Anasayfa  »  Tıp Fakültesi »  Tıp Programı (%30 İngilizce)

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
HASTALIKLARIN TEMELLERİ TIP247 Dönem II 0 + 183 12,5

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİTıp Doktorluğu
DERSİN YILI1
YARIYILDönem II
AKTS12,5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Bakteri, mantar, parazit ve virüslerin yapısını, özelliklerini, sınıflandırılmasını, insan-mikroorganizma ilişkisini, mikroorganizmaların oluşturduğu hastalıkları ve enfeksiyon hastalıklarının patogenezini kavrayabilecektir.
2) Bakteri, mantar ve parazitlerin tanımlanmasında kullanılan laboratuvar yöntemleri konusunda bilgi sahibi olacaklardır.
3) Enfeksiyon hastalıkları ile mücadelede kullanılan kemoterapötiklerin etki ve direnç mekanizmalarını kavrayacaklardır.
4) Karşılaştıkları klinik durumları genetik hastalıklar açısından değerlendirme ve hastalıklara yaklaşımda diagnostik testleri uygun zaman ve şekilde uygulama yeteneği kazanacaklardır.
5) Tümör biyolojisi ve kinetiğine dayalı kanser tedavisindeki genel prensipler hakkında bilgi sahibi olabilecektir.
6) Hücresel zedelenme ve hemodinamik hastalıkların temel oluşum mekanizmaları ve morfolojik bulgularını tanımlayıp, klinik yansıması ile ilişkilendirebilecektir.
7) Enflamasyon, neoplazi, enfeksiyon hastalıkları ve immün sistem hastalıklarının temel oluşum mekanizmaları ve morfolojik bulgularını tanımlayıp, klinik yansıması ile ilişkilendirebileceklerdir.
8) Tümör antijenleri, tümörlere karşı hücresel immünite, tümörlere karşı hümoral immünite, immünolojik tanı, hücresel immünoterapi, hümöral immünoterapi, tümör aşıları, anti-anjiojenik tedaviyi öğreneceklerdir.
9) Metastazın klinik önemi, metastazın temel basamakları, hücre-hücre adezyon molekülleri, matriks yıkımı, tümöral anjiojenez, tümör invazyonu, ekstrasellüler matriks proteinlerine yapışma (integrinler), damara invazyon, damar endoteline yapışma ve ekstravazasyon, metastatik odakta anjiojenez, metastatik fenotipler, organ özgül metastazları öğreneceklerdir.
10) Tümörlerin epidemiyolojisi, etiyolojik faktörler, pediatrik ve erişkin tümörleri arasındaki farklar, klinik özellikler, evrelendirmenin temel prensipleri, kanser tedavisinin temel ilkeleri, prognozu öğreneceklerdir.
11) Farmakolojinin temel ilkelerini kavramış olarak ilaçların farmasötik şekillerini ve ilaç uygulama yollarını sayabilecek, farmakokinetik ve farmakodinamik süreçleri tanımlayıp klinik yansımaları ile ilişkilendirebilecek, ilaç intoksikasyonları konusunda tedavi strateji prensiplerini tanımlayabilecektir.
12) Yeni ilaçların geliştirilmesi sürecini, otakoid farmakolojisinin temel prensiplerini ayrıntılı olarak tanımlayabilecektir.
13)
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMIBu kurulda hastalıkların oluşumundaki temel mekanizmalar; bakteri, mantar, parazit ve virüslerin yapısı, genel özellikleri, sınıflandırılması; insan-mikroorganizma ilişkisi, enfeksiyon hastalıklarının patogenezi ve mikroorganizmaların insanda oluşturduğu hastalıklar konusunda bilgi verilecektir. Ayrıca bu kurulda, farmakokinetik, farmakodinamik ve ilaç-ilaç etkileşimleri, ilaçların istenmeyen ve toksik etkileri, otakoidler ve antimikrobiyal ajanlardan bahsedilecektir. Bunların yanısıra hastalıkların fiziksel, biyolojik, kimyasal, immünolojik, genetik ve patolojik temellerinden bahsedilecektir. Bu temeller bağlamında hastalıklardan korunma, tanı/tedavi yaklaşımlardan bahsedilecektir.
DERS İÇERİĞİBu kurulda hastalıkların oluşumu, spesifik immun sistem yanıtları, terapötik ajanların farmakokinetik/farmakodinamik özelliklerinin temel prensipleri üzerinde durulacaktır.Ders kurulu Biyokimya, Farmakoloji, Patoloji, Genetik, Tıbbi Biyoloji, Biyofizik, Mikrobiyoloji, İmmünoloji, Radyoloji ve Fizyoloji Anabilim dalları tarafından yürütülecektir.
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Kayaalp, S.O. 2012. Akılcıl Tedavi Yönünden Tıbbi Farmakoloji, 13. Basım, Pelikan Yayıncılık, Ankara, Türkiye.
2. Kayaalp, S.O. 2007. Klinik Farmakolojinin Esasları ve Temel Düzenlemeler, 4. Basım, Pelikan Yayıncılık.
3. LaurenceBrunton, Bruce Chabner, BjornKnollman (editörler) 2011. Goodman&Gilman?s The Pharmacological Basis of Therapeutics, 12. Basım, McGraw-Hill, New York, A.B.D.
4. Murray PR. (2018) ''Temel Tıbbi Mikrobiyoloji'', Çeviri Editörleri: Us AD, Başustaoğlu A. Elsevier - Güneş Tıp Kitabevleri.
5. Murray PR, Rosenthal KS, Pfaller MA. ''Tıbbi Mikrobiyoloji, 7. Baskı'', Çeviri Editörleri: Başustaoğlu A, Us AD. Elsevier - Pelikan Yayıncılık Ltd. Şti.
6. Brooks GF, Butel JS, Morse SA. ''Jawetz, Melnick, & Adelberg?s Medical Microbiology, 26th edition'', McGraw-Hill Companies inc., USA.
7. Topçu AW, Söyletir G, Doğanay M. (2008) ?Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyolojisi? Cilt1-2, Nobel Matbaacılık. Türkiye.
8. Roitt I, Brotoff J, Male D (2001) ?Immunology? Sixthedition, MosbyInc, Missouri USA
9. Parslow TG, Stites DP, Terr AI, Imboden JB (2001) ?Medical Immunology? Tenth edition, McGraw-Hill Companies inc., USA
10. Pathologic Basis of Disease; Eds. Cotran R.S., Kumar V.K., Collins T., Sixth Edition, W.B. SaundersCompany, 1999
11. Histology for Pathologist; Ed. Sternberg S. S., First Edition, RavenPress, New York, 1992
12. Biyofizik, Prof. Dr. Ferit Pehlivan, sekizinci baskı, Pelikan Yayınevi Ltd. Şti., Ankara, 2015.
13. John E. Hall; Guyton Tıbbi Fizyoloji, Çevirmen: Berrak Ç. Yeğen, İnci Alican, Zeynep Solakoğlu, 2016, Güneş Tıp Kitabevleri
14. Fox: Human Physiology, Eighth Edition, The McGraw?Hill Companies Inc, 2003.
15. Nussbaum RL, McInnes RR, Willard HF, Thompson MW (2016) Thompson&Thompson genetics in medicine, 8th Edition. Philadelphia: Saunders/Elsevier.
16. Baynes, J. andDominiczak, M.H. 2009, Medical Biochemistry.Third ed. Elsevier Mosby, New York, USA.
17. Devlin, T.M. 2011.Textbook of Biochemistry with Clinical Correlations. 7th Edition,Wiley-Liss, Inc., New York, USA.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Örnek Olay İncelemesi,Sorun/Problem Çözme,Deney,Sunum
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİKuramsal ve Pratik Sınav (%90), Formatif Sınavları (%5), Mesleki İngilizce Sınavı (%5)
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5Ö6Ö7Ö8Ö9Ö10Ö11Ö12Ö13
P1  X   X   X   X   X   X   X   X   X   X   X   X  
P2  X   X   X   X   X   X   X   X   X   X   X   X  
P3  X   X   X   X   X   X   X   X   X   X   X   X  
P4                         
P5  X   X   X   X   X   X   X   X   X   X   X   X  
P6  X   X   X   X   X   X   X   X   X   X   X   X  
P7                         
P8                         
P9  X   X   X   X   X   X   X   X   X   X   X   X