Anasayfa  »  Gıda Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Enstitüsü »  Sürdürülebilir Tarım ve Gıda Sistemleri Tezli Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMIN TEMEL PRENSİPLERİ STG501 Birinci Yarıyıl (Güz) 3 + 0 10

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİTezli Yüksek Lisans
DERSİN YILI1
YARIYILBirinci Yarıyıl (Güz)
AKTS10
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IDoktor Öğretim Üyesi Cem Erdoğan
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) ) Sürdürülebilir tarımsal uygulamalar ve genel prensiplerinin neler olduğu hakkında sahibi olur.
2) Organik tarım hakkında sahibi olur.
3) Toprak ve toprak yapısı hakkında sahibi olur.
4) Suyun önemi ve tedariği hakkında sahibi olur.
5) Tarımsal uygulamalar ve çevresel etkileri hakkında sahibi olur.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBu derste öğrenciler, tarımsal uygulamalar ve çevresel etkisi, sürdürülebilir tarımsal uygulamalar, tarımdan beklenenler, organik tarım, ilkeler ve amaç, organik tarımın üstünlükleri, organik üretim ihtiyacı, dünyada organik tarım uygulamaları, uluslararası kuruluşlar, organik tarımsal üretimde kalite kontrol sistemi, organik standartlar, sertifikasyon, akreditasyon, toprak ve özellikleri, toprak organik maddesi, toprak verimliliği, toprak işleme, toprak su ilişkisi, toprakta suyun önemi, su temini ve toprak ve özellikleri, dönüşümlü bitkisel üretim, organik tarımda gübreler ve gübreleme, organik gübreler ve besin değeri, hayvansal gübreler, ticari organik gübreler, ticari organik gübreler, sıvı organik gübreler, mineral ve mikrobiyolojik gübreler, yeşil gübreler konularında bilgi sahibi olur.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta 1 Tarımsal uygulamalar ve çevre üzerine etkisi
2. Hafta 2 Sürdürülebilir tarım açısından organik ilkeleri
3. Hafta 3 Dünyada organik tarım uygulamaları
4. Hafta 4 Sürdürülebilir tarımda su yönetimi I
5. Hafta 5 Sürdürülebilir tarımda su yönetimi II
6. Hafta 6 Sürdürülebilir tarımda bitki besin maddelerinin kullanımı I
7. Hafta 7 Sürdürülebilir tarımda bitki besin maddelerinin kullanımı II
8. Hafta 8 Ara sınav
9. Hafta 9 Sürdürülebilir tarımda toprağın yönetimi I
10. Hafta 10 Sürdürülebilir tarımda toprağın yönetimi II
11. Hafta 11 Avrupa Yeşil Mutabakatı ve sürdürülebilir tarım I
12. Hafta 12 Avrupa Yeşil Mutabakatı ve sürdürülebilir tarım II
13. Hafta 13 Sürdürülebilir Entegre Zararlı Yönetimi stratejileri I
14. Hafta 14 Sürdürülebilir Entegre Zararlı Yönetimi stratejileri II
15. Hafta
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR? Kirişçi, V., Keskin, M., Say, S.M., Keskin, S.G., 1999. Hassas Tarım Uygulamaları, Nobel Kitabevi, Ankara.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİSunum,Tartışma,Face to Face
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav128
Ödev110
Mini-Sınav18
Sözlü16
Diğer16
Toplam(%)58
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)58
Finalin Başarıya Oranı(%)42
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
Final Sınavına Hazırlık18080
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık16161
Laboratuvar
Final Sınavı133
Ödevler12020
Sunum (Hazırlık dahil)24692
Toplam İş Yükü300
Toplam İş Yükü / 3010
Dersin AKTS Kredisi10
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1  X   X      
P2      X   X  
P3  X   X   X    
P4  X     X   X  
P5  X        
P6  X     X    
P7        X