Anasayfa  »  Sağlık Bilimleri Enstitüsü »  Beslenme ve Diyetetik Tezli Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
EGZERSİZ VE BESLENME BES558 - 2 + 1 5

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİTezli Yüksek Lisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IDoçent Doktor Beril Köse
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Profesyonel düzeyde spor yapan sporcular ve amatörce sporla uğraşan kişilerin beslenmelerinde dikkat edilmesi gerekenler noktaları öğrenir.
2) Sporcunun cinsiyetine, yaşına, günlük fiziksel aktivitesine ve yaptığı spor çeşidine göre antrenman ve müsabaka dönemlerine göre düzenlemeler yapılarak besinlerin yeterli ve dengeli bir biçimde alınmasına yönelik konular incelenir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİUzaktan Eğitim
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIKarbonhidrat, protein, yağ, vitaminler ve minerallerin, sıvı ve elektrolit dengesinin, vücut kompozisyonunun egzersiz performansı üzerine etkileri
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Tanışma
2. Hafta Sporcularda beslenme danışmanlığı ve diyet programının oluşturulması
3. Hafta Müsabaka öncesi/sırası ve sonrası beslenme
4. Hafta Vücut kompozisyonunun belirlenmesi
5. Hafta Kuvvet sporlarında beslenme *örnek: Halter
6. Hafta Dayanıklılık sporlarında beslenme *örnek: Triatlon
7. Hafta Takım sporlarında beslenme *örnek: futbol*örnek: voleybol
8. Hafta *örnek: basketbol*örnek: yüzme*örnek: jimnastik
9. Hafta Kadın sporcularda beslenme, Çocuk ve adölesan sporcularda beslenme
10. Hafta Vejetaryen sporcularda beslenme, Sporcularda omega-3 kullanımı
11. Hafta Spor yaralanmalarında beslenme, Sporcularda prebiyotik/probiyotik kullanımı
12. Hafta Sporcularda antioksidan vitaminler,Sporcularda D vitamini kullanımı, Sporcularda ketojenik diyet
13. Hafta Genel Tekrar
14. Hafta Genel Tekrar
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1.Manore M., Thompson J. Sports nutrition for health and performance. Human Kinetics, USA, 2000.
2.McArdle WD, Katch FI, Katch VL. Exercise physıology: Energy, Nutrition and Human Performance, Williams and Wilkins A Waverly Company, 1996.
3.Food and Nutrition Board, Institute of Medicine, The Role of Protein and Amino acids in Sustaining and Enhancing Performance, National Academy Press, Washington, 1999.
4.www.acsm.org/index.asp
5.www.aapsm.org
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Sorun/Problem Çözme,Sunum
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ödev230
Proje120
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14342
Final Sınavına Hazırlık12020
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık
Laboratuvar
Final Sınavı111
Ödevler41248
Toplam İş Yükü153
Toplam İş Yükü / 305,1
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2
P1  X   X
P2  X   X
P3  X   X
P4  X   X
P5    X
P6  X   X
P7  X   X
P8    X
P9  X