Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Vücut bileşimini antropometrik ve laboratuvar yöntemlerle saptayacak 2) Büyüme ve gelişmeyi değerlendirecek ve elde edilen değerlerin kesinlik, doğruluk, güvenirlik yönünden irdeleyecek 3) Değerlerin yorumlanması ve ölçüm yapılması konusunda bilgi ve beceri sahibi olacaklardır
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Beslenmenin vücut bileşimine etkisi, antropometrik yöntemlerin çeşitleri ve işlevleri, standartların kullanımı ve yorumlanmasının öğretilmesi
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Antropometride temel kavramlar
2. Hafta
Antropometrik ölçümlerde kullanılan ekipman
3. Hafta
Antropometrik ölçüm yöntemleri
4. Hafta
Antropometrik ölçüm yöntemleri (devam)
5. Hafta
Ölçüm ve kayıt yönergeleri, kalibrasyon
6. Hafta
Özel gruplarda antropometrinin kullanımı (bebek ve çocuklar)
7. Hafta
ARA SINAV
8. Hafta
Genetik büyüme potansiyelinde etnik farklılıklar
9. Hafta
Özel gruplarda antropometrinin kullanımı (adolesan)
10. Hafta
Özel gruplarda antropometrinin kullanımı (yetişkin ve yaşlılar)
11. Hafta
Referans standart değerlerin oluşturulması, yorumlanması
12. Hafta
Antropometrik index seçimi
13. Hafta
Antropometrik ölçümlerin beslenme araştırmalarında kullanımı
14. Hafta
Antropometrik ölçümlerin geçerlilik ve güvenilirliliği
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
Dwyer J. "Dietary Assessment." In Modern Nutrition in Health and Disease, 9th ed., edited by Maurice E. Shils, James A. Olson, Moshe Shike, and A. Catherine Ross. Baltimore: Williams and Wilkins, 1999. Willett W. Nutritional Epidemiology, 2d ed. Oxford: Oxford University Press, 1998. Woodruff BA and Duffield A. Adolescents assessment of nutritional status in emergency-affected populatins, ACC/SCN, 2000 Physical Status:The use and interpretation of anthropometry,WHO Expert Committee,Geneva,1995