Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Besin tüketim araştırmalarının önemini kavrar 2) Besin tüketim araştırmaları için kullanılan yöntemlerin neler olduğunu öğrenir 3) Besin tüketim araştırmaları için kullanılan yöntemlerin birbirinden farklılığını, üstünlüklerini ve zayıf yönlerini öğrenir 4) Besin tüketim araştırmalarının uygulamada kullanımı konusunda beceri kazanır 5) Besin tüketim araştırmalarının bireysel düzeyde ve ev halkı düzeyinde uygulama pratiklerini kavrar 6) Besin tüketim araştırmalarından elde edilen verilerin değerlendirilmesi ve yorumlanması becerilerini kazanır 7) Enerji ve besin ögeleri günlük önerilen alım miktarlarının (RDA, DRI, EAR, UL vb) Amerika, Avrupa Birliği, WHO/FAO değerlerini karşılaştırır, pratikte uygular, yorumlar
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Besin tüketim araştırmaları ve önemi, besin tüketim araştırmalarında kullanılan yöntemler, besin denge cetvelleri, ev halkı gelir tüketim araştırmaları, ev halkı besin tüketim araştırmaları, bireysel besin tüketim araştırmaları, enerji ve besin ögeleri günlük önerilen alım miktarları (RDA, DRI, EAR, UL vb)
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Bireysel ve toplumsal düzeyde besin alımının saptanmasının önemi
2. Hafta
Bireysel ve toplumsal düzeyde besin alımının saptanmasında kullanılan yöntemler
3. Hafta
Bireysel ve toplumsal düzeyde besin alımının saptanmasında kullanılan yöntemler (devam)
4. Hafta
Bireysel ve toplumsal düzeyde besin alımının saptanmasında kullanılan yöntemler (devam)
5. Hafta
Bireysel ve toplumsal düzeyde besin alımının saptanmasında kullanılan yöntemlerle ilgili pratikler
6. Hafta
Besin alımının saptanmasında kullanılan yöntemlerin üstünlükleri, zayıf yönleri
7. Hafta
Besin alımının saptanmasında kullanılan yöntemlerden elde edilen verilerin analizi
8. Hafta
Besin alımının saptanmasında kullanılan yöntemlerden elde edilen verilerin yorumlanması ve önerilerle karşılaştırılması
9. Hafta
Besin alımının saptanmasında kullanılan yöntemlerle beslenme durumunun saptanmasında kullanılan diğer yöntemlerin karşılaştırılması
10. Hafta
Konu ile ilgili makalelerin incelenmesi, değerlendirilmesi
11. Hafta
Enerji ve besin öğeleri günlük önerilen alım miktarları (RDA, DRI, EAR, UL vb. )
12. Hafta
Uluslararası düzeyde yapılan çalışma örneklerinin incelenmesi
13. Hafta
Makale sunumları
14. Hafta
Makale sunumları
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
1. Walter Willett, Nutritional Epidemiology, 3rd Edition, Oxford Publishing, 2013. 2. Cameron ME, van Staveren WA. Manual on Methodology for Food Consumption Studies. Oxford University Press, Oxford,1988. 3. Barrie E. Margetts, Design Concepts in Nutritional Epidemiology, 2nd Edition, Oxford Press, 1997, 4. Gibson RS. Principles of Nutritional Assessment. Oxford University Press, Newyork, 1990 5. Thompson FE, Byers T. Dietary Assessment Resource Manual. J Nutr 124: 11: 2245-2327 S, 1994. 6. Grodner M., Long Roth S., Walkingshaw BC. Nutritional Foundations and Clinical Applications - E-Book. Elseiver, 2013
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ara Sınav
1
30
Makale Sunuşu
1
20
Toplam(%)
50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
50
Finalin Başarıya Oranı(%)
50
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
14
3
42
Final Sınavına Hazırlık
1
20
20
Ders Saati
14
3
42
Ara Sınava Hazırlık
Laboratuvar
Final Sınavı
1
1
1
Ödevler
4
12
48
Toplam İş Yükü
153
Toplam İş Yükü / 30
5,1
Dersin AKTS Kredisi
5
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ