Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Sanatsal konulara ilişkin bireysel yeteneklerini geliştirir, görsel sunum tekniklerini bilir ve uygular. 2) Temel fotoğraf bilgilerini, yemek ve gıda ürünü görsellerinde kullanabilme becerisi kazanır. 3) Ürün aydınlatma tekniklerini bilir. 4) Gıda ürünleri ve yemekleri görsel açıdan nasıl estetize edeceğini bilir ve bunu bir tanıtım materyaline çevirebilir. 5) Yeme-içme sektörü dahilindeki mekanların, tanıtım amaçlı estetik imajlarını oluşturabilir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMI
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Çizgi, şekil, doku, denge, renk, hareket kontrast ve bütünlük gibi temel tasarım kavramları
2. Hafta
Yiyecek ve içecek işletmelerinde tasarım kavramları uygulanması.
3. Hafta
İki ve üç boyutlu tasarım ve tabak tasarımları analizi, yazılı açıklama teknikleri, fonksiyonel ve görsel boyutları.
4. Hafta
Yemek süslemenin tanımı ve kuralları
5. Hafta
Garnitürler, renk uyumu ve kompozisyon
6. Hafta
Kırmızı et yemeklerini süsleme
7. Hafta
Balık tabaklarını süsleme Salataları süsleme
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
Çorba ve mezeleri süsleme Beyaz et yemeklerini süsleme
10. Hafta
Soğuk Meyve ve tatlıları süsleme
11. Hafta
Büfe tasarımı, düzenlenmesi
12. Hafta
Sabah kahvaltı büfeleri süsleme
13. Hafta
Akşam yemekleri için büfe süsleme, kongre ve toplantılar için fuaye süsleme
14. Hafta
Yemek fotoğrafçılığı
15. Hafta
Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
George, C., A'dan Z'ye Dijital Fotoğrafcılık Kitabı, 2011, İnkılap Kitapevi, İstanbul. Yardımcı Ders Kitapları: Young, N. FoodPhotography: FromSnapshotsto Great Shots, Peachpit Press, 2014, England.