Anasayfa  »  Sağlık Bilimleri Enstitüsü »  Beslenme ve Diyetetik Tezli Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
DENEYSEL YİYECEK HAZIRLAMA BES529 - 1 + 3 5

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİTezli Yüksek Lisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IDoçent Doktor Esen Yeşil
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Gıdaların yapısal özelliklerini; objektif ve subjektif yöntemlerle besin kalitesini değerlendirmeyi öğrenir.
2) Pişirme, hazırlama uygulamalarıyla gıdanın yapısındaki değişiklikleri gözlemler.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIGıda ürünlerindeki fiziksel, kimyasal ve biyolojik kalite faktörlerini tanımlamak; deneysel çalışmalara ağırlık vermek; gıdanın fiziksel ve kimyasal özelliklerini özel araçlarla belirlemek; duyusal testlerle yeni üretilen gıdayı değerlendirmek.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Dersin Amacı, İçeriği, Çalışma Yöntemi, Genel Bilgi ve Yaklaşımlar
2. Hafta Deneysel Yiyecek Hazırlamada Bilimsel İlkeler
3. Hafta Duyusal Değerlendirme
4. Hafta Duyusal Değerlendirme Analizleri
5. Hafta Kolloid Sistemler
6. Hafta Süt Grubu Uygulamaları
7. Hafta Et Grubu Uygulamaları
8. Hafta ARA SINAV
9. Hafta Tahıl Grubu Uygulamaları
10. Hafta Meyve Grubu Uygulamaları
11. Hafta Tarif Geliştirme
12. Hafta Tarif Geliştirme
13. Hafta Tarif Geliştirme
14. Hafta Genel Değerlendirme
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARÜnver B. Deneysel Yiyecek Hazırlama, Mars Maatbası, Ankara, 1987.
McWilliams M. Foods Experimental Perspectives, 5th edition, Chapters 3 and 4. Pearson - Prentice Hall, Upper Saddle River, New Jersey, 2005.
Weaver CM, Purdue Research Foun. The Food Chemistry Laboratory A Manual for Experimental Foods, Dietetics, and Food Scientists, Taylor and Francis, 2005.
McWilliams M. Experimental Foods Laboratory Manual, 6th edition, Prentice Hall, 2005.
Official Journals in which the food legislations are published Codex Alimentarius
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİProje,Sorun/Problem Çözme,Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Deney,Rapor Hazırlama,Sunum
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Ödev110
Uygulama/Pratik120
Toplam(%)60
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)60
Finalin Başarıya Oranı(%)40
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14228
Final Sınavına Hazırlık12020
Ders Saati339
Ara Sınava Hazırlık188
Laboratuvar11333
Final Sınavı111
Ödevler41248
Toplam İş Yükü149
Toplam İş Yükü / 304,96
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2
P1  X   X
P2  X  
P3  X  
P4   
P5  X   X
P6   
P7  X   X
P8   
P9