüze |
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ | | Sayısı | Toplam Katkısı(%) |
---|
Ara Sınav | 1 | 30 | Ödev | 1 | 10 | Toplam(%) | | 40 | Yıl İçinin Başarıya Oranı(%) | | 40 | Finalin Başarıya Oranı(%) | | 60 | Toplam(%) | | 100 |
|
AKTS İŞ YÜKÜ |
Aktivite |
Sayı |
Süresi(Saat) |
İş Yükü |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Kısa Sınavlara hazırlık | 1 | 10 | 10 | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 1 | 10 | 10 | Final Sınavına Hazırlık | 1 | 85 | 85 | Ders Saati | 14 | 3 | 42 | Ara Sınava Hazırlık | 1 | 56 | 56 | Laboratuvar | | | | Final Sınavı | 1 | 3 | 3 | Ödevler | 2 | 46 | 92 | Toplam İş Yükü | | | 300 |
---|
Toplam İş Yükü / 30 | | | 10 |
---|
Dersin AKTS Kredisi | | | 10 |
|
DİL | Türkçe |
STAJ / UYGULAMA | Yok |
| |