Anasayfa  »  Sağlık Bilimleri Enstitüsü »  Beslenme ve Diyetetik Tezli Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
TOPLUM BESLENMESİ BES564 - 2 + 1 5

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİTezli Yüksek Lisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IDoktor Öğretim Üyesi Merve Özdemir
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Toplumda risk gruplarının beslenme sorunlarını saptama yöntemlerini öğrenir
2) Toplumda risk gruplarının beslenme sorunlarını belirler değerlendirir
3) Beslenme sorunlarının nedenleri ve çözüm yolları konularında bilgi sahibi olur
4) Beslenme müdahale çalışmaları konusunda bilgi ve beceri kazanır
5) Ulusal beslenme plan ve politikalarının oluşturulması konularında bilgi sahibi olur
6) Beslenme plan ve politikalarının hazırlanması ve uygulanması için yeterli bilgi ve beceriyi kazanır
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIYaşam döngüsü ve beslenme, beslenmenin sosyo-kültürel boyutu, Türkiye'de ve dünyada sık görülen beslenme ile ilgili sorunlar, toplumda beslenme durumu ve sorunların saptanmasında yöntemler, besin güvencesizliği, beslenme ile ilgili hastalıklardan korunmaya yönelik çalışmalar, besin ve beslenme programları, müdahale çalışmaları, politika geliştirme, beslenme rehberleri, Türkiye'de ve dünyadaki uygulama örnekleri
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Toplumun sağlık durumunu gösteren indikatörler
2. Hafta Toplumun beslenme durumunun saptanmasında kullanılan yöntemler
3. Hafta Toplumun beslenme durumunun saptanmasında kullanılan yöntemler (devam)
4. Hafta Risk grupları ve beslenme sorunları
5. Hafta Beslenme sorunlarının nedenlerinin saptanması
6. Hafta Beslenme sorunlarına yönelik müdahalelerin belirlenmesi
7. Hafta Müdahale çalışmalarının uygulanması
8. Hafta Müdahalelerin etkinliğinin izlenmesi, değerlendirilmesi
9. Hafta Toplumun katılımının sağlanması
10. Hafta Ulusal beslenme araştırmalarının planlanması ve uygulanması
11. Hafta Ulusal beslenme araştırmalarının veri analizi ve değerlendirmesi
12. Hafta Beslenme plan ve politikalarının oluşturulması
13. Hafta Beslenme plan ve politikaları ülke örnekleri
14. Hafta Uluslararası çalışmalardan örnekler
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARWalter Willett, Nutritional Epidemiology, 3rd Edition, Oxford Publishing, 2013.Barrie E. Margetts, Design Concepts in Nutritional Epidemiology, 2nd Edition, Oxford Press, 1997,
Michael J. Gibney, Barrie M. Margetts, John M. Kearney ve Lemore Arab. Public Health Nutrition 1st Edition, 2004, Blackwell Publishing
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİTartışma,Anlatım,Soru-Cevap,Proje,Sunum
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Makale Sunuşu120
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14342
Final Sınavına Hazırlık12020
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık
Laboratuvar
Final Sınavı111
Ödevler41248
Toplam İş Yükü153
Toplam İş Yükü / 305,1
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5Ö6
P1  X   X   X   X   X   X
P2    X   X   X   X   X
P3    X   X   X   X   X
P4           
P5           
P6            X
P7            X
P8          X   X
P9    X   X   X   X   X