DERSİN TÜRÜ | Seçmeli |
DERSİN DÜZEYİ | Tezli Yüksek Lisans |
DERSİN YILI | - |
YARIYIL | - |
AKTS | 6 |
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I | Doçent Doktor Sinem Hazır Aytar
|
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI |
Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Sporda performansı geliştiren süreçleri bilir ve anlar 2) Sporda ergojenik yardımcıları bilir ve anlar 3) Bikarbonat yüklemesini bilir ve anlar 4) Kreatin yüklemesini bilir ve anlar 5) Karnitin yüklemesini bilir ve anlar 6) Kafein yüklemesini bilir ve anlar 7) Karbonhidrat yüklemesini bilir ve anlar 8) Sporda ergojenik yardımcılarla ilgili bir araştırma planlar ve uygular
|
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ | Yüz Yüze |
DERSİN ÖNKOŞULLARI | Yok |
ÖNERİLEN DERSLER | Yok |
DERS TANIMI | Fiziksel performansı geliştiren yöntem ve süreçlerin incelenmesi, bikarbonat, karbonhidrat, kreatin yüklemesi gibi farklı ve popüler yüklenmeler ve performans üzerine etkileri. Bu dersin sonunda öğrenciler sporda performansı artırmak içim kullanılan yöntem ve süreçleri ile yöntemlerden popüler olanların (bikarbonat, kreatin, l-karnitin vb) sportif performansa etkisini ve uygulanma yöntemlerini öğrenir. |
DERS İÇERİĞİ | HAFTA | KONULAR |
---|
1. Hafta | Sporda beslenmeye genel giriş | 2. Hafta | Sporda ergojenik yardımcılar | 3. Hafta | Sporda ergojenik yardımcılar | 4. Hafta | Bikarbonat yüklemesi ve performansa etkisi | 5. Hafta | Kreatin yüklemesi ve performansa etkisi | 6. Hafta | Kafein yüklemesi ve performansa etkisi | 7. Hafta | Karnitin yüklemesi ve performansa etkisi | 8. Hafta | Karbonhidrat yüklemesi ve performansa etkisi | 9. Hafta | Sporda sıvı kullanımı ve performansa etkisi | 10. Hafta | Farklı spor dallarında beslenme ve ergojenik yardım | 11. Hafta | Farklı spor dallarında beslenme ve ergojenik yardım | 12. Hafta | Farklı spor dallarında beslenme ve ergojenik yardım | 13. Hafta | Proje sunum | 14. Hafta | Proje sunum |
|
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR | 1. Burke, L. (2007) Practical Sports Nutrition. Human Kinetics, Champaign:IL 2. Rosenbloom, CA (2000) Sports Nutrition. The American Dietetic Association Chicago:IL 3. Burke, L & Deakin, V. (2006) Clinical Sports Nutrition. McGraw Hill Publishers
|
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ | Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Örnek Olay İncelemesi,Sunum,Rapor Hazırlama,Proje,Sorun/Problem Çözme |
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ | | Sayısı | Toplam Katkısı(%) |
---|
Ödev | 1 | 30 | Proje | 1 | 30 | Toplam(%) | | 60 | Yıl İçinin Başarıya Oranı(%) | | 60 | Finalin Başarıya Oranı(%) | | 40 | Toplam(%) | | 100 |
|
AKTS İŞ YÜKÜ |
Aktivite |
Sayı |
Süresi(Saat) |
İş Yükü |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Kısa Sınavlara hazırlık | 2 | 10 | 20 | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | | | | Final Sınavına Hazırlık | 1 | 65 | 65 | Ders Saati | 14 | 3 | 42 | Ara Sınava Hazırlık | 1 | 55 | 55 | Laboratuvar | | | | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Ödevler | 1 | 5 | 5 | Toplam İş Yükü | | | 191 |
---|
Toplam İş Yükü / 30 | | | 6,36 |
---|
Dersin AKTS Kredisi | | | 6 |
|
DİL | Türkçe |
STAJ / UYGULAMA | Yok |
| |