Anasayfa  »  Sağlık Bilimleri Enstitüsü »  Beslenme ve Diyetetik Tezli Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
BESİN GÜVENLİĞİ VE HACCP BES540 - 1 + 3 5

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİTezli Yüksek Lisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IDoktor Öğretim Üyesi İrem Olcay Eminsoy
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Toplu beslenme sistemlerinde olabilecek
2) Hijyenik riskler, mutfak hijyeni ve HACCP ilkelerine ilişkin konularda bilgi edinecek
3) HACCP takımının mutfak sorumluluğu ve HACCP yönetiminde beceri ve deneyim kazanacak
4) Toplu beslenme alanlarında HACCP sistemini kurabilecek potansiyele sahip olacaklardır
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBesin mikrobiyolojisi prensiplerini, önemli besin kaynaklı hastalıklar ve bu hastalıklarla diğer mikrobiyolojik problemlerin engellenmesi için uygulanması gereken yöntemleri ve HACCP sistemine yönelik bilgileri vermek.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Mikrobiyolojinin temel ilkeleri
2. Hafta Besin kaynaklı tehlikeler
3. Hafta Besin kaynaklı tehlikeler
4. Hafta Besin kaynaklı tehlikeler
5. Hafta Besin kaynaklı tehlikeler
6. Hafta Besin kaynaklı tehlikeler
7. Hafta Besinlerin bozulması
8. Hafta Temizlik ve dezenfeksiyon
9. Hafta Kişisel hijyen
10. Hafta ARA SINAV
11. Hafta Ön gereklilik programları
12. Hafta Ön gereklilik programları
13. Hafta İşletme ziyareti
14. Hafta Genel değerlendirme
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARFood hygiene, microbiology and HACCP, An Aspen Publication, Gaithersburg, 2000.
Food poisoning and food hygiene, Arnold, London,1997.
Managing food hygiene, The Macmillan Press Ltd., Houndmills,1991.
Marriott N G, Essentials of Food Sanitation International Thomson Publishing, Chapman&Hall, USA, 1997.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİTartışma,Anlatım,Soru-Cevap,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav120
Mini-Sınav110
Proje115
Diğer110
Toplam(%)55
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)55
Finalin Başarıya Oranı(%)45
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14228
Final Sınavına Hazırlık12020
Ders Saati339
Ara Sınava Hazırlık188
Laboratuvar11333
Final Sınavı111
Ödevler41248
Toplam İş Yükü149
Toplam İş Yükü / 304,96
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4
P1  X   X   X   X
P2       
P3  X   X   X   X
P4       
P5  X   X   X   X
P6       
P7  X   X   X   X
P8       
P9