Anasayfa  »  Sağlık Bilimleri Enstitüsü »  Beslenme ve Diyetetik Tezli Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
BESLENME HASTALIKLARI EPİDEMİYOLOJİSİ BES527 - 2 + 1 5

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİTezli Yüksek Lisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IDoktor Öğretim Üyesi Merve Özdemir
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Beslenme epidemiyolojisinin kapsamı konusunda bilgi ve beceri kazanacaklardır.
2) Beslenme ile ilgili hastalıklar ve görülme sıklıkları konularında bilgi ve beceri kazanacaklardır
3) Beslenme ile ilgili araştırmaların planlanması, değerlendirilmesi, uygun istatistik yöntemin seçimi ve sonuçların yorumlanması konularında bilgi ve beceri kazanacaklardır.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBeslenme hastalıklarının sıklığı, araştırma yöntemleri, araştırma dizaynı, neden-sonuç ilişkisini saptamaya yönelik analizler, sonuçların yorumlanması gibi becerilerin kazanılması
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Epidemiyolojik yöntemlerin beslenme araştırmalarındaki önemi
2. Hafta Beslenme epidemiyolojisinde araştırma dizaynı, planlaması ve değerlendirilmesi
3. Hafta Araştırma dizaynı: Örneklem, büyüklüğü ve gücü
4. Hafta Maruziyet ve etkilerinin belirlenmesi
5. Hafta Bias kaynaklarının belirlenmesi
6. Hafta Maruziyet (etken) ve sonucun belirlenmesi
7. Hafta ARA SINAV
8. Hafta Besin tüketimi, besin ögesi alımı ve besin kompozisyon tablolarının kullanımı
9. Hafta Beslenme düzeyinin saptanmasında biomarkerların kullanımı
10. Hafta Diyetin belirlenmesinde geçerlilik
11. Hafta Antropometrik ölçümler ve beslenme araştırmalarında kullanımı
12. Hafta Beslenme araştırmalarında, tanımlayıcı, ekolojik, kesitsel, vaka-kontrol ve kohort araştırmaların dizaynı
13. Hafta Deneysel araştırmalar, Müdahale araştırmaları
14. Hafta Araştırma sonuçlarının, ilişkilerin yorumlanması
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARTezcan, S., Epidemiyoloji, Tıbbi Araştırmaların Yöntem Bilimi,Hacettepe Halk Sağlığı Vakfı, Yayın No: 92/1, Ankara, 1992.
Bertan, M., Enünlü, T., Bölge Sağlık Yönetiminde Epidemiyoloji El Kitabı, DSÖ, HÜTF Halk Sağlığı Anabilim Dalı, 90/51, Ankara, 1990.
Matgetts, B.M., Nelson, M., Design Concepts in Nutritional Epidemiology, Oxford University Press, 1991.
Langseth,L., Nutritional Epidemiology Possibilities and Limitations, ILSI EUROPE CONCIS1. E MONOGRAPH SERIES, ILSI Europe, 1993
Pysical Status: The use and interpretation of anthropometry, WHO Expert Committee, 1995
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİTartışma,Anlatım,Soru-Cevap,Sorun/Problem Çözme,Proje,Rapor Hazırlama,Sunum
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Proje140
Makale Sunuşu120
Diğer110
Toplam(%)100
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)100
Finalin Başarıya Oranı(%)0
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14342
Final Sınavına Hazırlık12020
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık
Laboratuvar
Final Sınavı111
Ödevler41248
Toplam İş Yükü153
Toplam İş Yükü / 305,1
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3
P1  X   X   X
P2     
P3  X   X  
P4     
P5     
P6  X   X   X
P7      X
P8      X
P9      X