Anasayfa  »  Sağlık Bilimleri Enstitüsü »  Beslenme ve Diyetetik Tezli Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
BESİN TÜKETİM ARAŞTIRMALARI - BESİN ALIMININ SAPTANMASINDA KULLANILAN YÖNTEMLER BES563 - 2 + 1 5

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİTezli Yüksek Lisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IDoktor Öğretim Üyesi Merve Özdemir
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Besin tüketim araştırmalarının önemini kavrar
2) Besin tüketim araştırmaları için kullanılan yöntemlerin neler olduğunu öğrenir
3) Besin tüketim araştırmaları için kullanılan yöntemlerin birbirinden farklılığını, üstünlüklerini ve zayıf yönlerini öğrenir
4) Besin tüketim araştırmalarının uygulamada kullanımı konusunda beceri kazanır
5) Besin tüketim araştırmalarının bireysel düzeyde ve ev halkı düzeyinde uygulama pratiklerini kavrar
6) Besin tüketim araştırmalarından elde edilen verilerin değerlendirilmesi ve yorumlanması becerilerini kazanır
7) Enerji ve besin ögeleri günlük önerilen alım miktarlarının (RDA, DRI, EAR, UL vb) Amerika, Avrupa Birliği, WHO/FAO değerlerini karşılaştırır, pratikte uygular, yorumlar
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBesin tüketim araştırmaları ve önemi, besin tüketim araştırmalarında kullanılan yöntemler, besin denge cetvelleri, ev halkı gelir tüketim araştırmaları, ev halkı besin tüketim araştırmaları, bireysel besin tüketim araştırmaları, enerji ve besin ögeleri günlük önerilen alım miktarları (RDA, DRI, EAR, UL vb)
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Bireysel ve toplumsal düzeyde besin alımının saptanmasının önemi
2. Hafta Bireysel ve toplumsal düzeyde besin alımının saptanmasında kullanılan yöntemler
3. Hafta Bireysel ve toplumsal düzeyde besin alımının saptanmasında kullanılan yöntemler (devam)
4. Hafta Bireysel ve toplumsal düzeyde besin alımının saptanmasında kullanılan yöntemler (devam)
5. Hafta Bireysel ve toplumsal düzeyde besin alımının saptanmasında kullanılan yöntemlerle ilgili pratikler
6. Hafta Besin alımının saptanmasında kullanılan yöntemlerin üstünlükleri, zayıf yönleri
7. Hafta Besin alımının saptanmasında kullanılan yöntemlerden elde edilen verilerin analizi
8. Hafta Besin alımının saptanmasında kullanılan yöntemlerden elde edilen verilerin yorumlanması ve önerilerle karşılaştırılması
9. Hafta Besin alımının saptanmasında kullanılan yöntemlerle beslenme durumunun saptanmasında kullanılan diğer yöntemlerin karşılaştırılması
10. Hafta Konu ile ilgili makalelerin incelenmesi, değerlendirilmesi
11. Hafta Enerji ve besin öğeleri günlük önerilen alım miktarları (RDA, DRI, EAR, UL vb. )
12. Hafta Uluslararası düzeyde yapılan çalışma örneklerinin incelenmesi
13. Hafta Makale sunumları
14. Hafta Makale sunumları
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Walter Willett, Nutritional Epidemiology, 3rd Edition, Oxford Publishing, 2013.
2. Cameron ME, van Staveren WA. Manual on Methodology for Food Consumption Studies. Oxford University Press, Oxford,1988.
3. Barrie E. Margetts, Design Concepts in Nutritional Epidemiology, 2nd Edition, Oxford Press, 1997,
4. Gibson RS. Principles of Nutritional Assessment. Oxford University Press, Newyork, 1990
5. Thompson FE, Byers T. Dietary Assessment Resource Manual. J Nutr 124: 11: 2245-2327 S, 1994.
6. Grodner M., Long Roth S., Walkingshaw BC. Nutritional Foundations and Clinical Applications - E-Book. Elseiver, 2013
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Makale Sunuşu120
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14342
Final Sınavına Hazırlık12020
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık
Laboratuvar
Final Sınavı111
Ödevler41248
Toplam İş Yükü153
Toplam İş Yükü / 305,1
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5Ö6Ö7
P1  X   X   X   X   X   X   X
P2    X   X   X   X   X   X
P3  X   X   X   X   X   X   X
P4             
P5             
P6  X   X   X   X   X   X   X
P7        X   X   X   X
P8        X   X   X   X
P9  X   X   X   X   X   X   X