Anasayfa  »  Sağlık Bilimleri Enstitüsü »  Beslenme ve Diyetetik Tezli Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
AÇLIK, TOKLUK VE İŞTAH MEKANİZMALARI BES560 - 2 + 1 5

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİTezli Yüksek Lisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Besin alımı üzerinde etkisi olan açlık, tokluk ve iştah mekanizmalarını, bu mekanizmalar arasındaki dengenin nasıl sağlandığını ve bu süreçte etkili olan tüm biyokimyasal süreçleri öğrenirler.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİUzaktan Eğitim
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBesin alımı üzerinde etkisi olan açlık, tokluk ve iştah mekanizmaları arasındaki denge ve bu dengenin sağlanması için gerekli biyokimyasal süreçler
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Açlık, tokluk ve iştah nedir?
2. Hafta Açlık, tokluk ve iştah regülasyonu
3. Hafta İştah kontrolüne ilişkin teoriler
4. Hafta İştah üzerine etkili fizyolojik etmenler- Sempatik sinir sistemi mekanizmaları
5. Hafta İştah üzerine etkili fizyolojik etmenler- Periferal sistem mekanizmaları
6. Hafta İştah üzerine etkili fizyolojik etmenler- Hormonal mekanizmalar 1
7. Hafta İştah üzerine etkili fizyolojik etmenler- Hormonal mekanizmalar 2
8. Hafta İştah üzerine etkili fizyolojik etmenler- Hormonal mekanizmalar 3
9. Hafta İştah üzerine etkili fizyolojik etmenler- Diğer sistem mekanizmaları 1
10. Hafta İştah üzerine etkili fizyolojik etmenler- Diğer sistem mekanizmaları 2
11. Hafta İştah üzerine etkili fizyolojik etmenler- Diğer sistem mekanizmaları 3
12. Hafta İştah üzerine etkili psikolojik, sosyolojik ve çevresel etmenler 1
13. Hafta İştah üzerine etkili psikolojik, sosyolojik ve çevresel etmenler 2
14. Hafta Tartışma
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Harvey, R. A., & Ferrier, D. R. (2011). Biochemistry. Lippincott Williams & Wilkins.
2. Hall, J. E. (2015). Guyton and Hall textbook of medical physiology e-Book. Elsevier Health Sciences.
3. Mahan K., Arlin M. Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, 11 th edition, Elsevier (USA),2004
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ödev120
Proje130
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14342
Final Sınavına Hazırlık12020
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık
Laboratuvar
Final Sınavı111
Ödevler41248
Toplam İş Yükü153
Toplam İş Yükü / 305,1
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1
P1  X
P2  X
P3  X
P4  X
P5  X
P6  X
P7  X
P8  X
P9  X