Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) "küresel gıda sistemi" üzerinden tarım piyasalarını etkileyen farklı dinamikleri ve bu dinamiklerin birbirleri ile olan ilişkisini inceler. 2) üretici, tüketici, piyasa ve ticaret ilişkileri üzerinde tartışırken farklı ekonomik ve sosyal yaklaşımlar ile aşina olur. 3) uluslararası örgütlere ait raporları inceler, düşük, orta ve yüksek gelirli ülkelerde tarımsal politikaların nasıl değiştiğini öğrenir. 4) tarımsal politikaların gıda güvenliği ve sürdürülebilir kalkınma açısından başarısını tartışır. 5) Türkiye'deki tarım sektörünü ve politikaları ile ilişkilendirir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Bu ders, gıda güvenliği ve uluslararası kalkınma konuları çerçevesinde dünyada ve Türkiye genelinde tarım sektörünü ve politikalarını incelemeyi amaçlamaktadır. Öğrenciler aynı zamanda uluslararası örgütlere ait konu ile ilgili raporları inceleyerek tarım piyasaları, üreticiler ve tüketiciler ve ticaret ilişkileri açısından farklı yaklaşımları değerlendirme fırsatı bulacaklardır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Gıda sistemi analizine giriş
2. Hafta
Gıda güvenliği
3. Hafta
Gıda Egemenliği ve Yeşil Devrim
4. Hafta
Sürdürülebilir Kalkınma ve Sürdürülebilir Tarım
5. Hafta
Ticarette Serbestlik: Gıda Güvenliği ve Tarım Sektörüne Etkileri
6. Hafta
Tarımsal Üretim, Tüketim ve Ticaret
7. Hafta
Tarım Politikalarına Giriş
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
Tarım politikalarında ekonominin rolü
10. Hafta
Adil ticaret, toprak ve yenilenebilir enerji
11. Hafta
Türkiye'de Tarım Politikaları(Dünya Bankası ve Avrupa Birliği)
12. Hafta
Türk tarımında kırsal dönüşüm trendleri
13. Hafta
Türk tarımında sürdürülebilirlik
14. Hafta
Küresel gıda sistemi ve Türk tarımının geleceği
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
FAO. (2017) The Future of Food and Production: Trends and Challenges. Rome
Günaydın, G. (2010) Tarım ve Kırsallıkta Dönüşüm: Politika Transferi Süreci/AB ve Türkiye. Ankara: Tan Kitabevi Yayınları Karapınar, B., F. Adaman and G. Özertan (eds.) (2010) Rethinking StructuralReform in Turkish Agriculture: Beyond World Bank Strategy. New York: Nova Science Publishers Inc. Koning, N. (2017) Food Security, Agricultural Policies and Economic Growth: Long-Term Dynamics in the Past, Present and Future. New York: Routledge. Patel, R. (2012) Stuffed and Starved: From Farm to Fork, The Hidden Battle for the World Food System. London: Portobello Books.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatım,Tartışma
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ara Sınav
1
20
Proje
1
20
Devam
1
10
Makale Sunuşu
1
10
Örnek Olay Sunumu
1
10
Toplam(%)
70
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
70
Finalin Başarıya Oranı(%)
30
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
1
1
1
Kısa Sınavlara hazırlık
0
0
0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
14
3
42
Final Sınavına Hazırlık
1
20
20
Ders Saati
14
3
42
Ara Sınava Hazırlık
1
20
20
Laboratuvar
0
0
0
Final Sınavı
1
1
1
Ödevler
0
0
0
Sunum (Hazırlık dahil)
1
4
4
Proje
1
10
10
Makale İnceleme
1
5
5
Toplam İş Yükü
145
Toplam İş Yükü / 30
4,83
Dersin AKTS Kredisi
5
DİL
İngilizce
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ