Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Böbrek hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisine yönelik bilgileri öğrenir ve pratikle pekiştirir. 2) Böbrek hastalıklarını öğrenir. 3) Böbrek fizyolojisini ve görevlerini öğrenir.
Hemodiyaliz, Sürekli Ayaktan Periton Diyaliz ve Tıbbi Beslenme
8. Hafta
Intradiyalitik Parenteral Beslenme,Addison ve Cushing/Beslenme
9. Hafta
Böbrek Transplantasyon ve Tıbbi Beslenme,Diyabetik Nefropati ve Beslenme
10. Hafta
Böbrek Hastalıklarında Nütrisyon Desteği
11. Hafta
Makale Sunumu I
12. Hafta
Makale Sunumu II
13. Hafta
Makale Sunumu III
14. Hafta
Makale Sunumu IV
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
Beslenme. Baysal A., Hatiboğlu Yayınevi, 9. Baskı, Ankara,2002. Shils ME, Olson JA, Shihe M, Ross AC. Modern Nutrition in Healthy and Disease. Nihth edition, Lippincott Williams and Wilkins, 1999. Mahan K., Arlin M. Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, 10 th edition, 2000 Baysal A. ve ark. Diyet El Kitabı, Hatiboğlu, Yenilenmiş 5. baskı, Ankara, 2008
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Sunum
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Makale Sunuşu
2
50
Toplam(%)
50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
50
Finalin Başarıya Oranı(%)
50
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
14
2
28
Final Sınavına Hazırlık
1
20
20
Ders Saati
14
3
42
Ara Sınava Hazırlık
Laboratuvar
Final Sınavı
1
1
1
Ödevler
3
7
21
Sunum (Hazırlık dahil)
1
1
1
Seminer (hazırlık dahil)
1
9
9
Makale Sunuşu
2
3
6
Haftalık Makale ve Kaynak Araştırma
2
7
14
Toplam İş Yükü
142
Toplam İş Yükü / 30
4,73
Dersin AKTS Kredisi
5
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ