Anasayfa  »  Sağlık Bilimleri Enstitüsü »  Beslenme ve Diyetetik Tezli Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
ENTERAL PARENTERAL BESLENMEDE SORUNLAR VE PRATİK UYGULAMALAR BES544 - 2 + 1 5

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİTezli Yüksek Lisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IDoçent Doktor Perim Fatma Türker
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Enteral veya parenteral beslenen hastaların enerji, protein ve besin öğelerini hesaplamayı öğrenir
2) Hastaların beslenme durumu takibini öğrenir.
3) Enteral ve/veya parenteral beslenmecek hastalarda İzlenecek nutrisyon algoritmasının ve vaka izleminin nasıl olacağını öğrenir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIöğrencilere enteral parenteral beslenmede karşılaşılan sorunları ve pratik uygulamaların nasıl olduğunu ve vaka izlenimini anlatmak.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Enteral ve parenteral beslenmede enerji,protein ve besin ögeleri gereksinimleri hesaplanması/pratik çözümler 1
2. Hafta Enteral ve parenteral beslenmede enerji,protein ve besin ögeleri gereksinimleri hesaplanması/pratik çözümler 2-3
3. Hafta Enteral ürünler,Parenteral ürünler
4. Hafta Perioperatif dönemde nutrisyon desteği/ vaka sunumu /izlemi
5. Hafta Kritik hastalarda(sepsis ve travma) nutrisyon desteği/ vaka sunumu / izlemi
6. Hafta Karaciğer hastalığı nutrisyon desteği/ vakasunumu/izlemi
7. Hafta Renal hastalıklarda nutrisyon desteği/ vakasunumu/izlemi
8. Hafta Akut ve kronik pankreatit nutrisyon desteği/ vaka sunumu/izlemi
9. Hafta Diyabetik hastalarda nutrisyon desteği/ vaka sunumu/izlemi
10. Hafta Organ transplantasyonunda nutrisyon desteği/vaka sunumu/izlemi
11. Hafta Onkoloji hastalarında nutrisyon desteği/ vaka sunumu/izlemi
12. Hafta Nörolojik Hastalıklarda nurisyon desteği/vaka sunumu/izlemi
13. Hafta Makale Sunumu
14. Hafta Seminer Sunumu
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARSkipper A. Dietitians? Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition. Second Edition, Apsen Publication, Chicago, 1998.

Beslenme. Baysal A., Hatiboğlu Yayınevi, 9. Baskı, Ankara,2002.

Shils ME, Olson JA, Shihe M, Ross AC. Modern Nutrition in Healthy and Disease. Ninth edition, Lippincott Williams and Wilkins, 1999.

Mahan K., Arlin M. Krause?s Food, Nutrition and Diet Therapy, 10 th edition, 2000
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Makale Sunuşu230
Diğer120
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14342
Final Sınavına Hazırlık12020
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık
Laboratuvar
Final Sınavı111
Ödevler3515
Sunum (Hazırlık dahil)111
Seminer (hazırlık dahil)199
Makale Sunuşu236
Haftalık Makale ve Kaynak Araştırma2612
Toplam İş Yükü148
Toplam İş Yükü / 304,93
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3
P1  X   X   X
P2  X   X   X
P3  X   X   X
P4     
P5     
P6  X   X   X
P7     
P8     
P9  X   X   X