Anasayfa  »  Sağlık Bilimleri Enstitüsü »  Beslenme ve Diyetetik Tezli Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
TOPLUMDA BESLENME SORUNLARININ SAPTANMASI BES522 - 2 + 1 5

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİTezli Yüksek Lisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IDoktor Öğretim Üyesi Merve Özdemir
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Toplumun beslenme sorunlarını saptama konusunda bilgi ve beceri sahibi olacaklardır.
2) Beslenme sorunlarının nedenlerini saptama konusunda bilgi ve beceri sahibi olacaklardır.
3) Bu sorunlara yönelik çözüm üretme konusunda bilgi ve beceri sahibi olacaklardır.
4) Beslenme plan ve politikaları oluşturma konusunda bilgi ve beceri sahibi olacaklardır.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBir toplumun beslenme sorunlarını belirlemede kullanılan yöntemler, risk gruplarının beslenme sorunlarını tanımlayabilme ve değerlendirebilme, çözüm yolları üretme konusunda bilgi ve beceri kazanma
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Beslenme düzeyi kavramı
2. Hafta Beslenme düzeyini etkileyen faktörler
3. Hafta Beslenme düzeyinin saptanmasında kullanılan indikatörler
4. Hafta Beslenme düzeyini saptamaya yönelik araştırma planlama
5. Hafta Araştırmalarda veri kalitesi ve etkileyen faktörler
6. Hafta Verilerin yorumlanması
7. Hafta ARA SINAV
8. Hafta Hastalıkların verilerin yorumlanmasına etkisi
9. Hafta Besin tüketim araştırmaları
10. Hafta Beslenme düzeyinin saptanmasında biomarkerların kullanımı
11. Hafta Antropometrik ölçümler
12. Hafta Referans standartların oluşturulması ve yorumlanması
13. Hafta Beslenme düzeyinin izlenmesine ilişkin programların oluşturulması ve değerlendirilmesi
14. Hafta Beslenme plan ve politikalarının değerlendirilmesi
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARTezcan, S., Epidemiyoloji, Tıbbi Araştırmaların Yöntem Bilimi,Hacettepe Halk Sağlığı Vakfı, Yayın No: 92/1, Ankara, 1992.
Bertan, M., Enünlü, T., Bölge Sağlık Yönetiminde Epidemiyoloji El Kitabı, DSÖ, HÜTF Halk Sağlığı Anabilim Dalı, 90/51, Ankara, 1990.
Matgetts, B.M., Nelson, M., Design Concepts in Nutritional Epidemiology, Oxford University Press, 1991.
Langseth,L., Nutritional Epidemiology Possibilities and Limitations, ILSI EUROPE CONCIS1. E MONOGRAPH SERIES, ILSI Europe, 1993
Pysical Status: The use and interpretation of anthropometry, WHO Expert Committee, 1995
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Sorun/Problem Çözme,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Proje140
Makale Sunuşu120
Diğer110
Toplam(%)100
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)100
Finalin Başarıya Oranı(%)0
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14342
Final Sınavına Hazırlık12020
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık
Laboratuvar
Final Sınavı111
Ödevler41248
Toplam İş Yükü153
Toplam İş Yükü / 305,1
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4
P1  X   X   X   X
P2       
P3  X      
P4       
P5       
P6  X   X   X   X
P7       
P8  X      
P9        X