Anasayfa  »  İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi »  İktisat Programı (İngilizce)

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
TARIM EKONOMİSİ ECO434 - 3 + 0 5

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I. Servıs Servıs
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) "küresel gıda sistemi" üzerinden tarım piyasalarını etkileyen farklı dinamikleri ve bu dinamiklerin birbirleri ile olan ilişkisini inceler.
2) üretici, tüketici, piyasa ve ticaret ilişkileri üzerinde tartışırken farklı ekonomik ve sosyal yaklaşımlar ile aşina olur.
3) uluslararası örgütlere ait raporları inceler, düşük, orta ve yüksek gelirli ülkelerde tarımsal politikaların nasıl değiştiğini öğrenir.
4) tarımsal politikaların gıda güvenliği ve sürdürülebilir kalkınma açısından başarısını tartışır.
5) Türkiye'deki tarım sektörünü ve politikaları ile ilişkilendirir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBu ders, gıda güvenliği ve uluslararası kalkınma konuları çerçevesinde dünyada ve Türkiye genelinde tarım sektörünü ve politikalarını incelemeyi amaçlamaktadır. Öğrenciler aynı zamanda uluslararası örgütlere ait konu ile ilgili raporları inceleyerek tarım piyasaları, üreticiler ve tüketiciler ve ticaret ilişkileri açısından farklı yaklaşımları değerlendirme fırsatı bulacaklardır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Gıda sistemi analizine giriş
2. Hafta Gıda güvenliği
3. Hafta Gıda Egemenliği ve Yeşil Devrim
4. Hafta Sürdürülebilir Kalkınma ve Sürdürülebilir Tarım
5. Hafta Ticarette Serbestlik: Gıda Güvenliği ve Tarım Sektörüne Etkileri
6. Hafta Tarımsal Üretim, Tüketim ve Ticaret
7. Hafta Tarım Politikalarına Giriş
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Tarım politikalarında ekonominin rolü
10. Hafta Adil ticaret, toprak ve yenilenebilir enerji
11. Hafta Türkiye'de Tarım Politikaları(Dünya Bankası ve Avrupa Birliği)
12. Hafta Türk tarımında kırsal dönüşüm trendleri
13. Hafta Türk tarımında sürdürülebilirlik
14. Hafta Küresel gıda sistemi ve Türk tarımının geleceği
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARFAO. (2017) The Future of Food and Production: Trends and Challenges. Rome
Günaydın, G. (2010) Tarım ve Kırsallıkta Dönüşüm: Politika Transferi Süreci/AB ve Türkiye. Ankara: Tan Kitabevi Yayınları
Karapınar, B., F. Adaman and G. Özertan
(eds.) (2010) Rethinking StructuralReform in Turkish Agriculture: Beyond World Bank Strategy. New York: Nova
Science Publishers Inc.
Koning, N. (2017) Food Security, Agricultural Policies and Economic Growth: Long-Term Dynamics in the Past, Present and Future. New York: Routledge.
Patel, R. (2012) Stuffed and Starved: From Farm to Fork, The Hidden Battle for the World Food System. London: Portobello
Books.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav120
Proje120
Devam110
Makale Sunuşu110
Örnek Olay Sunumu110
Toplam(%)70
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)70
Finalin Başarıya Oranı(%)30
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14342
Final Sınavına Hazırlık12020
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık12020
Laboratuvar000
Final Sınavı111
Ödevler000
Sunum (Hazırlık dahil)144
Proje11010
Makale İnceleme155
Toplam İş Yükü145
Toplam İş Yükü / 304,83
Dersin AKTS Kredisi5
DİLİngilizce
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1  X         X
P2  X   X      
P3    X      
P4  X     X    
P5    X      
P6        X  
P7         
P8  X   X      
P9    X   X     X
P10      X    
P11      X   X   X
P12        X   X
P13        X   X