Anasayfa  »  Sağlık Bilimleri Enstitüsü »  Beslenme ve Diyetetik Tezli Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
BESLENMEDE FONKSİYONEL BESİNLER VE HASTALIKLARLA İLİŞKİSİ BES555 - 2 + 1 5

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİTezli Yüksek Lisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IDoktor Öğretim Üyesi Merve Özdemir
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Fonksiyonel besinlerin tanımı öğrenirler
2) Fonksiyonel besinlerin sınıflandırılmasını öğrenirler
3) Fonksiyonel besinlerin diyabet ve obzeite ile ilişkisine yönelik bilgileri öğrenirler.

4) Fonksiyonel besinlerin KVH, HT ve pulmoner hastalıklar ile ilişkisine yönelik bilgileri öğrenirler.
5) Fonksiyonel besinlerin sinir sistemi,kanser ve sindirim sistemi ile ilişkisine yönelik bilgileri öğrenirler.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIFonksiyonel besinlerin tanımı, sınıflandırılması, fonksiyonları ve hastalıklarla ilişkisi
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Fonksiyonel besinlerin tanımı
2. Hafta Fonksiyonel besinlerin tanımı
3. Hafta Fonksiyonel besinlerin sınıflandırılması
4. Hafta Fonksiyonel besinlerin DM ile ilişkisi
5. Hafta Fonksiyonel besinlerin obezite ile ilişkisi
6. Hafta Fonksiyonel besinlerin uyku ile ilişkisi
7. Hafta Fonksiyonel besinlerin KVH ile ilişkisi
8. Hafta Fonksiyonel besinlerin pulmoner hastalıklar ile ilişkisi
9. Hafta Fonksiyonel besinlerin immun sistem ile ilişkisi
10. Hafta Fonksiyonel besinlerin HT ile ilişkisi
11. Hafta Fonksiyonel besinlerin sinir sistemi ile ilişkisi
12. Hafta Fonksiyonel besinlerin kanser ile ilişkisi
13. Hafta Fonksiyonel besinlerin sindirim sistemi ile ilişkisi
14. Hafta Fonksiyonel besinlerin yaşlanma ile ilişkisi
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1)Functional foods Ed.Glenn R G,Christian MW.Woodhead publishing limited,2000.
2)ILSI EUROPE CONCISE MONOGRAPH SERIES Functional Foods From Science to Health and Claims,2008.
3) Danik M. Martirosyan,Jaishree Singh Functional Foods in Health and Disease, A new definition of functional food by FFC: what makes a new definition unique? 2015; 5(6):209-223.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Sunum
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Makale Sunuşu150
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14342
Final Sınavına Hazırlık12020
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık
Laboratuvar
Final Sınavı111
Ödevler41248
Toplam İş Yükü153
Toplam İş Yükü / 305,1
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1  X   X   X    
P2  X   X   X    
P3  X   X   X    
P4         
P5         
P6         
P7         
P8         
P9      X