Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Profesyonel düzeyde spor yapan sporcular ve amatörce sporla uğraşan kişilerin beslenmelerinde dikkat edilmesi gerekenler noktaları öğrenir. 2) Sporcunun cinsiyetine, yaşına, günlük fiziksel aktivitesine ve yaptığı spor çeşidine göre antrenman ve müsabaka dönemlerine göre düzenlemeler yapılarak besinlerin yeterli ve dengeli bir biçimde alınmasına yönelik konular incelenir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Uzaktan Eğitim
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Karbonhidrat, protein, yağ, vitaminler ve minerallerin, sıvı ve elektrolit dengesinin, vücut kompozisyonunun egzersiz performansı üzerine etkileri
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Tanışma
2. Hafta
Sporcularda beslenme danışmanlığı ve diyet programının oluşturulması
Takım sporlarında beslenme *örnek: futbol*örnek: voleybol
8. Hafta
*örnek: basketbol*örnek: yüzme*örnek: jimnastik
9. Hafta
Kadın sporcularda beslenme, Çocuk ve adölesan sporcularda beslenme
10. Hafta
Vejetaryen sporcularda beslenme, Sporcularda omega-3 kullanımı
11. Hafta
Spor yaralanmalarında beslenme, Sporcularda prebiyotik/probiyotik kullanımı
12. Hafta
Sporcularda antioksidan vitaminler,Sporcularda D vitamini kullanımı, Sporcularda ketojenik diyet
13. Hafta
Genel Tekrar
14. Hafta
Genel Tekrar
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
1.Manore M., Thompson J. Sports nutrition for health and performance. Human Kinetics, USA, 2000. 2.McArdle WD, Katch FI, Katch VL. Exercise physıology: Energy, Nutrition and Human Performance, Williams and Wilkins A Waverly Company, 1996. 3.Food and Nutrition Board, Institute of Medicine, The Role of Protein and Amino acids in Sustaining and Enhancing Performance, National Academy Press, Washington, 1999. 4.www.acsm.org/index.asp 5.www.aapsm.org