Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Beslenme epidemiyolojisinin kapsamı konusunda bilgi ve beceri kazanacaklardır. 2) Beslenme ile ilgili hastalıklar ve görülme sıklıkları konularında bilgi ve beceri kazanacaklardır 3) Beslenme ile ilgili araştırmaların planlanması, değerlendirilmesi, uygun istatistik yöntemin seçimi ve sonuçların yorumlanması konularında bilgi ve beceri kazanacaklardır.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Beslenme hastalıklarının sıklığı, araştırma yöntemleri, araştırma dizaynı, neden-sonuç ilişkisini saptamaya yönelik analizler, sonuçların yorumlanması gibi becerilerin kazanılması
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Epidemiyolojik yöntemlerin beslenme araştırmalarındaki önemi
2. Hafta
Beslenme epidemiyolojisinde araştırma dizaynı, planlaması ve değerlendirilmesi
3. Hafta
Araştırma dizaynı: Örneklem, büyüklüğü ve gücü
4. Hafta
Maruziyet ve etkilerinin belirlenmesi
5. Hafta
Bias kaynaklarının belirlenmesi
6. Hafta
Maruziyet (etken) ve sonucun belirlenmesi
7. Hafta
ARA SINAV
8. Hafta
Besin tüketimi, besin ögesi alımı ve besin kompozisyon tablolarının kullanımı
9. Hafta
Beslenme düzeyinin saptanmasında biomarkerların kullanımı
10. Hafta
Diyetin belirlenmesinde geçerlilik
11. Hafta
Antropometrik ölçümler ve beslenme araştırmalarında kullanımı
12. Hafta
Beslenme araştırmalarında, tanımlayıcı, ekolojik, kesitsel, vaka-kontrol ve kohort araştırmaların dizaynı
13. Hafta
Deneysel araştırmalar, Müdahale araştırmaları
14. Hafta
Araştırma sonuçlarının, ilişkilerin yorumlanması
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
Tezcan, S., Epidemiyoloji, Tıbbi Araştırmaların Yöntem Bilimi,Hacettepe Halk Sağlığı Vakfı, Yayın No: 92/1, Ankara, 1992. Bertan, M., Enünlü, T., Bölge Sağlık Yönetiminde Epidemiyoloji El Kitabı, DSÖ, HÜTF Halk Sağlığı Anabilim Dalı, 90/51, Ankara, 1990. Matgetts, B.M., Nelson, M., Design Concepts in Nutritional Epidemiology, Oxford University Press, 1991. Langseth,L., Nutritional Epidemiology Possibilities and Limitations, ILSI EUROPE CONCIS1. E MONOGRAPH SERIES, ILSI Europe, 1993 Pysical Status: The use and interpretation of anthropometry, WHO Expert Committee, 1995